«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη

«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
0

Μια σημαντική, άγνωστη ως τώρα, όψη της ελληνικής χειροτεχνικής παραγωγής αναδεικνύει το Μουσείο Μπενάκη με την έκθεση «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα», που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Εντυπωσιακές ταπισερί και χαλιά που δημιουργήθηκαν με βάση έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών παρουσιάζονται δίπλα στα αντίστοιχα, πρωτότυπα ζωγραφικά έργα από τα οποία προήλθαν.


«Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιαστεί η "συνομιλία" ταπισερί και ζωγραφικής, η μεταμόρφωση δηλαδή του θέματος ενός πίνακα, άλλων διαστάσεων και συχνά άλλης εποχής, σε ένα εντελώς άλλο υλικό και το αποτέλεσμα αυτής της μεταμόρφωσης. Πώς δηλαδή αλλάζει μια έντονη πινελιά του Γιάννη Μόραλη και γίνεται μια υφασμένη επιφάνεια, με καθαρά πιο αφαιρετικό χαρακτήρα. Δημιουργείται ένα νέο έργο, με άλλα χαρακτηριστικά και υφή, δεν υπάρχει ανάγκη αλληλοσυμπλήρωσης, απλά μιας διπλής οπτικής. Εδώ θέλαμε να τονίσουμε και την αξία της χειροτεχνικής δημιουργίας πάνω σε μια τεχνική άγνωστη στην Ελλάδα, που προέκυψε από εξαιρετικές τεχνίτριες που ειδικεύτηκαν πολύ γρήγορα» αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης Ειρήνη Οράτη και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Σήμερα, στην Ελλάδα δε δημιουργούνται ταπισερί βασισμένες σε έργα ζωγράφων. Οι τεχνίτριες έχουν συνταξιοδοτηθεί, τα εργαστήρια έχουν κλείσει, χρηματοδότηση δεν υπάρχει, ούτε δυνατότητα πωλήσεων.


Το έναυσμα για τη δημιουργία ταπισερί στην Ελλάδα δόθηκε όταν μέσα από τις δραστηριότητες της τότε Βασιλικής Πρόνοιας, ο ζωγράφος Γιάννης Φαϊτάκης (1926-2012) πήρε μια υποτροφία για να σπουδάσει στην σχολή της Αubusson στην Γαλλία την γαλλική ταπισερί και να έρθει σε επαφή με τις νέες τάσεις της, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μεταφορά σε ταπισερί έργα σύγχρονων ζωγράφων.

«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Όπυ Ζούνη, Παραλλαγή 1, 1980, Χαλί hand tufted 200 x 300 εκ., Συλλογή Αλέξανδρου Ζούνη


Η τεχνική των ταπισερί αυτών είναι ίδια με εκείνη των προηγούμενων αιώνων, δηλαδή η ύφανση γίνεται σε οριζόντιο αργαλειό από 2-3 άτομα. Οι παλαιές ταπισερί σε τεράστιες διαστάσεις, που είχαν κυρίως σκοπό να ζεστάνουν τους μεγάλους πέτρινους τοίχους των παλατιών από τον Μεσαίωνα έως και τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη, είχαν θέματα από την μυθολογία και την ιστορία και καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα. Οι νέες ταπισερί στη Γαλλία του 20ού αιώνα απεικονίζουν έργα των P. Picasso, F. Leger, G. Braque, P. Matisse, Le Corbusier κ.ά. και προορίζονται για τα μεγάλα δημόσια κτήρια που άρχιζαν να κτίζονται στην Ευρώπη μετά το 1920.


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Φαϊτάκης προτείνει στους φίλους του ζωγράφους Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη Μόραλη και Νίκο Νικολάου να μεταφέρει δικά τους έργα σε ταπισερί. Αποτέλεσμα, η έκθεση με ταπισερί στην Γκαλερί του Χίλτον το 1965, όπου εκτέθηκαν τα περισσότερα έργα από αυτά που βρίσκονται στην έκθεση «Υφάνσεις», χωρίς βέβαια τους αντίστοιχους πίνακες.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες. Πρώτη ενότητα είναι οι ταπισερί της δεκαετίας του 1960 με τα έργα που έγιναν στο εργαστήριο της Βασιλικής Πρόνοιας και τα οποία συνέχισαν να υφαίνονται έως και την δεκαετία του 1980. Η ενότητα αυτή κλείνει με τις ταπισερί του ίδιου του Γιάννη Φαϊτάκη και με ένα σπάνιο βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου φαίνονται οι τρόποι ύφανσης, οι τεχνίτριες, η διαδικασία της μεταφοράς.

Οι ταπισερί αυτής της ενότητας βρίσκονται στο πολύτιμο αρχείο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συντηρεί και αυτό το υλικό, αλλά και πάρα πολλά άλλα χειροτεχνήματα , όπως χαλιά, κιλίμια, μαξιλάρια, τα οποία είχαν γίνει την εποχή της Βασιλικής Πρόνοιας από γυναίκες σε διάφορα απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Ελλάδας. Από την δεκαετία του 1960 και έως το 2012 πωλούνταν από δικά τους καταστήματα στην Αθήνα (Βουκουρεστίου, Ηπίτου, και αργότερα Φιλελλήνων, καθώς και στο ξενοδοχείο  Hilton), αλλά και σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και στην Ρόδο. Δυστυχώς, με την ξαφνική διακοπή της δυνατότητας πώλησης αυτών των ειδών, ένας εξαιρετικός πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος έως σήμερα.

«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γλέντι στην ακρογιαλιά ΙΙ, δεκαετία 1970, Ταπισερί 196 x 268 εκ. , Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΓΚΙΚΑΣ Γλέντι στο ακρογιάλι, 1931 Λάδι σε μουσαμά 65,5 x 92 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου


Στη δεύτερη ενότητα βλέπουμε χειροποίητα χαλιά των δεκαετιών 1970 και 1980, με μεταφορές έργων με την τεχνική hand tufted που γίνεται με το χέρι. Εδώ, σημαντική ήταν η συμβολή της Τζούλιας Δημακοπούλου και της Μαρίας Βασιλείου της γκαλερί Νέες Μορφές, οι οποίες είχαν διοργανώσει δύο εκθέσεις με αυτά τα χαλιά από έργα των καλλιτεχνών που συνεργάζονταν μαζί τους. Οι επιμελητές της έκθεσης αναζήτησαν τα σχετικά έργα από την βιβλιογραφία και τα εντόπισαν σε μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές και στις συλλογές των καλλιτεχνών.


Σε αυτή την ενότητα, επίσης, περιλαμβάνονται και δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν στη Γαλλία και έδιναν τα έργα τους προς ύφανση στα μεγάλα εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως ο Κώστας Κουλεντιανός, ο Γιώργος Βακαλό, ο Αλέκος Φασιανός, η Μαρία Λοϊζίδου και στην Αγγλία η Νίκη Καναγκίνη. Ξεχωρίζει εδώ το έργο του Μάριου Πράσινου, ενός Κωνσταντινουπολίτη που έγινε Γάλλος υπήκοος και δούλεψε πολύ με την ταπισερί με υπέροχα αποτελέσματα.


Η τρίτη ενότητα φέρνει την έκθεση στο σήμερα με έργα που έγιναν πλέον ως αυθύπαρκτες κατασκευές, με την χρήση νημάτων κάθε είδους, κυρίως από γυναίκες καλλιτέχνιδες που ανήκουν στο σχετικά νέο διεθνές κίνημα της Fiber Art. Εντοπίστηκαν καλλιτέχνιδες που δουλεύουν και στο εξωτερικό και που δημιουργούν πλέον έργα για τον χώρο.


Οι δυσκολίες για τη συγκέντρωση των ταπισερί αλλά και των ζωγραφικών έργων ήταν πολλές –είναι χαρακτηριστικό ότι για την προετοιμασία της έκθεσης χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματα συναντάμε και τον τεράστιο πίνακα του Γιάννη Μόραλη «Βυθισμένη πολιτεία» (203x333 εκ.) ο οποίος εκτίθεται για πρώτη φορά, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην μεγάλη αναδρομική του το 2018.

«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Γιάννης Μόραλης, Βυθισμένη πολιτεία, 1960, Λάδι σε νοβοπάν 203 x 333 εκ., Συλλογή Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Γιάννης Μόραλης, Βυθισμένη πολιτεία, 1965, Ταπισερί 224 x 425 εκ., Συλλογή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Αντίθετα, στάθηκε αδύνατον να επιτευχθεί ο δανεισμός μιας ταπισερί με θέμα από τις λιθογραφίες του Παναγιώτη Ζωγράφου. Οι επιμελητές της έκθεσης έλαβαν ένα μακροσκελέστατο email από μια γκαλερί στη Δρέσδη, όπου αναφερόταν ότι τα αρχικά Β.Π. (Βασιλική Πρόνοια) στη γωνία της ταπισερί σημαίνουν «Βασιλεύς Παύλος» και ότι μάλλον η ταπισερί ήταν δική του και γι' αυτό εξαιρετικά πολύτιμη και σπάνια.

Σήμερα, στην Ελλάδα δε δημιουργούνται ταπισερί βασισμένες σε έργα ζωγράφων. Οι τεχνίτριες έχουν συνταξιοδοτηθεί, τα εργαστήρια έχουν κλείσει, χρηματοδότηση δεν υπάρχει, ούτε δυνατότητα πωλήσεων. Οι Έλληνες καλλιτέχνες, πλέον, δίνουν τα έργα τους προς ύφανση μόνο στο εξωτερικό, με πρόσφατα παραδείγματα τη Μαρία Λοϊζίδου (2014) και τη Σοφία Βάρη (2018), το έργο της οποίας βρίσκεται στον χώρο αφίξεων του Αεροδρομίου Ε. Βενιζέλος.

Οι επιμελητές της έκθεσης Ειρήνη Οράτη και Κωνσταντίνος Παπαχρίστου αναφέρουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί η παραγωγή κάποιων από τις ταπισερί που παρουσιάζονται στην έκθεση. «Θα θέλαμε και μέσω του Lifo.gr να επισημάνουμε ότι είναι κρίμα μια τέτοια δημιουργική εργασία υψηλού επιπέδου να έχει σβήσει. Μακάρι να μπορούσε να ανοίξει πάλι ένα τέτοιο εργαστήριο, ακόμα και ένα. Παρατηρούμε παντού την επιστροφή της ταπισερί κάθε είδους, από την φετινή διεθνή έκθεση Unlimited στην Art Basel, έως την εναρκτήρια έκθεση του Νέου Mουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα ταπισερί υπάρχουν πλέον και σε καταλόγους δημοπρασιών με θετικότατη ανταπόκριση από τους συλλέκτες», τονίζουν.

«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Οι δυσκολίες για τη συγκέντρωση των ταπισερί αλλά και των ζωγραφικών έργων ήταν πολλές –είναι χαρακτηριστικό ότι για την προετοιμασία της έκθεσης χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια.
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Μάριος Πράσινος, Les fiancés turcs, 10 Σεπτεμβρίου 1970, Γκουάς 72 x 102 εκ., © Succession Mario Prassinos, ADAGP Paris 2019, Συλλογή Catherine Prassinos
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Μάριος Πράσινος, Les fiancés turcs, 1970, Ταπισερί 183 x 248 εκ., © Succession Mario Prassinos, ADAGP 2019, Συλλογή Μουσείου Dom Robert και της ταπισερί του 20ου αιώνα, Sorèze, Γαλλία
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Νίκος Νικολάου, Ύδρα, 1953 Πλαστικό σε νοβοπάν 170 x 190 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Νίκος Νικολάου, Ύδρα B, δεκαετία 1980 Ταπισερί 138 x 178 εκ. Συλλογή Alpha Bank
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Σπύρος Βασιλείου, Ακρόπρωρο / Η γοργόνα Ταπισερί 154 x 100 εκ. Συλλογή Alpha Bank
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Σπύρος Βασιλείου, Η γοργόνα, 1960 Αυγοτέμπερα 73 x 53 εκ. Ιδιωτική συλλογή
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Κώστας Κουλεντιανός, Ρυθμός ΙΙΙ, 1972 Υφαντό 200 x 300 εκ. Ιδιωτική συλλογή
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Κώστας Κουλεντιανός, Χωρίς τίτλο, 1975 Ορείχαλκος, 55 x 17 x 18 εκ. Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα
«Υφάνσεις»: Ταπισερί με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Ηλίας Δεκουλάκος, Super nature morte, 1973 Χαλί hand tufted 171 x 126 εκ. Συλλογή Μαρίας Βασιλείου

Info

«Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα»

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111

Διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2019 – 16 Φεβρουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη

Culture / Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη

Πρόσφυγες και μετανάστες που κάνουν μαθήματα ελληνικών στη δομή της ActionAid στον Κολωνό επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπενάκη για μία ξενάγηση γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ