Υπάρχει επιστημονικός λόγος γιατί δεν πρέπει να ουρούμε στις πισίνες

Υπάρχει επιστημονικός λόγος γιατί δεν πρέπει να ουρούμε στις πισίνες Facebook Twitter
0

Στα κολυμβητήρια τα μαθήματα συνοδεύονται πάντα και από την αυστηρή απαγόρευση περί ούρησης μέσα στην πισίνα. Όμως τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι πολύ συχνά υποπίπτουν σε αυτό το παράπτωμα κι αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει άμεσα. 

Εκτός από το ότι είναι εντελώς αηδιαστικό (θα ουρούσατε ποτέ τους φίλους σας έξω από το νερό;), η ούρηση μέσα στην πισίνα μπορεί να προκαλέσει επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν τα ούρα -συγκεκριμένα το ουρικό οξύ- αναμειγνύονται με το χλώριο μπορούν να δημιουργήσουν νέες και δηλητηριώδεις χημικές ενώσεις, την τριχλωραμίνη (trichloramine) και το χλωριούχο κυάνιο (cyanogen chloride), που αμφότερες είναι «πανταχού παρούσες σε χλωριωμένες, εσωτερικές πισίνες», αναφέρουν οι επιστήμονες. 

Αυτές οι ενώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες, ενώ η δεύτερη συνδέεται επίσης με προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα. 

Παρόλο που μερικές από αυτές τις ενώσεις δημιουργούνται από το ουρικό οξύ που απελευθερώνει ο ιδρώτας, οι ερευνητές τονίζουν πως περίπου το 90% του ουρικού οξέως σε μια πισίνα προέρχεται από τα ούρα, όχι τον ιδρώτα. 

Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε ελέγξει την χημεία του ουρικού οξέως σε συνδυασμό με το χλώριο της πισίνας, οπότε τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν ακόμη περισσότερο το γιατί δεν πρέπει να ουρεί κανείς εκεί. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για ερασιτέχνες κολυμβητές, οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματα πρέπει να γίνουν μάθημα για όλους πως η ούρηση στη διάρκεια της κολύμβησης είναι εντελώς απαγορευτική. 

Σε κάθε περίπτωση, απλώς μην το κάνετε. Ποτέ. 

Με πληροφορίες από Smithsonian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM