Περίκλειστη ομορφιά

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
0

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Η ιδέα του περίκλειστου υπαίθριου χώρου στην κατοικία είναι πολύ παλιά και εφαρμόζεται από την αρχαιότητα ως σήμερα σε πολλά σημεία του πλανήτη, ειδικότερα όμως στη Μεσόγειο όπου από το Μαρόκκο μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα, η περίκλειστη αυλή προστατεύει από τη ζέστη και δημιουργεί ένα δωμάτιο χωρίς ταβάνι, μια βεράντα με ελεγχόμενη θέα για τους ιδιοκτήτες του εκάστοτε σπιτιού.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Στην περίπτωση των δύο κατοικιών στο Χαλάνδρι, προσφέρει σκιασμό, προστασία από τους ανέμους, ιδιωτικότητα και ελεγχόμενη οπτική σχέση με το περιβάλλον.Η συνθετική διαδικασία εστιάστηκε στη δημιουργία ελεγχόμενων εσωτερικών εικόνων και στη στροφή των οπτικών φυγών προς αυτές. Πρόκειται για μια επιλογή μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να προστατευτεί το κτίριο και οι χρήστες του, από την περιβάλλουσα δομημένη ή αδόμητη ασυνέπεια.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Σε οικόπεδο στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκε να μελετηθούν δύο κατοικίες. Η πρώτη κατοικία, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια και o χώρος του καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια ενώ οι θέσεις στάθμευσης και οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο.
Η εσωστρέφεια σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την πρώτη σκέψη μας, όταν καλούμαστε να μελετήσουμε μία από τις «εν παραθέσει» κατοικίες στις νεοενταγμένες στο σχέδιο πόλης περιοχές, που διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του Αττικού αστικού τοπίου. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το αστικό περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς με την κατασκευή κατοικιών σε μικρά οικόπεδα κατά τρόπο ανομοιόμορφο. Το φαινόμενο εντείνεται από τους πολλαπλούς και ποικίλους αισθητικούς και ογκολογικούς χειρισμούς ανά ιδιοκτησία. Για το λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση σχεδιάστηκε ένα περιμετρικό ορθογωνικό κέλυφος από εμφανές σκυρόδεμα το οποίο εγκιβωτίζει τον κτιριακό όγκο των κατοικιών σχήματος Γ, κατευθύνοντας τόσο τις λειτουργίες όσο και τις οπτικές προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί ως εσωτερική αυλή.

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter


Ο Βασίλης Μπασκόζος και η Δάρεια Τσαγκαράκη, τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου MOB μας εξηγούν: «Σε οικόπεδο στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκε να μελετηθούν δύο κατοικίες. Η πρώτη κατοικία, αναπτύσεται σε δύο επίπεδα καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια και o χώρος του καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια. ενώ οι θέσεις στάθμευσης και οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο υπόγειο.».

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter

Το γραφείο μέχρι σήμερα έχει αναλάβει κτιριακά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας όπως: βιομηχανικά κτίρια, κτίρια γραφείων, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δημόσιους υπαίθριους χώρους, πολλές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών καθώς επίσης και εσωτερικούς χώρους.


Η ομάδα έχει προταθεί δύο φορές ως Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Βραβεία Mies Van Der Rohe» (2003, 2005). Στο θεσμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004» τιμήθηκε με Α' βραβείο καλλίτερης κατοικίας για τα έτη 1999 - 2004 για το έργο «Εξοχική Κατοικία Στο Πόρτο Ράφτη». Το 2008, το έργο «Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη (four houses)» έλαβε διάκριση "waf shortlisted" και παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό «World Architectural Festival Awards» στην κατηγορία "Private house". Στο θεσμό του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010», το έργο «Κατοικία στο Χαλάνδρι», τιμήθηκε με το Α' Βραβείο στην κατηγορία «Υλοποιημένο Έργο για τα έτη 2005 – 2010».

Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter
Περίκλειστη ομορφιά Facebook Twitter

info
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 14ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, οι ΜΟΒ αρχιτέκτονες θα συμμετάσχουν στην ομαδική έκθεση αρχιτεκτονικής με θέμα: «TIME, SPACE, EXISTENCE" που θα πραγματοποιηθεί στο Palazzo Bembo.

www.mobarchitects.gr/#

 

*Όλο το υλικό και οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Βασίλη Μπασκόζο και Δάρεια Τσαγκαράκη για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ