Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο αμπελώνας του Γινιέτς στο Μέτσοβο.
0

Tο επώνυμο ελληνικό κρασί μπαίνει μαζικά στη ζωή μας από τις αρχές του '90 και μετά, και γι' αυτό οφείλουμε πολλά σ' εκείνους που τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έθεσαν τα θεμέλια και μπορούμε σήμερα να μιλάμε για οινική κουλτούρα. Η οικογένεια Αβέρωφ-Τοσίτσα ανήκει ακριβώς στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που οραματίστηκαν μια μορφή αναγέννησης για τον τόπο τους. Επένδυσαν σε συνέργειες για να στηριχτεί πρωτίστως η τοπική κοινωνία. Πρόσφατα, είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξανδρο Ιωάννου, CEO του φημισμένου ηπειρώτικου κτήματος.

—  Ο παππούς σου Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας έλεγε: «Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα "μεράκι" κι ύστερα μετατράπηκε σ' ένα τεράστιο όραμα». Πόσο βαριά είναι η οινική κληρονομιά που κουβαλάς, Αλέξανδρε;

Είναι βαριά κληρονομιά και μεγάλη πρόκληση να συνεχίζω τα οινικά βήματα του παππού μου, αλλά, όπως έλεγε και ο ίδιος, «το όραμα ήταν πολύ μεγάλο, πολύ ωραίο για να μην ενδώσεις!». Η φιλοσοφία που διέπει το Κατώγι Αβέρωφ πηγάζει από το όραμα του παππού μου και πλέον είναι προσωπική μου επιδίωξη να συνεχίσω την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών από τον μοναδικό αμπελώνα του Μετσόβου, σχεδιάζοντας τα νέα μας βήματα με γνώμονα την καινοτομία και την πολυδιάστατη φύση του οινικού κόσμου.

— Με αφορμή την απάντησή σου, ποια είναι τα νέα σας βήματα;

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον οινοτουρισμό εξελίσσουμε τις δράσεις μας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στο οινοποιείο και στο ομώνυμο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ. Επίσης, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση τριών γλυπτών στον αμπελώνα και δρομολογούμε τη δημιουργία επισκέψιμων μονοπατιών. Πρόθεσή μας είναι η συνολική ανάδειξη του αμπελώνα μέσα από την τέχνη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και κυρίως μέσα από την προσεκτική καλλιέργειά του. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι έχει στόχο να μεταλαμπαδεύσει στους μικρούς επισκέπτες την αγάπη για το αμπέλι και το κρασί και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την επιστήμη. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά και τους εφήβους.

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων.

— Αληθεύει ότι τέλη δεκαετίας του '50 φυτεύτηκαν στην Πίνδο κλήματα από διάσημα γαλλικά κτήματα;

Αληθεύει. Ο παππούς μου οραματίστηκε την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου αμπελώνα του Μετσόβου και, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος, ήθελε να φτιάξει ένα κρασί που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Στράφηκε στη Γαλλία και αναζήτησε γαλλικές ποικιλίες. Έτσι, το 1958-59 φυτεύτηκαν στο Μέτσοβο τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, που ήρθαν από γνωστό κτήμα του Μπορντό.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Αλέξανδρος Ιωάννου

— Υπάρχουν αμπελοτεμάχια σε απόκρημνες πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Πόσο δύσκολη και δαπανηρή είναι η φροντίδα τους;

Τα αμπελοτεμάχια του Γινιέτς στις πλαγιές της Πίνδου, που είναι τα πιο ορεινά της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, είναι δυσπρόσιτα και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν μηχανικά. Όλες οι εργασίες για την καλλιέργειά τους γίνονται χειρωνακτικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καταλαβαίνει πως η καλλιέργεια των αμπελιών στο Μέτσοβο είναι μια πολύ απαιτητική και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, τα αμπελοτεμάχια αυτά είναι προικισμένα από τη φύση και δίνουν εξαιρετικούς καρπούς. Παράγουν σταφύλια μεγάλης συμπύκνωσης που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κρασιά, εκφράζοντας χαρακτηριστικά τον τόπο καταγωγής τους.

— Είναι αλήθεια ή αστικός μύθος το ότι οι αρκούδες λατρεύουν τα σταφύλια, οπότε καταστρέφουν τα κλήματα;

Αρκεί να επισκεφτεί κανείς τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο και δεν θα έχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο αληθεύει. Οι αρκούδες αγαπούν τα σταφύλια και επισκέπτονται συχνά τον αμπελώνα, που αποτελεί μέρος του βιότοπού τους. Μάλιστα, όταν τα σταφύλια ωριμάζουν έρχονται με τα αρκουδάκια τους και απολαμβάνουν τους εκλεκτότερους καρπούς. Το γνωρίζουμε γιατί αφήνουν τις πατημασιές τους στο νωπό χώμα. Οφείλουμε, πάντως, να διευκρινίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν προκαλούν ζημιές στα κλήματα. Αντιθέτως, τα αγριογούρουνα που μας επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια προκαλούν μεγάλες ζημιές.

— Ποιες ετικέτες ξεχωρίζεις απ' το portfolio σας;

Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir. Το καθένα τους είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ωστόσο, δεν κρύβω την αδυναμία μου στο κλασικό και διαχρονικό Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό, ένα κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που αποτελεί ασφαλή επιλογή καθημερινής απόλαυσης.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir.

— Είναι γνωστό ότι η οικογένειά σου, διαχρονικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η κοινοκτημοσύνη είναι λέξη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες;

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, η αλληλοϋποστήριξη και η ανάπτυξη συνεργειών δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων. Ευτυχώς, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα όπου η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός οράματος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και, προσωπικά, σε αυτά τα φωτεινά παραδείγματα θέλω να εστιάζω.

— Μας προσκαλείς σε γεύμα στο Μέτσοβο. Ποια τοπικά φαγητά θα μας προσφέρεις και με τι κρασιά θα τα συνοδεύσουμε;

Θα ψήσουμε ντόπιο αρνί στη σούβλα στην αυλή του οινοποιείου και όσο περιμένουμε να ψηθεί θα απολαμβάνουμε τα τοπικά τυριά του τυροκομείου του Ιδρύματος Τοσίτσα, πίνοντας Φλογερό, ένα κρασί που κυκλοφορεί σε αριθμημένο αριθμό φιαλών και προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Merlot, από τον αμπελώνα του Γινιέτς. Είναι σταφύλια δοκιμασμένα από την αρκούδα!

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο χώρος γευσιγνωσίας του κτήματος Αβέρωφ.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ