Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.
0

Οκτώ μήνες περίπου μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η ομάδα της UrbanAct δίνει χρώμα και φως στο κτίριο του δημοτικού της σχολείου της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια τεράστια τοιχογραφία στη μια πλευρά του. 

Το έργο, η δημιουργία του οποίου, από τον προγραμματισμό μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε ενάμιση μήνα, πραγματεύεται την άνοιξη, με τα χελιδόνια και τα ανθισμένα κλαδιά των δέντρων να δεσπόζουν.

Το έργο, όπως αναφέρει στη LiFO ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «φύση, αναγέννηση, ελπίδα», έναν συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην πυρόπληκτη γη.

Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού. Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη.

 «Οι δραματικές στιγμές των συμπολιτών μας μάς σημάδεψαν και είχαμε σκεφτεί από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κάτι. Να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» εξηγεί. Έτσι, όταν πια η κατάσταση είχε ηρεμήσει, η ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή. «Βλέπεις ένα πολεμικό τοπίο και σου έρχονται εικόνες από εκείνες τις μέρες στο μυαλό. Με όποιον ντόπιο μίλησα, που έζησε την πυρκαγιά, μου περιέγραφε το σκηνικό που επικρατούσε».

Όπως σημειώνει, για όλα του έργα νιώθει μια ευθύνη, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Δημιουργώντας κάτι τόσο μεγάλο, εκ των προτέρων γνωρίζεις τη δύναμη και την επίδραση που έχει στο τοπίο, στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στα παιδιά του σχολείου. Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού.

»Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη. Αυτό το αίσθημα γιγαντώθηκε όταν κλήθηκα να κάνω την τοιχογραφία σε αυτή την περιοχή».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», η UrbanAct πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο δράσεις.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της UrbanAct μπορείτε να επισκεφτείτε το www.urbanact.gr

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ