ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Συσκευές που μεταφράζουν τη «γλώσσα» των κατοικιδίων θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να μιλάμε στο σκύλο μας

Συσκευές που μεταφράζουν τη «γλώσσα» των κατοικιδίων θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να μιλάμε στο σκύλο μας Facebook Twitter
0

Συσκευές «μετάφρασης» για κατοικίδια μπορεί να μας επιστρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία να συνομιλούμε με τους σκύλους μας, υποστηρίζει έκθεση με την υποστήριξη της Amazon.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους ώστε να δημιουργήσει μια συσκευή που θα μεταφράζει τη «γλώσσα» των σκύλων και των γατών, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα αναλύει φωνές του τρωκτικού κυνόμυς. Ο Con Slobodchikoff διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο ζώο χρησιμοποιεί διαφορετικές φωνές για να περιγράψει χρώματα και είδη αρπακτικών και πιστεύει πως η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατοικίδια ζώα. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα λάτρευαν την ιδέα να μιλούσαν στον σκύλο ή τη γάτα τους, ή έστω να ανακαλύψουν τι προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα ζώα. Πολύς κόσμος μιλά στο σκύλο του και εκμυστηρεύεται τα πιο βαθιά μυστικά του. Για τις γάτες, δεν είναι πολύ σίγουρος τι θα είχαν να πουν. Πολλές φορές μπορεί να ήταν απλά, "Ε, εσύ ηλίθιε, απλώς τάισέ με και άσε με στη ησυχία μου"», δήλωσε ο καθηγητής Slobodchikoff, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. 

Η έκθεση, που βασίζεται στην εργασία του Slobodchikoff και συντάχθηκε από τον William Higham της Amazon, αναφέρει πως ενδεχομένως πολύ σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας πλήρως λειτουργικές συσκευές, ικανές να μεταφράσουν αυτά που λένε τα κατοικίδιά μας. «Τα καινοτόμα προϊόντα που έχουν επιτυχία βασίζονται σε πρωταρχικές και μεγάλες ανάγκες των καταναλωτών. Ο όγκος χρημάτων που δαπανάται σήμερα στα κατοικίδια, τα οποία για πολλούς ανθρώπους έχουν γίνει κάτι σαν μωρά με γούνα, σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια καταναλωτική ανάγκη για αυτό το πράγμα. Κάποιος θα βρει την άκρη», λέει ο Higham.

Η Juliane Kaminski, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που μελετά τη διάδραση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, δηλώνει ωστόσο λιγότερο αισιόδοξη απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής. «Από επιστημονική άποψη, δεν θα περιγράφαμε τις μορφές επικοινωνίας των σκύλων ως γλώσσα. Ήδη δίνουν στοιχειώδη σημάδια σχετικά με το τι θέλουν και πώς νιώθουν», σχολιάζει η ίδια. 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM