Υπάρχουν φορές που αληθινά πιστεύω ότι σ' αυτήν τη μικρή χώρα γίνεται αθόρυβα σημαντική δουλειά σε κάποιους κλάδους της οικονομίας. Τονίζω το «αθόρυβα», διότι ουσία έχει το αποτέλεσμα όχι οι διθύραμβοι. Και η ουσία είναι πως το ελληνικό κρασί βρίσκεται παντού στον πλανήτη με όχημα την αυθεντικότητα.
Επισκεφθήκαμε εν μέσω τρύγου το Οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας, μια περιοχή που είχε πληγεί ανελέητα από τις πυρκαγιές το 2007. Με υποδέχτηκε ο καλός οινολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, που μαζί με τους αδελφούς Σπανού ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 την παραγωγή κρασιών. Ξεκάθαρος προσανατολισμός σε βιολογική καλλιέργεια, ήπια οινοποίηση και ανάδειξη τοπικών ποικιλιών. Η κατασκευή του οινοποιείου ολοκληρώνεται το 2004 και καταστρέφεται ολοσχερώς στις 27 Ιουλίου 2007 από τις πυρκαγιές. Ξανά από την αρχή, με υπομονή και επιμονή, σήμερα παράγουν 180.000 φιάλες, με το 81% της παραγωγής να εξάγεται! Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα των εξαγωγών. Εκτός των κλασικών αγορών, ροδίτη πίνουν στη Βραζιλία και ρετσίνα στην Ιαπωνία. Και ας αναλογιστούμε ότι πριν από 15 χρόνια η ετήσια παραγωγή έφτανε μόλις τις 12.000 φιάλες.
Το οινοποιείο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο Τετράμυθος, που με τη σειρά του προέρχεται από ένα είδος άγριας αχλαδιάς, της οποίας το όνομα είναι Τετράμυθος και δέντρα της υπάρχουν παντού στην περιοχή. Οι αμπελώνες −ιδιόκτητοι στη συντριπτική τους πλειονότητα− ξεκινούν από υψόμετρο 650 μέτρων και φτάνουν στα 1.050. Ανάμεσα στον ροδίτη, το μοσχάτο, τη μαλαγουζιά και τη Μαυροδάφνη καλλιεργούνται και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά στη βιοποικιλότητα με τη διάσωση τοπικών ποικιλιών, όπως το μαύρο καλαβρυτινό και ο αγριπιώτης. Το 2005 πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το μαύρο καλαβρυτινό. Ωριμάζει σε ξύλινες δεξαμενές, έχει ζωντανό ρουμπινί χρώμα, βοτανικό χαρακτήρα και βελούδινες τανίνες. Πρόκειται για ένα φινετσάτο ερυθρό, ιδανικό για το τραπέζι μας όλο τον χρόνο.
Ο αγριπιώτης δεν κυκλοφορεί ακόμα, μια και η συνολική παραγωγή είναι 250 κιλά από διάσπαρτα κλήματα σε 9 διαφορετικά αμπέλια, ηλικίας τουλάχιστον 45 ετών. Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε αυτό το πειραματικό, άκρως γαστρονομικό κρασί, που δείχνει να έχει ενδιαφέρον. Ο Παναγιώτης πιστεύει στην αυθεντική έκφραση του μικροκλίματος της περιοχής και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες, όπως και η επιλογή ποιοτικών σταφυλιών από βιολογικής καλλιέργειας αμπέλια και η ήπια οινοποίηση παράγουν κρασιά με αυθεντικότητα.
Το καλαίσθητο Οινοποιείο Τετράμυθος υποδέχεται 12.000 επισκέπτες τον χρόνο και λειτουργεί επί 12 μήνες. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών (έξοδος 20, Διακοπτό/Καλάβρυτα) και αξίζει να το επισκεφθείτε.
Περισσότερα στο www.tetramythoswines.com.