Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ

Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ Facebook Twitter
Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ.
0

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θέλει να συνδυάσει την απόλαυση του καφέ με ένα γλυκό είναι ο καφές να μην περιέχει ζάχαρη. Αυτή είναι η πρώτη και κυριότερη συμβουλή που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος σε όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους παρέα με ένα γλύκισμα. Επιπλέον μας προτείνει και τα πέντε γλυκάκια που ταιριάζουν καλύτερα ως συνοδευτικά του λατρεμένου ροφήματος. Είναι τα εξής:


• Το πλέον κλασικό και ίσως το πιο συνηθισμένο γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με ένα κρύο ποτήρι ή μια κούπα ζεστού καφέ είναι το κέικ. Μια μικρή φέτα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη καφέ, ωστόσο δένει άριστα με έναν πλούσιο, «γεμάτο» καφέ φίλτρου. Πολύ σημαντικό είναι να μη βιαστούμε, αλλά να φάμε τη φέτα μας αργά, ώστε να διπλασιάσουμε την απόλαυση.


• Ο espresso αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς καφέδες, όμως η απόλαυση κρατά λίγο, αφού σερβίρεται σε μικρή ποσότητα. Για να διατηρηθεί η ισορροπία στη γεύση, λοιπόν, οφείλουμε να συνδυάσουμε το εσπρεσάκι μας με ένα γλυκάκι. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα μπισκότο ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα. Αν απολαμβάνουμε τον καφέ μας πικρό, μπορούμε να τον συνδυάσουμε με ένα σοκολατάκι γάλακτος, ενώ αν βάλουμε ζάχαρη μπορούμε να ταιριάξουμε μια bitter ή λευκή ποικιλία σοκολάτας.

Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.


• Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ. Επίσης, σε ένα κομμάτι πάστα-φλόρα μπορούν να καταφύγουν όσοι είναι λίγο πιο απαιτητικοί, αφού είναι ένα από τα λίγα γλυκά που μπορούν να δέσουν με μια κούπα καφέ, ο οποίος περιέχει γάλα.


• Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το σοκολατάκι που αναφέρθηκε παραπάνω ίσως είναι πολύ «λίγο» για να καλύψει την επιθυμία τους. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ένα μικρό κομμάτι τούρτας με bitter σοκολάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό γι' αυτούς. Από την άλλη, όσοι δεν προτιμούν τη σοκολάτα αλλά δυσκολεύονται να αντισταθούν σε ένα κομμάτι τούρτα, μπορούν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μια οποιαδήποτε πάστα, αρκεί να μην περιέχει φρούτα και να μην πρόκειται για αφρώδες γλυκό ή του τύπου της μους.


• Όσοι βρίσκουν την απόλαυση σε μικρά και απλά πράγματα, πιθανότατα θα πίνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Στο συγκεκριμένο είδος τίποτα δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πιο καλά από ένα γλυκό του κουταλιού. Πρόκειται για δύο παραδοσιακά προϊόντα και κάθε φορά που μια γουλιά καφέ συνδυάζεται με μία μικρή κουταλιά γλυκού ανασύρονται μνήμες και γεννιούνται συναισθήματα, πολλαπλασιάζοντας την απόλαυση.


• Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ