ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα - Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα

Το αλκοόλ βλάπτει από την πρώτη σταγόνα - Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα Facebook Twitter
0

Ακόμη και ένα περιστασιακό ποτό βλάπτει την υγεία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Παραδέχονται μεν ότι η μέτρια κατανάλωση κάποιων αλκοολούχων ποτών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα οφέλη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σε διάφορα κράτη υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από ένα με δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας την ημέρα, συγκεκριμένα αλλά προσθέτουν: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν όμως ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μηδενική κατανάλωση».

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας στις ΗΠΑ (Institute of Health Metrics and Evaluation) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet.

Ειδικότερα, η έρευνα εξέτασε τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις συνέπειες στην υγεία σε 195 χώρες, μεταξύ των ετών 1990-2016. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 694 έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και από 592 σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, σε 28 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναλύοντας δεδομένα για ανθρώπους από 15 έως 95 χρονών, οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που δεν πίνουν καθόλου με αυτούς που πίνουν ένα ποτό την ημέρα.

Διαπίστωσαν πως από τους 100.000 μη πότες, οι 914 εμφάνισαν ένα πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλκοόλ, όπως πχ καρκίνο, ή υπέστησαν κάποιον τραυματισμό. Όμως τέσσερα επιπλέον άτομα θα είχαν επηρεαστεί εάν έπιναν ένα ποτό την ημέρα.

Επιπλέον, όσον αφορά εκείνους που έπιναν δύο ποτά την ημέρα, 63 επιπλέον άτομα ασθένησαν από κάτι σχετικό μέσα σε έναν χρόνο. Σχετικά με εκείνους που κατανάλωναν πέντε ποτά την ημέρα, επιπλέον 338 άτομα εμφάνισαν σχετικό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου σε άτομα άνω των 50 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 27,1% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το 18,9% σε άνδρες άνω των 50 ετών, συνδεόταν με τις συνήθειες τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.


Στις νεότερες ηλικίες παγκοσμίως οι μεγαλύτερες αιτίες θανάτου που συνδέονται με το αλκοόλ ήταν η φυματίωση (1,4% των θανάτων), οι τραυματισμοί από τροχαία (1,2%) και ο αυτοτραυματισμός (1,1%).

Το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη, οδήγησε σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016. Ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα και αναπηρία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 20% των θανάτων.


Παγκοσμίως ένας στους τρεις ανθρώπους (δηλαδή 2,4 δισ. άτομα) πίνει αλκοόλ. Η Δανία έχει τα περισσότερα άτομα που πίνουν αλκοόλ (95,3% των γυναικών και 97,1% των ανδρών). Το Πακιστάν έχει τους λιγότερους άνδρες πότες (0,8%) και το Μπαγκλαντές τις λιγότερες γυναίκες (0,3%).


Οι άνδρες στη Ρουμανία και οι γυναίκες στην Ουκρανία πίνουν τα περισσότερα ποτά (8,2 και 4,2 ποτά την ημέρα αντίστοιχα).

Η επικεφαλής της μελέτης , Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ και να εξεταστούν συστάσεις για μη κατανάλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως μπορούν να εξεταστούν «φόροι επί των πωλήσεων, έλεγχος στη διαθεσιμότητα και τον χρόνο που μπορεί να πωληθεί στο αλκοόλ, καθώς και έλεγχος της διαφήμισης».

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM