Γιατί μας συναρπάζει τόσο το καλλιτεχνικό πατινάζ;

Γιατί μας συναρπάζει τόσο το καλλιτεχνικό πατινάζ; Facebook Twitter
Το ευγενές άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ προσφέρει πάντα ένα εντυπωσιακό θέαμα στο κοινό.
0

Κάτι η ταινία I, Tonya (μια κάπως υποκειμενική βιογραφία της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ), κάτι οι θεαματικές σκηνές που πρόσφερε το ευγενές άθλημα τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το καλλιτεχνικό πατινάζ ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Μαζί με την ορολογία του φυσικά, η οποία δεν περιορίζεται στα πασίγνωστα πλέον, ελέω Αλέξη Κωστάλα, τόλουπ και άξελ. Υπάρχουν κι άλλες φιγούρες στον πάγο που έχουν το ενδιαφέρον τους, και λόγω ιστορίας και, κυρίως, για να ξέρουμε τι βλέπουμε.

Σάλχο (salchow)

Πρόκειται για εκείνη τη φιγούρα κατά την οποία ο αθλητής πατινάρει προς τα εμπρός με το δεξί πόδι, κρατώντας το αριστερό στον αέρα και μπροστά του. Η άσκηση απαιτεί να κατεβάσει το αριστερό πόδι λυγισμένο στον πάγο, ενώ το δεξί βρίσκεται στον αέρα και προς τα πίσω. Βαθμός δυσκολίας; Μεγάλος, αφού πρέπει να πηδήξει με το στήθος προς τα εμπρός. Είναι η γνωστή φιγούρα με τις περιστροφές που ζαλίζουν τον θεατή και καταλήγουν στο ένα πόδι, συνήθως το δεξί. Πετυχημένο θεωρείται ένα τριπλό ή τετραπλό σάλχο. Το όνομά του το οφείλει στον Ούλριχ Σάλχο, τον ατρόμητο αθλητή που το επιχείρησε πρώτος το 1909.

Throw jump

Γνωστό και ως άλμα πτήσης ή πεταχτό άλμα. Το δυσκολότερο του είδους –και το πιο θεαματικό– το χάρισαν στο κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 το ζευγάρι Rene Inoue και John Baldwin Jr. Είναι φιγούρα που παρουσιάζεται κυρίως από ζευγάρια και είναι εκείνο το επικίνδυνο θέαμα κατά το οποίο παρακολουθούμε τον άντρα να σηκώνει την ντάμα του στον αέρα και, πετώντας την ψηλά, να προετοιμάζει την είσοδό της στο άλμα.

 

Το θεαματικό πεταχτό άλμα των Rene Inoue και John Baldwin Jr στους Ολυμπιακούς του 2006.

Spins και pair spins

Οι πιρουέτες. Όσο περισσότερες, τόσο πιο δύσκολες. Και μεταξύ ζευγαριών, και μάλιστα συγχρονισμένες, δίνουν πόντους στο ντουέτο που διαγωνίζεται πάνω στον πάγο.

Το σπιράλ του θανάτου (death spiral)

Στατιστικά, είναι από τις φιγούρες με τις περισσότερες πτώσεις και αρκετούς τραυματισμούς. Ο άντρας περιστρέφεται με λυγισμένα τα πόδια, κρατώντας την παρτενέρ του σε όσο το δυνατόν πιο οριζόντια θέση προς τον πάγο...

Πιρουέτα Μπίλμαν

Θυμίζει λίγο άσκηση γιόγκα, καθώς είναι η πιρουέτα κατά την οποία οι αθλητές στηρίζονται στο ένα πόδι και το άλλο το κρατούν και με τα δυο τους χέρια πάνω απ' το κεφάλι τους και προς τα πίσω. Το σώμα βρίσκεται σε κυρτή θέση και συνήθως είναι φιγούρα που εκτελείται από γυναίκες και από τον Γιεβγκένι Πλούσενκα. Το όνομα της φιγούρας το χρωστάμε στην Denise Biellmann, που για πρώτη φορά την παρουσίασε στο κοινό το 1970. Μόνο που δεν ήταν καν δική της! Την είχε κοπιάρει από τη συναθλήτριά της Karen Iten, που όμως ποτέ δεν την τόλμησε μπροστά σε θεατές. Για την ιστορία, η Ιrina Slutskaya ήταν η πρώτη που τόλμησε να εκτελέσει τη φιγούρα αλλάζοντας πόδι!

 

H εμφάνιση της Ιrina Slutskaya στο Salt Lake το 2002

Buzz
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ