4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
0

Πέρασες από τον μανάβη και προμηθεύτηκες όλα εκείνα τα καλούδια που βρίσκονταν προκλητικά στους πάγκους. Τις μελιτζάνες που έτριζαν από φρεσκάδα όταν τις έπιανες για να κάνεις εκείνο το ιμάμ που σε λιγώνει, τα κολοκυθάκια και τα μαρούλια, καταπράσινα, για τη σαλάτα σου, τις πιπεριές και τις ντομάτες, ολόδροσες, για τα γεμιστά σου, το μπρόκολο, που είναι μπαλαντέρ για διάφορα πιάτα, φράουλες και κεράσια που μοσχοβολούσαν. Όμως δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάποια από αυτά ξεχάστηκαν λίγο παραπάνω στο ψυγείο και, καθώς δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο όταν κόπηκαν από τον μπαξέ, πιστεύεις ότι πρέπει να πεταχτούν.

Αυτή θα ήταν φαινομενικά η εύκολη λύση, όμως υπάρχουν καλύτερες για την ισορροπία τόσο της οικιακής οικονομίας όσο και του περιβάλλοντος. Μία από τις πλέον σύγχρονες τάσεις στις επαγγελματικές κουζίνες και όχι μόνο είναι ο κατά το δυνατόν περιορισμός της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ώστε να αντιμετωπιστεί όχι μόνο η συσσώρευση απορριμμάτων αλλά και η απώλεια τροφίμων, για την παραγωγή των οποίων καταναλώθηκε σημαντική ποσότητα φυσικών πόρων. Έτσι, πριν πετάξεις κάτι χρήσιμο, αξίζει να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στην κουζίνα σου.

Ακόμα κι αν η πρώτη ύλη δεν βρίσκεται στην πρώτη φρεσκάδα της, είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τρόπους να την αξιοποιήσεις αντί να καταλήξει στα απορρίμματα.

Ο σεφ Γιώργος Κόντας, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που μοσχοβολούσε από τις μαγειρικές. «Τα λαχανικά ήταν κατευθείαν από τους μπαξέδες και τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα ολόφρεσκα» θυμάται από τα παιδικά χρόνια του στο νησί και προσθέτει: «Αγαπώ την ηθική διάσταση της μαγειρικής, που ζητά να σέβεσαι την καλή πρώτη ύλη, τη φρεσκάδα.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Ο σεφ Γιώργος Κόντας, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που μοσχοβολούσε από τις μαγειρικές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όμως, ακόμα κι αν η πρώτη ύλη δεν βρίσκεται στην πρώτη φρεσκάδα της, είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τρόπους να την αξιοποιήσεις αντί να καταλήξει στα απορρίμματα. Τα λαχανικά, ακόμα κι αν είναι ετερόκλητα, μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα με διάφορους τρόπους. Αν κάποια λαχανικά ή φρούτα έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, αντί να τα πετάξεις, μπορείς να τα ενώσεις με τυρί, κρέας ή ζυμαρικά και να έχεις ένα καλό και νόστιμο αποτέλεσμα».

Ο Γιώργος μας έδωσε τις δικές του ιδέες για το πώς να αξιοποιήσουμε δημιουργικά ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο μας.

Μπριάμ σε ψημένο ζυμωτό ψωμί και ανθότυρο

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες

2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 ντομάτα κομμένη σε μεγάλους κύβους ή 10 ντοματίνια ολόκληρα

1 κ.σ. μαϊντανός χοντροκομμένος ή φρέσκια ρίγανη από τη γλάστρα

2 χοντροκομμένες φέτες ζυμωτού ψωμιού

200 γρ. φρέσκο ανθότυρο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο ελιάς για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές, τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές, στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

Βάζουμε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στο γκριλ 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από το γκριλ, προσθέτουμε στο μπριάμ τα αρωματικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, που έχουμε σε δυνατή φωτιά και έχει κάψει, σοτάρουμε τις φέτες ζυμωτού ψωμιού για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Στήνουμε στο πιάτο το ψημένο ψωμί, τα λαχανικά μας, το ανθότυρο από πάνω σπασμένο με τα χέρια και περιβρέχουμε με καλό ελαιόλαδο ή κάποιο αρωματικό ελαιόλαδο που έχουμε φτιάξει, π.χ. πικάντικο.

Τip: Αν υπάρχει στο ντουλάπι σας ξεχασμένο κανένα βαζάκι τσιτσίραβλα Πηλίου, μη διστάσετε να τα αποθέσετε πάνω στο ανθότυρο προτού το σερβίρετε.

Σαλάτα με φιογκάκια, τόνο, μπρόκολο και φέτα

Μια γευστική, δροσερή σαλάτα ή, αν το επιθυμείτε, κυρίως πιάτο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. (πακέτο) ζυμαρικά φιογκάκια (ή πένες λευκές ή ολικής ή βίδες λεύκες ή πολύχρωμες ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό)

1 κονσέρβα τόνο

1 κούπα ντοματάκια ολόκληρα

1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκέτα

250 γρ. φέτα μαλακή κομμένη σε κυβάκια

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε το μπρόκολο για 4 λεπτά και σουρώνουμε. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό στον χρόνο που αναγράφεται στο κουτί τους. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Tip 1: Τη φέτα μπορούμε να την περάσουμε στο πολυκοπτικό με λίγο ελαιόλαδο και μέρος από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να της δώσουμε υφή σάλτσας, η οποία κάλλιστα χρωματίζεται με κάποιο υλικό, π.χ. σπανάκι, παντζάρι, κουρκουμά κ.λπ., και μπορεί να «ντύσει» τη σαλάτα μας.

Tip 2: Στη συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζει εξίσου το κουνουπίδι, τα πράσινα φασολάκια, οι φύτρες.

Ρολάκια με κασέρι, κολοκύθι και καπνιστό χοιρομέρι σε σάλτσα ψητού

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. φύλλο κανταΐφι

350 γρ. κασέρι ΠΟΠ

(κομμένο σε χοντρά μπαστούνια ή μικρότερα κομμάτια ενωμένα, ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος)

2-3 κολοκύθια μεσαία

4-5 φέτες καπνιστό χοιρομέρι ή οποιοδήποτε αλλαντικό έχουμε στο ψυγείο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Σάλτσα ντομάτας

2 ντομάτες γινωμένες χοντροκομμένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

Σάλτσα ψητού

Οποιαδήποτε σάλτσα από κοκκινιστό ή λεμονάτο κρέας, κατσαρόλας ή φούρνου, η οποία έχει περισσέψει και την έχουμε πήξει, αν χρειάζεται, την περνάμε από σήτα για να κρατήσει τα ανεπιθύμητα κομματάκια και είναι έτοιμη. Μας κάνει και μια απλή σάλτσα ντομάτας που έχει περισσέψει από μακαρονάδα.

Για γαρνίρισμα, θυμάρι φρέσκο από τη γλάστρα.

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μαγειρεύουμε 35-40 λεπτά.

Κόβουμε κατά μήκος τα κολοκυθάκια σε φέτες και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για 6 λεπτά. Τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Τυλίγουμε το κασέρι με το αλλαντικό σε ρολό, τυλίγουμε με το κολοκύθι και στη συνέχεια με μέρος από το φύλλο κανταΐφι. Στρώνουμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε τα ζεστά ρολάκια πάνω από τη σάλτσα ή περιχυμένα με αυτήν και γαρνίρουμε με θυμάρι.

Tip: Μπορούν να τυλιχτούν με οποιοδήποτε φύλλο, κρούστας, χωριάτικο κ.λπ., αλλά και χωρίς φύλλο είναι εξίσου νόστιμα.

Ρυζόγαλο φούρνου με γάλα αμυγδάλου και γλασαρισμένα φρούτα

Το παλιό αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων λίγο «πειραγμένο», μια και οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν εισαγάγει πλέον στο ψυγείο μας το γάλα αμυγδάλου, λόγω και των δυσανεξιών.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο γάλα αμυγδάλου

200 γρ. ρύζι γλασέ

400 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

2 κρόκοι φρέσκων αυγών χτυπημένοι

1 κ.γ. νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό

2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά), υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ

10 φράουλες ολόκληρες

8 κεράσια χωρίς κουκούτσι

1 πράσινο μήλο κομμένο σε χοντρές φέτες με τη φλούδα

1 κ.σ. μαργαρίνη

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική

1 σφηνάκι χυμός φρούτων (στη χάρτινη συσκευασία του εμπορίου)

Γαρνίρισμα με βερίκοκα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ρυζόγαλο: Βράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νισεστέ, την εσάνς αμυγδάλου, ανακατεύουμε και μόλις ξεκουραστεί το μείγμα για 5-10 λεπτά ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, αναδεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Μοιράζουμε σε μπολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό, ώστε να είναι βυθισμένα κατά τα 2/3. Ψήνουμε το ρυζόγαλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάλτσα φρούτων: Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μόλις λιώσει ρίχνουμε τα φρούτα ώστε να καλύπτουν τον πάτο του τηγανιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το σφηνάκι χυμό φρούτου.


Όταν εξατμιστεί ο χυμός, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσει καλά το ρυζόγαλο, διακοσμούμε με τη σάλτσα φρούτων και τα βερίκοκα.

Tip: Αν προορίζετε το γλυκό για την επόμενη μέρα, θα βάλετε ξεχωριστά το ρυζόγαλο και τη σάλτσα φρούτων στο ψυγείο και θα τα μοντάρετε λίγο προτού το σερβίρετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23.6.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν οι σεφ λένε μαζικά «όχι» στο πεταμένο φαγητό, κάτι κακό συμβαίνει

Διεθνή / Όταν οι σεφ λένε μαζικά «όχι» στο πεταμένο φαγητό, κάτι κακό συμβαίνει

Πόσο -ακριβώς- φαγητό πετιέται σ' όλον τον κόσμο κάθε μέρα; Σεφ και Ηνωμένα Έθνη έχουν μερικά αποκαρδιωτικά στοιχεία να δώσουν επ' αυτού και αναλαμβάνουν δράση για την εξάλειψη του φαινομένου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ