ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Kρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια παρέα οινόφιλων επιστρέφαμε γοητευμένοι από τον χιονισμένο Λίγηρα (Loire) της Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε τις εκθέσεις «Renaissance des Appellations - St. Jean», «La Dive Bouteille», «Les Anonymes» και μερικά σπουδαία «σπίτια» της περιοχής που παράγουν κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

Το να σε υποδέχεται στο κτήμα του και να συνομιλείς με τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής στο αμπέλι Nicolas Joly είναι κάτι ανάλογο με το να συναντά ένας μπασκετόφιλος τον LeBron James. Έκσταση!

Έχουμε γράψει επανειλημμένα σ' αυτήν τη στήλη για τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Πρωτογράψαμε, μάλιστα, όταν ήταν έννοια άγνωστη στην ελληνική αγορά. Κάποιοι χλεύασαν, άλλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, σημασία όμως έχει ότι αυτή η (σ)τάση στο κρασί είναι πλέον παγκόσμια και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Και για να το κατανοήσουμε με απλά λόγια, κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.


Σιγά-σιγά, μηχανικά μέσα αντικατέστησαν τις χειρωνακτικές εργασίες και ένζυμα, ζύμες και υπερθείωση «στρογγύλεψαν» τις γωνίες και θωράκισαν το κρασί, δίνοντάς του αντοχή.

Ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Έτσι, βέβαια, νομίζουμε, διότι στην ουσία δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο από την ομογενοποίηση της γεύσης. Ο κανόνας είναι τα λευκά να θυμίζουν Sauvignon Blanc ή Chardonnay και τα ερυθρά, κρασιά του Bordeaux με νύξεις Syrah.


Δεν με απασχολεί καθόλου να επιλέξω ένα κρασί βάσει του τρόπου οινοποίησης, με απωθεί όμως ένα κρασί που το έχουν «βιάσει», του έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα για να αρέσει. Και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, σε όλο το εύρος τιμών.

Από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη και δεν δέχονται καμία μορφή παρέμβασης, ούτε όταν υπάρχουν εμφανή σφάλματα − κρασιά γεμάτα πτητικές και βρετανομύκητες, που τα παρουσιάζουν ως άποψη.


Μακριά, λοιπόν, από ταμπέλες, ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Ακολουθούν 5 νέες ελληνικές ετικέτες ήπιας οινοποίησης από τις γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Λιάτικο και Ξινόμαυρο Νάουσας σε τρεις εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Το Ξινόμαυρο είναι πολυκλωνική ποικιλία κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και, εκτός από στιβαρά ερυθρά, δίνει λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά.

ΡΟΔΙΤΗΣ NATURE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθου / Ροδίτης / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ροδίτης είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα κι αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με υψηλές αποδόσεις και αμφίβολη ποιότητα, έχει κάνει αρκετούς οινόφιλους, να τον περιφρονούν. Όταν όμως πρόκειται για ορεινά και επιλεγμένα αμπελοτόπια, εκεί μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά.

Εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας η πρόταση του Τετράμυθου από δύο αυτόριζους αμπελώνες της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Κομψά, συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτανικές νότες.

Στο στόμα εκπληκτική καθαρότητα φρούτου, ευχάριστη οξύτητα που προσδίδει απολαυστική φρεσκάδα και επίγευση που παραμένει για ώρα στον ουρανίσκο μας. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, drinkability!

BLANC DE NOIR ΕΛΙΝΟΣ

Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Έλινος / Ξινόμαυρο /13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το «blanc de noir» (λευκό από μαύρο στα ελληνικά) είναι ο γαλλικός όρος που προσδιορίζει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτή η λευκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από την οικογένεια Ταραλά μάς ξαφνιάζει ευχάριστα.


Διακριτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και απαλές νότες μελιού. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός όγκου και αισθητής οξύτητας, που προσδίδουν πολυπλοκότητα, νεύρο και μοναδική, πλούσια γεύση.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ OENOS NATURE

Νάουσα, Ημαθία

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντελικάτο γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο, που διακρίνεται για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές, πιπεράτες νότες. Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση.


Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά ροζέ φυσικής οινοποίησης που κυκλοφορούν και αμέσως το ξεχωρίσαμε για τον μοναδικό χαρακτήρα του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η πρόταση φυσικής οινοποίησης χωρίς θειώδη του Αποστόλη Θυμιόπουλου προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 52 ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.


Πρόκειται για ένα ερυθρό που συνδυάζει στοιχεία έντασης, με κυρίαρχα τα γλυκά μπαχαρικά και την τονισμένη οξύτητα, αλλά και φινέτσας, χάρη στις βελούδινες τανίνες και την ευχάριστη επίγευση. Εάν το Ξινόμαυρο είναι η αγαπημένη σας ποικιλία, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

ΛΙΑΤΙΚΟ AMPHORA ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Λιάτικο / 14% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καλός οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τη σπάνια κρητική ποικιλία Λιάτικο σε πήλινο αμφορέα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, λιαστού σταφυλιού και φυτικές νότες. Μέτριο σώμα με καλοδομημένες τανίνες και αισθητή οξύτητα. Μακρά επίγευση που αφήνει στο στόμα αίσθηση σοκολάτας και μπαχαρικών. Επίγευση που εξελίσσεται διαρκώς στο ποτήρι μας.

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ