Κυνικός Σαίξπηρ

Κυνικός Σαίξπηρ Facebook Twitter
0

Όπως τα νεαρά πουλιά ζυγίζουν δοκιμαστικά τα φτερά τους λίγο πριν πάρουν τον απόλυτο έλεγχο της ικανότητάς τους να πετούν, έτσι κι ο Μίλτος Σωτηριάδης μαζί με άλλους πέντε συμφοιτητές του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θέατρου αποφάσισαν να ανεβάσουν Ρωμαίο και Ιουλιέτα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η σκηνοθεσία δεν υπήρχε σαν σκέψη μέσα του στην αρχή. «Όχι μόνο γιατί δεν ήταν τρελή επιθυμία αλλά μία ήρεμη απόφαση να πάω στη δραματική, αλλά και γιατί οι καθηγητές δεν μας τα έλεγαν καλά. Στην αρχή είχα απογοητευθεί πολύ, ιδίως με ορισμένες περιπτώσεις καθηγητών που εξέφραζαν μία απαράδεκτη ηθική άποψη για τη ζωή και τα πράγματα στο θέατρο, δεδομένου ότι απευθύνονταν σε παιδιά 18 και 20 χρόνων. Εντάξει, η διαφθορά γύρω μας είναι εκτεταμένη, αλλά όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με την τέχνη, δηλαδή μ' έναν χώρο που υποτίθεται προωθεί αξίες, το να ακούς τον καθηγητή σου να σου λέει ότι με τον χαβαλέ ή με την ωραία εξωτερική εμφάνιση, με τα κόλπα και το γλείψιμο μπορείς να πετύχεις είναι τρομερό πλήγμα. Στο θέατρο κάποιος πηγαίνει για να δει μια αναλαμπή, μία άλλη, πιο φωτεινή ηθική. Στενοχωρήθηκα και απογοητεύτηκα σε τέτοιο βαθμό ώστε σχεδόν να πω "κύριοι, τελειώσαμε". Η αλλαγή μέσα μου έγινε με τη συμμετοχή μου στην Ηλέκτρα του Στάιν, ο οποίος, αν και στα 70 του, απαίτησε πειθαρχία, συγκέντρωση και πολλή δουλειά, δείχνοντάς μας ποιος είναι ο τρόπος για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θέατρο».

Αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας να κάνουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα με καθαρές, αναγνωριστικής φύσης, προθέσεις. «Δεν ξεκινήσαμε με επαναστατική διάθεση, ούτε και πρόκειται για μια ηρωική πράξη. Το έργο ήταν αφορμή για να βρεθούμε και να κάνουμε θέατρο - θα μπορούσε να ήταν κάποιο άλλο. Άλλωστε, σήμερα ποιος πιστεύει στον απόλυτο έρωτα; Κανείς. Εγώ πάντως αντιμετωπίζω το ζήτημα του έρωτα με κυνισμό και με κρυφή ελπίδα». Γι' αυτό και δεν αντιμετώπισαν την ιστορία ρομαντικά, αλλά εστίασαν στο ανθρώπινο περιβάλλον γύρω από το ερωτευμένο ζευγάρι και στη δύναμη του τυχαίου. «Δεν είδαμε εξιδανικευμένα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και το αίσθημα που τους συνέδεσε ως το θάνατο. Θελήσαμε να δείξουμε και τους "μεγάλους" του έργου πιο ελαστικά, να δείξουμε ότι κι αυτοί είναι ευάλωτοι στο μη αναμενόμενο, στο τυχαίο και απρόβλεπτο».

Έξι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους (έπειτα, εννοείται, από σχετικό κόψιμο σημείων και μερών που δεν ήταν σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας). Διόλου εξοικειωμένοι με τον σαιξπηρικό λόγο, οι νέοι και σχετικά άπειροι ηθοποιοί της παράστασης δούλεψαν το σαιξπηρικό κείμενο 13 μήνες. «Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε το 100% της κυριολεξίας κάθε φράσης, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να ερμηνεύσουμε τον λόγο με τρόπο που να είναι κοντά σ' ό,τι είμαστε οι ίδιοι εκτός θεάτρου. Αλλιώς, πώς μπορεί ένα πρόσωπο επί σκηνής να είναι ζωντανό, πραγματικό;».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ