O πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Τηλέμαχος Μούσας

O πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Τηλέμαχος Μούσας Facebook Twitter
Πάντοτε σκεφτόμουν να ενώσω διαφορετικά είδη μουσικής , μακριά από τα στερεότυπα. Τότε άκουσα το "Into the Pandemonium" και κοινώς έπαθα σοκ...
0

Celtic Frost - Into the Pandemonium

Απόψε πιο τεμπέλικα ονειρεύεται η σελήνη,
σαν την ωραία που ξάπλωσε σε μαξιλάρια πλήθη,
και μ' ένα χέρι ανάλαφρο και μ' αμεριμνοσύνη
χαϊδεύεται πριν κοιμηθεί τριγύρω από τα στήθη.
Στων απαλών χιονόσφαιρων την ατλαζένια πλάτη,
σ' έκστασες παραδίνεται βαθειές, ξεψυχισμένη.
Και στα κατάσπρα οράματα περιπλανά το μάτι
που το καθένα ως άνθισμα στον ουρανό ανεβαίνει.
Στην οκνηρή της αθυμιά, στη σφαίρα αυτή κι αν λάχει,
ν' αφίσει κάποιο δάκρυ της κρυφό ν' αργοκυλήσει,
ένας ποιητής ευλαβικός που έχει στον ύπνο αμάχη
Αυτό το δάκρυ το χλωμό στη φούχτα θα το κλείσει
όπου ιριδοφεγγοβολά σαν οπαλιού κομμάτι
Και θα το κρύψει στην καρδιά μακριά αφ' του ήλιου το μάτι.

Charles Baudelaire, «Η θλίψη της σελήνης»

Ξεκινώ με το ποίημα του Charles Baudelaire "Η θλίψη της σελήνης"  γιατί ο πρώτος αγαπημένος μου δίσκος το περιείχε μελοποιημένο. Αυτή ήταν και  η πρώτη μου επαφή με τον  Baudelaire.

Ποιος είναι αυτός ο δίσκος;

Ο δίσκος είναι το Into the Pandemonium και είναι ο τίτλος του τρίτου άλμπουμ του ελβετικού συγκροτήματος Celtic Frost, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1987. 

1988....Ήμουν μαθητής λυκείου και άκουγα πολύ thrash metal, new wave και  punk. Επίσης μου άρεσε από τότε πολύ το Μπαρόκ και η οπερατική μουσική και είχα μόλις αρχίσει να πειραματίζομαι και με το jazz rock αλλά και να ακούω παράλληλα συγκροτήματα όπως οι Swans, οι Coil,οι Christian Death ,οι Sonic Youth, ο Ηenry Rollins, κ.α.

Πάντοτε έτσι ήμουν, μου άρεσαν ετερογενή είδη μουσικής αλλά και ήμουν και είμαι λάτρης της αντίστιξης...και φυσικά δεν εννοώ μόνο την μουσική αντίστιξη.

Πάντοτε σκεφτόμουν να  ενώσω διαφορετικά είδη μουσικής , μακριά από τα στερεότυπα. Τότε άκουσα το "Into the Pandemonium" και κοινώς έπαθα σοκ.

Τους Celtic Frost τους άκουγα ήδη αλλά δεν ήταν και το αγαπημένο μου συγκρότημα, ο ήχος τους στους δύο προηγούμενους δίσκους ήταν πιο μονόχνοτος, βαρύς μεταλλικός. Το Into the Pandemonium όμως δεν ήταν έτσι, είχε τα πάντα.

Όλα  αυτά τα διαφορετικά   που άκουγα βρισκόντουσαν σε ένα δίσκο! Οπερατικές φωνές, γαλλικά κόρνα, Dark Wave , punk, thrash metal, ethnic, μέχρι και ηλεκτρονικό κομμάτι έχει ο δίσκος με μια πρώιμη ραπ χροιά! Και βέβαια Μπωντλαίρ μελωποιημένο σε δυο version ,(στα αγγλικά στο LP) και στα γαλλικά (σε maxi single) μόνο με έγχορδα και γυναικεία φωνητικά

Το εξώφυλλο του δίσκου προέρχεται από τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος  του 1504 με τίτλο "Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων", ένα τρίπτυχο που παρουσίαζε τον παράδεισο και την κόλαση, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε από το συγκρότημα. Οι Celtic Frost δεν υπάρχουν πια, πρόσφατα πέθανε, αρκετά νέος και ο μπασίστας τους Martin Ain. Δεν έβγαλαν πότε ξανά δίσκο σαν το Into the Pandemonium το οποίο όταν βγήκε μισήθηκε από την πλειοψηφία του συντηρητικού Metal κοινού και σήμερα η  wikipedia γράφει για αυτό ότι: αποτέλεσε την απαρχή αυτού που ονομάστηκε Avant Garde Metal.

Ο δίσκος αυτός  με επηρέασε πολύ  και είναι σημείο αναφοράς για μένα και τη μουσική που συνθέτω έως και σήμερα.

 

Info

Ο Τηλέμαχος Μούσας έχει συνθέσει την νέα όπερα "The Cave" (Το Σπήλαιο) για τέσσερις φωνές, πιάνο, σαντούρι και ηλεκτρονικά, το οποίο σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου και αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού, όπως του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe και των: Teater Nordkraft, Aalborg (Δανία), REP Theatre, Birmingham (Μεγ. Βρετανία), New Media Department, Stanford University (ΗΠΑ) και Copenhagen Operafestival (Δανία).

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Τέχνης για 10 μόνο παραστάσεις (31 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2018). ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ θα εξελιχθεί μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες σε βάθος χρόνου ενώ έχουν ήδη κλειστεί παραστάσεις στο εξωτερικό.

Official site

Facebook

 

Tilemachos Moussas - "Walls" (featuring Marilena Chrisohoidi)

Επιμέλεια:Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ