Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η είδηση της απώλειας του οινοποιού Χαρίδημου Χατζηδάκη στα μέσα Αυγούστου γέμισε θλίψη την οινική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Χαρίδημος ανήκε στη νέα γενιά οινολόγων και γεωπόνων που ανέδειξε η οικογένεια Μπουτάρη τη δεκαετία '85-'95. Νέα παιδιά τότε, οι Βογιατζής, Παρασκευόπουλος, Κουλελής, Νέτσικα, Ματάμης, Χατζηδάκης, Ιατρίδης, Μαρίνος και Γκουλιώτη θήτευσαν στη «μεγάλη σχολή», καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο, κάποιοι δημιούργησαν δικά τους οινοποιεία κι εμείς την τελευταία 20ετία πίνουμε σπουδαία κρασιά από διαφορετικές οινικές περιοχές της χώρας. Η σημασία των κρασιών που δημιούργησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έγκειται στην πιστότητα του ρουστίκ χαρακτήρα της Σαντορίνης. Αν οι Πάρις Σιγάλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος και η οικογένεια Αργυρού έδωσαν απεριόριστη εξωστρέφεια στα κρασιά του νησιού, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έκανε τους απανταχού opinion makers του κρασιού να τον αναζητήσουν στον τόπο του. Στο τελευταίο τεύχος του το αγγλικό περιοδικό «Noble Rot» (που κυκλοφόρησε πριν από τον θάνατο του Χαρίδημου), σε εκτενές αφιέρωμα στη Σαντορίνη με τίτλο «The Big Blue», αναφέρει ότι «[...] ο Χατζηδάκης αποτυπώνει με θαυμάσιο τρόπο στα λευκά του όλη την ουσία της Σαντορίνης. Όπως ακριβώς ο δημιουργός του, ο Louros είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα και ανάστημα (το Ασύρτικο απαιτεί συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλης για να απελευθερώσει τα χαρακτηριστικά αρώματά του). Ο Louros βάζει υποψηφιότητα να γίνει όχι μόνο το κορυφαίο λευκό της Σαντορίνης αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, αφού η δύναμη και η κλάση του μπέρδεψαν τον επικεφαλής sommelier εστιατορίου με αστέρι Michelin σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το περάσει για ένα κορυφαίο Corton-Charlemagne σε τυφλή γευσιγνωσία στο Λονδίνο [...]».


Ας απολαύσουμε τις τελευταίες εσοδείες που οινοποίησε και μπορείτε ακόμα να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια.

ΑΗΔΑΝΙ
Αηδάνι / 14% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους απαιτητικούς οινόφιλους που επιδιώκουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές δημοφιλών οινικών προελεύσεων, όπως η Σαντορίνη. Χρυσοκίτρινο χρώμα και εκφραστική μύτη με φρέσκες νότες εσπεριδοειδών, εξωτικών φρούτων και ορυκτότητας. Ζωηρό, ισορροπημένο στόμα με διακριτική οξύτητα και φρουτώδης γεύση. Μακρά επίγευση με νότες καραμέλας βουτύρου και ιωδίου.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ασύρτικο / 13,5% vol / 2016

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ετικέτες που παράγει η Σαντορίνη, στην οποία αποτυπώνεται πιστά η μοναδικότητα του μικροκλίματος. Απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και τσακμακόπετρας. Πλούσιο σώμα, τονισμένη οξύτητα και αξέχαστη επίγευση.

ΝΥΧΤΕΡΙ
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού με υψόμετρο από 100 έως και 300 μέτρα, τρυγημένα σε προχωρημένη ωρίμανση. Οινοποίηση σε ξύλινες δεξαμενές και παραμονή για έναν χρόνο στο βαρέλι δίνουν μια πιο πικάντικη διάσταση του λευκού της Σαντορίνης και το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας. Γεύση δυναμική με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ. Μακρά επίγευση.

LOUROS Vignes Centenaires
Ασύρτικο / 15% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μοναδικής συμπύκνωσης Ασύρτικο από επιλεγμένους αιωνόβιους αμπελώνες στη θέση Λούρος στον Πύργο Καλλίστης. Κίτρινο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες, εκφραστικά αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, μπαχαρικών και χαμομηλιού, με στοιχεία εκούσιου οξειδωτικού χαρακτήρα. Πλούσια γεύση με πολυπλοκότητα και ένταση, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά ορυκτή επίγευση. Μοναδικό σε όλη του τη διάσταση!

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
Μαυροτράγανο / 14,5% vol / 2015

Τα κρασιά που άφησε πίσω του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ένα περιορισμένης εμφιάλωσης κρασί από την τοπική ερυθρή ποικιλία που καλύπτει λιγότερο από το 2% του σαντορινιού αμπελώνα. Βαθύ ερυθρό χρώμα με αρώματα φρούτων του δάσους, σοκολάτας, καπνού και νότες ορυκτότητας. Ρουστίκ γεύση, αισθητές τανίνες, οξύτητα με νεύρο, φρουτώδες τελείωμα.

Από το Οινοποιείο Χατζηδάκη κυκλοφορούν, επίσης, δύο ακόμα premium ξηρά κρασιά, πάντα από Ασύρτικο. Το Cuvée 15, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, και το Μύλος Vieilles Vignes. Από επιδόρπια, εκτός του φημισμένου Vinsanto, ο Χαρίδημος είχε επιμονή στην εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή της τοπικής ποικιλίας Βουδόματο. Θα το βρείτε δύσκολα, όμως τολμήστε.


Για την επόμενη μέρα στο Οινοποιείο Χατζηδάκη πολλά συζητιούνται. Στο όνομα ενός ανθρώπου, που τα κρασιά του έδωσαν χαρά, είμαστε πεπεισμένοι για ευοίωνες προοπτικές, απομονώνοντας έτσι τις Κασσάνδρες. Αυτό άλλωστε αξίζει στο σεμνό του χαμόγελο και στα υγρά του μάτια.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Απώλειες / Χαρίδημος Χατζηδάκης: ο χαρισματικός οινοποιός που απεβίωσε χθες ανέδειξε τα κρασιά της Σαντορίνης με μοναδικό τρόπο

Ο οινογράφος και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους έλληνες οινοποιούς
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ