Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.
0

Οκτώ μήνες περίπου μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η ομάδα της UrbanAct δίνει χρώμα και φως στο κτίριο του δημοτικού της σχολείου της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια τεράστια τοιχογραφία στη μια πλευρά του. 

Το έργο, η δημιουργία του οποίου, από τον προγραμματισμό μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε ενάμιση μήνα, πραγματεύεται την άνοιξη, με τα χελιδόνια και τα ανθισμένα κλαδιά των δέντρων να δεσπόζουν.

Το έργο, όπως αναφέρει στη LiFO ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «φύση, αναγέννηση, ελπίδα», έναν συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην πυρόπληκτη γη.

Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού. Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη.

 «Οι δραματικές στιγμές των συμπολιτών μας μάς σημάδεψαν και είχαμε σκεφτεί από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κάτι. Να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» εξηγεί. Έτσι, όταν πια η κατάσταση είχε ηρεμήσει, η ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή. «Βλέπεις ένα πολεμικό τοπίο και σου έρχονται εικόνες από εκείνες τις μέρες στο μυαλό. Με όποιον ντόπιο μίλησα, που έζησε την πυρκαγιά, μου περιέγραφε το σκηνικό που επικρατούσε».

Όπως σημειώνει, για όλα του έργα νιώθει μια ευθύνη, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Δημιουργώντας κάτι τόσο μεγάλο, εκ των προτέρων γνωρίζεις τη δύναμη και την επίδραση που έχει στο τοπίο, στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στα παιδιά του σχολείου. Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού.

»Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη. Αυτό το αίσθημα γιγαντώθηκε όταν κλήθηκα να κάνω την τοιχογραφία σε αυτή την περιοχή».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», η UrbanAct πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο δράσεις.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της UrbanAct μπορείτε να επισκεφτείτε το www.urbanact.gr

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ