Κάννες 2012

Κάννες 2012 Facebook Twitter
Γουές Άντερσον: Ο Έρωτας του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom)
1

ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ επετειακού χαρακτήρα (65 χρόνια κλείνει φέτος το φεστιβάλ) αλλά και της ξαφνικής επιφοίτησης του εκλέκτορα Τιερί Φρεμό, που διέκρινε σπουδαία δείγματα στο αμερικανικό σινεμά, το οποίο τόσα χρόνια περνούσε με το σταγονόμετρο στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Καθώς απομένουν ο Λι Ντάνιελς, ο Τζεφ Νίκολς αλλά και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Καναδός αλλά, τέλος πάντων, ελέω Ρόμπερτ Πάτινσον, πρωταγωνιστή στο Cosmopolis), αυτό μένει να αποδειχτεί.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν προλάβει να παρελάσουν 4 προηγούμενοι νικητές του Χρυσού Φοίνικα, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Για τον μαέστρο Μίκαελ Χάνεκε δεν υπάρχει αμφιβολία: το Amour (Αγάπη κι έρωτας μαζί) είναι η πιο άμεσα ανθρώπινη ταινία του και, χωρίς να φτάνει στο

επίπεδο της ιστορικής πολυπλοκότητας και της αφηγηματικής αφαίρεσης της Λευκής Κορδέλας, είναι μια πνιγηρή, σπαραχτική κραυγή για την αγάπη που ξεπερνάει την εξευτελιστική φθορά της τρίτης ηλικίας. Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν επέστρεψε στο σινεμά μετά από 14 χρόνια απουσίας, υποκινούμενος από το σενάριο και την εμπειρία του γυρίσματος με τον Χάνεκε (δήλωσε πως δεν

θα το επαναλάμβανε ποτέ!), πρωταγωνιστώντας με την υπέροχη Εμανιέλ Ριβά, αιθέρια μούσα του Αλέν Ρενέ στο Χιροσίμα Αγάπη Μου και το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ. Είναι ένα συγκινητικό χρονικό, που με τη σειρά του αντιστέκεται σθεναρά στο μελό.

Ως άλλος Γούντι Άλεν, αλλά του διανοουμενίστικου σινεμά, ο Αμπάς Κιαροστάμι φαίνεται να το έχει ρίξει στα ταξίδια, ερευνώντας τη ζωή και τους ανθρώπους μακριά από το Ιράν. Μετά το Copie Conforme και τη Γαλλία, σειρά έχει η Ιαπωνία και το Likesomeoneinlove. Φαινομενικά, το στυλ του Κιαροστάμι υποχωρεί στην τοπική κουλτούρα, αλλά αυτό δεν αρκεί: η ιστορία της νεαρής call girl που επισκέπτεται απρόθυμα έναν ηλικιωμένο, χωρίς να συνειδητοποιεί πως αυτή η συνάντηση δεν θα καταλήξει όπως οι τυπικές επαγγελματικές της νύχτες, εξελίσσεται αργά, χωρίς εξάρσεις ή αποκαλύψεις.

Ο Κεν Λόουτς επέστρεψε με δραματική κομεντί. Το Angel’s Share δεν είναι τόσο ανάλαφρο ή πρωτότυπο όσο το σαφώς πιο διασκεδαστικό Looking for Eric. Παραστρατημένα παιδιά της εργατικής τάξης πρωταγωνιστούν και πάλι, και το ρεαλιστικό μελό που χαρακτηρίζει τον Λόουτς υπερισχύει των παρεΐστικων αστεϊσμών.

Ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουνγκίου με το Πέρα από τους λόφους συνθέτει μια επίπονη, επίμονη και κάπως μακρόσυρτη διασύνδεση πίστης και εμμονής και αγάπης, σε μια χώρα με διαλυμένους θεσμούς και ανύπαρκτες υποδομές. Οι πληροφορίες που δίνει για την ακριβή σχέση δυο νέων γυναικών, της μοναχής και της φίλης της από το ορφανοτροφείο που την επισκέπτεται, είναι λιγοστές. Το ασκητικό στυλ του σκηνοθέτη καταφέρνει να υποβάλλει και να δημιουργεί ένα αλλόκοτο σασπένς, με φόντο το αξεδιάλυτο αλισβερίσι ανάμεσα στη θρησκευτική επιβολή και την κρατική ουδετερότητα.

Ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που είδαμε φέτος στις Κάννες ήταν ο Γουές Άντερσον, με τον Έρωτα του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom) στην πρεμιέρα του φεστιβάλ. Δεν απογοήτευσε τους θαυμαστές του, καθώς το σφιχτοδεμένο σκηνοθετικό του ύφος με τους weird χαρακτήρες πλαισίωσε τον έρωτα δυο 12χρονων, που συναντιούνται αναπάντεχα και κλέβονται στις εξοχές της Νέας Αγγλίας, γύρω στο 1965. Μιλώντας από την πιο ψύχραιμη αντίπερα όχθη (καθώς δεν τρελαίνομαι για το περιεχόμενο της φιλμογραφίας του, εκτός από τον ουσιαστικό Fantastic Mr Fox), ο Έρωτας του Φεγγαριού δεν είναι παρά ένα έξυπνο παιχνίδι σινε-γεωγραφίας, χαριτωμένο και ερμητικά κλειστό, αναμενόμενα επιτηδευμένο, σαν μια επίδειξη ενός προσωπικού και αυτοαναφορικού σύμπαντος, που κλείνει συνεχώς το μάτι στην έννοια του σινεμά.

Το Killing them softly και το Lawless είναι σκηνοθετημένα από τον Νεοζηλανδό Άντριου Ντόμινικ και τον Αυστραλό Τζον Χίλκοουτ αντίστοιχα, ωστόσο λογίζονται ως αμερικανικά φιλμ λόγω καστ και παραγωγής. Το δεύτερο είναι μια τυπική, αδιάφορη αντιπαράθεση νόμου και λαθρεμπόρων στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης - ο Τομ Χάρντι υποδύεται τον αδιαπέραστο γρίφο και ο Γκάι Πιρς υπερβάλλει σαν ανθρώπινο καρτούν ως σαδιστικός εκπρόσωπος της τάξης.

Το Killing them softly διαθέτει μια ενδιαφέρουσα προοπτική συνδυασμού ενός παλπ μυθιστορήματος (που έχει ξαναμεταφερθεί στο σινεμά, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ) με την πολιτική κατάσταση λίγο πριν από την εκλογή του Ομπάμα, μέσω του υπόκοσμου. Πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ, ο οποίος φιγουράρει και στην ομάδα των παραγωγών. Η βία είναι υπερβολική, φιγουρατζίδικη, δωρεάν. Το θέμα προτάσσεται μέσα από ένα προφανές μήνυμα, αντί να υπονοηθεί. Όντως, η Αμερική είναι μια χώρα όπου η μπίζνα είναι αυτή που ενώνει το έθνος και τα όπλα υπενθυμίζουν ποιος είναι το αφεντικό, πέρα από τις μεγαλόστομες ιδεολογίες. Το καταλάβαμε από την αρχή, αλλά προφανώς η έμφαση έδωσε την πρόκριση για τις Κάννες. Διότι, κακά τα ψέματα, ο βαθμός κριτικής του σκηνοθέτη που επιλέγεται ως προς τη χώρα καταγωγής του τον κάνει πιο εύκολα ευπρόσδεκτο στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το Killing them softly είναι μια σαφής αλληγορία για τον κοινωνικό ιστό που ξεχειλώνει με την κρίση. Ο Μουνγκίου κατακεραυνώνει την οπισθοδρομική Ρουμανία. Και τη θέση του Χάνεκε στον αγώνα καταλαμβάνει φέτος ο συμπατριώτης του Αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ, ο οποίος με το Paradise, Love ξεσκίζει τον εθνικό ρατσισμό, με τις σεξουαλικές αναζητήσεις σιτεμένων γυναικών στην Κένυα της απόλυτης φτώχιας - στη μέτρια αυτή ταινία, η σκηνή όπου οι χυμένες στις ξαπλώστρες τους τουρίστριες χωρίζονται μ’ ένα σκοινί από τους επαίτες ντόπιους σε μια ειδυλλιακή εξωτική παραλία είναι ένας εκπληκτικός πίνακας ενός σκηνοθέτη με αποδεδειγμένα εικαστικό μάτι.

Απόλυτα πετυχημένες σε κλίμακα μεγέθους (κάτι σαν value for money) είναι το RustandBoneτου Ζακ Οντιάρ και το Κυνήγι του Τόμας Βίντερμπεργκ. Μετά τον Προφήτη, ο Οντιάρ κάνει ένα ερωτικό δράμα, με σωστά μοιρασμένη την επιθυμία και τον πόνο. Η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει αποσπάσει τις καλές κριτικές, αλλά ο Ματίας Σονέρτς είναι η πραγματική αποκάλυψη. Το Κυνήγι είναι ένας ολόφωτος εφιάλτης, η εξάπλωση μιας απαίσιας φήμης που σπιλώνει το όνομα ενός δασκάλου και σωστού ανθρώπου και απειλεί να τον καταστρέψει ολοκληρωτικά. Ακόμη και στην προοδευμένη Δανία, το σκοταδιστικό, προτεσταντικό χωριό ζει και βασιλεύει. Μαζί με το Amour του Χάνεκε, αυτές οι τρεις ταινίες έχουν ξεχωρίσει στο πρώτο μισό ενός φεστιβάλ στο οποίο κανένας σκηνοθέτης δεν φιλοδοξεί να το παίξει Θεός (όπως πέρυσι ο Τέρενς Μάλικ), προτιμώντας τη μεζούρα της κοινότητας που γνωρίζουν καλύτερα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια