Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Στη ταράτσα βρίσκονται τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες.
0


 

Το Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Η σάλα του δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του – είναι ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές. Ακολουθείς τη σιδερένια σκάλα που σε βγάζει στην ταράτσα: ολάνθιστη, δροσερή, οικεία. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Μόλις πάρεις θέση στο τραπέζι σου, προσγειώνεται αμέσως μια γυάλινη κι εντυπωσιακή καράφα με νερό και μια φέτα λεμονιού – φιλόξενη, σπιτική λεπτομέρεια. Μικρό και ευέλικτο, το μενού φανερώνει άποψη, γνώση και καλό χέρι.




Αρχή με φρέσκες πατάτες με ρίγανη και φέτα
, όπου επιλέξαμε να προστεθούν και αυγά μάτια (€5). Ήρθε σε σαγανάκι, με τις πατάτες τραγανές, να ευωδιάζουν ρίγανη, και τους κατακόκκινους κρόκους να ρέουν πάνω στις χρυσαφένιες πατάτες – τα λόγια περιττεύουν, τον λόγο έχουν τα πιρούνια. Ακολούθησε μια καταπληκτική, δροσερή μαϊντανοσαλάτα που δεν ήθελες να τελειώσει, ύμνος στη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης. Κινόα, αμύγδαλα, κύβοι από αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη στην κορφή και ολόγυρα καρφωμένες ψημένες αραβικές πίτες. Τα μπουρεκάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας (€5,50), τυλιγμένα σε φύλλο τραγανό και περασμένα από καλό τηγάνι χωρίς ίχνος λαδιού, έκρυβαν πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. Το φλερτ με τις γεύσεις συνεχίστηκε και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5,50) που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αξίζει η υπομονή των 15 λεπτών. Σε μαύρο πλακάκι έρχεται η καρδιά της μελιτζάνας, «ντυμένη» με ντομάτα και τριμμένη φέτα, συνοδευόμενη από ψητή, καυτερή πιπεριά για θαρραλέους. Η μελιτζάνα καπνισμένη ιδανικά, με υφή απαλή, τιμά την παραδοσιακή, αληθινή συνταγή.

Στα κυρίως, ο κατάλογος προτείνει εξαιρετικά κρέατα, όλα με διαβατήριο αμερικάνικο, που ψήνονται σε φούρνο josper. Προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα. Το αρνάκι Πυρηναίων (€13,50), μαριναρισμένο με σος λεβάντας, ήρθε ψημένο με ωραία κρούστα και μοσχοβολιστό κους κους. Η Ρicania (€21) είναι πληθωρική, ωραία ψημένη με τους χυμούς της και συνοδεύεται από τρία γυάλινα βαζάκια που φιλοξενούν μαύρο αλάτι Χαβάης, Τρικαλινού και Τσούτσουρο Κρήτης. Δεν τελειώσαμε – ακολουθούν τέσσερα μπολ που το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά συνοδευτικά: ωραιότατα ψιλοκομμένα μανιτάρια Ρortobello με μυρωδικά, ατζέμ πιλάφι, άγρια χόρτα με ζουμάκι και πατάτες ντοφινουάζ – πιάτο για δυνατούς παίχτες. Ο σεφ Ανδρέας Χατζηθέμελης που έχει θητεύσει στο πλευρό του εξαιρετικού Άρη Τσανακλίδη χαρίζει αυτό το κάτι το διαφορετικό στα πιάτα, που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Και θέλω να επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω το χάμπουργκερ του Γαργαντούα, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ιberico αλλά και τα μπιφτεκάκια με τη ρεβιθοσαλάτα. Η οινική λίστα, ένα ακόμη στοιχείο που σε ελκύει, είναι στημένη με άποψη και καλή τιμολόγηση από τον κ. Αγγελίδη, βαθύ γνώστη του κρασιού. Μολονότι όταν το επισκέφθηκα, το Kreas ήταν μόλις στην τρίτη μέρα λειτουργίας του, όλα κύλησαν σαν καλοκουρντισμένο ρολόι. Εύγε!


☛ Το Kreas, Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028

 

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ