Έρευνα: Ο καρκίνος στα παιδιά αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα παιδικά ατυχήματα

Έρευνα: Ο καρκίνος στα παιδιά αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα παιδικά ατυχήματα Facebook Twitter
0

Οι μικροβιαιμίες είναι από τις πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις που απειλούν ακόμα και τη ζωή των παιδιών με καρκίνο και στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την παρουσία κεντρικών φλεβικών καθετήρων για τη χορήγηση των μακροχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων καθ' όλη τη διάρκεια νοσηλείας των παιδιών.

Ωστόσο, έως και το 70% αυτών των λοιμώξεων μπορούν να προληφθούν, μέσω τόσο της κατάλληλης εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όσο και της ευαισθητοποίησης των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών. Αυτό είναι το κοινό μήνυμα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καρκινάκι - Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική & εφηβική ηλικία», με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο στα παιδιά, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου.

Ο καρκίνος στα παιδιά αποτελεί την 2η πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα παιδικά ατυχήματα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα περισσότερα από 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να πάσχουν από λευχαιμία (70%). Τα παιδιά με καρκίνο περνούν μεγάλο διάστημα της ασθένειάς τους μέσα σε κάποιο θάλαμο ενός νοσοκομείου, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Η υποκείμενη νόσος τους, καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στις λοιμώξεις αυτές, οι οποίες αποτελούν απειλή για την ίδια τους τη ζωή. Η χημειοθεραπεία μειώνει σημαντικά τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστέλλει δηλαδή την άμυνα του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για λοιμώξεις», αναφέρει το «Καρκινάκι».

Σημειώνει ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οδηγούν σε παρατεταμένο χρόνο νοσηλείας και μερικές φορές σε θάνατο. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη τους, είναι η καταγραφή του προβλήματος και στη συνέχεια ακολουθεί η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών. Η εκπαίδευση του προσωπικού αφορά την υγιεινή των χεριών και τις κατάλληλες πρακτικές τόσο κατά την εισαγωγή των κεντρικών φλεβικών καθετήρων όσο και κατά την φροντίδα τους.

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) δραστηριοποιείται, εκτός των άλλων μονάδων ενηλίκων, παίδων και νεογνών και σε 6 ογκολογικές μονάδες παίδων πανελλαδικά, με στόχο την επιτήρηση και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης, καταγράφονται σχετικά χαμηλά ποσοστά μικροβιαιμιών που σχετίζονται με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (3 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες κεντρικού φλεβικού καθετήρα) σε νοσηλευόμενα παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες μονάδες, ωστόσο ο στόχος είναι η εξάλειψη αυτών των λοιμώξεων.

Το CLEO στοχεύει στη συνεχή εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε πρακτικές βασισμένες στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Η εφαρμογή υγιεινής των χεριών, μέγιστων φραγμών προφύλαξης και άσηπτης τεχνικής κατά την τοποθέτηση του κεντρικού φλεβικού καθετήρα καθώς και κατά την πρόσβαση σε αυτόν σε περιπτώσεις όπως η χορήγηση φαρμάκων ή η λήψη δείγματος αίματος για διαγνωστικούς σκοπούς αποτελούν το σημαντικότερο βήμα για τη πρόληψη αυτών των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ