Είναι οι φράουλες φάρμακο για το στομάχι;

Είναι οι φράουλες φάρμακο για το στομάχι; Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι φράουλες είναι απολαυστικές. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης όμως υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω: ένα πολύτιμο φάρμακο για χρόνιες παθήσεις του στομάχου.


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Crohn (morbus crohn), μία χρόνια φλεγμονή, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Εξίσου διαδεδομένη και με παρεμφερή συμπτώματα είναι η ελκώδης κολίτιδα (colitis ulcerosa).

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται χρόνιες και δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως σπασμοί στο στομάχι, δυσλειτουργίες του εντέρου, αιμορραγίες και αυξημένη αίσθηση κόπωσης. Πολλοί παθόντες δεν θέλουν ούτε καν να μιλούν για τις ενοχλήσεις αυτές.


Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς τα αίτια γι αυτές τις χρόνιες παθήσεις του εντέρου.

Συνήθως οι θεράποντες ιατροί επιχειρούν να τις αντιμετωπίζουν με κορτιζονούχα φάρμακα, θεραπεία αντισωμάτων ή ακόμη και με χειρουργική επέμβαση. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα, όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις, μπορεί να θεραπευθεί με αφαίρεση του παχέος εντέρου, για τη νόσο Crohn δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται όμως το κομμάτι της πρόληψης, καθώς η καθιστική ζωή και η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη θεωρείται ότι ευνοεί την εκδήλωση χρονίων παθήσεων του στομάχου.

Ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα


Οι ειδικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες τροφές όπως τα φρούτα, που αποτελούν πλούσιες πηγές ινών, είναι καλές για το ευερέθιστο έντερο. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν τώρα ότι ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση έχουν οι φράουλες. Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

Η ερευνητική ομάδα υπό τον διατροφολόγο Χανγκ Ξιάο άρχισε να εξετάζει τα αποτελέσματα μιας διατροφής με κατεψυγμένες, αποξηραμένες φράουλες σε ποντίκια με χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Όσα ποντίκια έτρωγαν τις φράουλες παρουσίαζαν λιγότερες διαταραχές και άρχισαν να παίρνουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνα που δεν τις έτρωγαν.

Επιπλέον, υποστηρίζουν οι ερευνητές, με τη διατροφή αυτή τα καλά βακτήρια του εντέρου αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα παθογόνα βακτήρια. Τελικά ο μεταβολισμός άρχισε να εξομαλύνεται. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της American Chemical Society (ACS).


Μία φράουλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα; Οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη οριστικά συμπεράσματα, επισημαίνουν πάντως ότι η αντίστοιχη «δόση» για έναν ενήλικα θα πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη, δηλαδή σχεδόν ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα.

Σημαντικό είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταναλώνουν ολόκληρες, φρέσκες φράουλες και όχι, για παράδειγμα, εκχύλισμα φράουλας. Και αυτό γιατί ο οργανισμός πρέπει να αφομοιώνει ικανή ποσότητα από όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες, που μόνο το φρέσκο φρούτο μπορεί να προσφέρει.

Οι έρευνες συνεχίζονται

 

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστούν οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του στομάχου. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να αλλάζει μόνος του το διατροφικό του πρόγραμμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Μόνο έτσι μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αποφευχθούν παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ