H Breeder αλλάζει δέρμα

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
Η διευθύντρια της γκαλερί The Breeder, Νάντια Γεραζούνη. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0


Έχω φτάσει λίγο νωρίτερα από το ραντεβού μας με τη διευθύντρια της γκαλερί Νάντια Γεραζούνη και περιμένω δέκα λεπτά περίπου έξω από την Breeder. Στο διάστημα αυτό μετρώ, μέρα μεσημέρι, πάνω από 20 άτομα να μπαινοβγαίνουν στα δύο «σπίτια» που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Εν τω μεταξύ, χαζεύω τις φάτσες που έχει ζωγραφίσει ο Ath1281 στην πρόσοψη του λευκού κτιρίου και με κοιτάνε, και στρέφοντας το βλέμμα μου ένα κλικ αριστερά, πέφτω πάνω στον διπλανό τοίχο του μπουρδέλου, που είναι φορτωμένος με άσχημα, θορυβώδη γκράφιτι. Η αντίθεση αυτή αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις έξοχες, γραμμικές συνθέσεις που επιλέχθηκαν για το πρώτο Breeder skin, σκέφτομαι, καθώς η Νάντια με οδηγεί στο γραφείο της στον επάνω όροφο και αρχίζει να μου αναλύει το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε το Breeder skin.

Η νέα γενιά καλλιτεχνών αντιμετωπίζει πλέον με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την παρέμβαση στους δρόμους.


«Μια γκαλερί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια ιδέα που εξελίσσεται, και αυτό χαρακτηρίζει την Breeder από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι σήμερα. Το 2008 ήρθαμε στο Μεταξουργείο και το 2010 φτιάξαμε το Breeder Feeder, το pop-up restaurant του επάνω ορόφου που λειτουργεί τη χειμερινή σεζόν με διαφορετικούς σεφ και κουζίνες, μια-δυο φορές την εβδομάδα. Αρχιτεκτονικά, το κτίριο –που έχει σχεδιάσει ο Άρης Ζαμπίκος και βραβεύτηκε το 2009 με το Α' Βραβείο Αρχιτεκτονικής– είναι πολύ εσωστρεφές. Είναι ερμητικά κλειστό, με βαριά πόρτα, χωρίς παράθυρα. Καθώς μπαίνει μέσα κάποιος, εισέρχεται στον κόσμο της τέχνης και απομακρύνεται από τους ήχους του δρόμου. Αν το δεις από ψηλά, μοιάζει με έναν λευκό κύβο, ένα pedestal σε μια πολύχρωμη περιοχή. Ήταν προκλητικό όλο αυτό το άσπρο, γι' αυτό θα έρχεται κάποιος καλλιτέχνης, μια φορά τον χρόνο, να κάνει κάποια επέμβαση στους εξωτερικούς τοίχους, αντί για μια έκθεση μέσα στην γκαλερί. Ένα έργο τέχνης που θα μπορούν να βλέπουν και οι κάτοικοι, οι θαμώνες και οι επισκέπτες της περιοχής. Ο Ath1281, που ανέλαβε το πρώτο Breeder skin, είναι urban artist, αλλά δεν περιοριζόμαστε απαραίτητα σε αυτό. Μπορεί η επόμενη επέμβαση να είναι κάποια γλυπτική εγκατάσταση».

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
Αρχιτεκτονικά, το κτίριο –που έχει σχεδιάσει ο Άρης Ζαμπίκος και βραβεύτηκε το 2009 με το Α' Βραβείο Αρχιτεκτονικής– είναι πολύ εσωστρεφές. Είναι ερμητικά κλειστό, με βαριά πόρτα, χωρίς παράθυρα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να δούμε το «δέρμα» της Breeder να βγάζει εξογκώματα στο μέλλον, λέω στη Νάντια, ενώ εξερευνούμε την τεράστια αποθήκη ελαστικών που βρίσκεται απέναντι από την γκαλερί και στην οποία έχουμε καταφύγει για να φωτογραφίσει ο Πάρις Ταβιτιάν το skin. O ιδιοκτήτης της αποθήκης μάς λέει ότι στη διπλανή ταράτσα υπάρχει ένα κοτέτσι κι εμείς χαζεύουμε την κορυφογραμμή του Slumdog Μεταξουργείου. «Είναι μια ιδιαίτερη γειτονιά. Η συνύπαρξη με τις επιχειρήσεις, τα καφενεία, τους γύρω, έχει μια εσάνς παλιάς Αθήνας» λέει με ενθουσιασμό η Νάντια. «Συζητήσαμε στο καφενείο για το skin, με ρωτούσαν πώς θα γίνει, προσφέρθηκαν μέχρι και να κλαδέψουν τον ευκάλυπτο απ' έξω για να φαίνεται καλύτερα η πρόσοψη του κτιρίου. Είναι πολύ συναρπαστικό το Μεταξουργείο και για τους ξένους καλλιτέχνες που φέρνουμε. Το βρίσκουν πολύ αυθεντικό, αφού θεωρούν ότι αντίστοιχες γειτονιές του Βερολίνου ή της Νέας Υόρκης έχουν χάσει το edge τους. Από τα παιδάκια που παίζουν μπάλα στην πλατεία Αυδή αργά το βράδυ και τους λαϊκούς ανθρώπους που μένουν εδώ από πάντα μέχρι τους καλλιτέχνες και τους χίπστερ».

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
Μια γκαλερί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια ιδέα που εξελίσσεται, και αυτό χαρακτηρίζει την Breeder από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι σήμερα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε, όμως, η ομάδα της Breeder στον Ath1281; «Τον "είδαμε" έξω απ' όσα έχει κάνει στους δρόμους της Αθήνας. Έτσι είχαμε δει και τον Στέλιο Φαϊτάκη κάποια χρόνια πριν. Έχει δουλέψει και στο εξωτερικό, στα Βαλκάνια – όταν ταξιδεύει κάνει πάντα επεμβάσεις. Μας αρέσει η χιουμοριστική του διάθεση, το σχόλιο που κάνει για την αστική κουλτούρα με αυτές τις ταλαιπωρημένες ή απεγνωσμένες φιγούρες. Είναι σαν κόμικ. Εγώ βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα σχέδιά του δεν είναι κραυγαλέα. Περνάς, τα βλέπεις, σου χαμογελούν από διάφορες πόρτες, στενά, γωνίες της Αθήνας. Άπαξ και συνηθίσεις το στυλ του, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει κάνει αρκετές επεμβάσεις στην πόλη. Σ' εμάς, είναι σαν να έγιναν οι τοίχοι της γκαλερί το σημειωματάριό του. Και το απλό, γραμμικό στυλ του μας αρέσει πολύ. Έχει για μένα ενδιαφέρον προς ποια κατεύθυνση κινείται η τέχνη του δρόμου σήμερα, μετά το μπαμ που έγινε με το γκράφιτι τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα '90s ξεκίνησε να μπαίνει στα μουσεία. Η νέα γενιά καλλιτεχνών αντιμετωπίζει πλέον με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την παρέμβαση στους δρόμους» εξηγεί η Νάντια.

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
Είναι πολύ συναρπαστικό το Μεταξουργείο και για τους ξένους καλλιτέχνες που φέρνουμε. Το βρίσκουν πολύ αυθεντικό, αφού θεωρούν ότι αντίστοιχες γειτονιές του Βερολίνου ή της Νέας Υόρκης έχουν χάσει το edge τους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η γκαλερί έχει ήδη κάποια άμεσα ανακοινώσιμα πλάνα για τους προσεχείς μήνες. Στα μέσα Νοεμβρίου εγκαινιάζουν την ατομική έκθεση μιας νέας ζωγράφου, της Μαριάννας Γκιόκα. Για τον Ιανουάριο του '15 έχουν προγραμματίσει έκθεση του Βρετανού, ινδικής καταγωγής καλλιτέχνη, Prem Sahib. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται το The Breeder Instagram W/E Project. Παράλληλα, συμμετέχουν μέχρι το τέλος της σεζόν σε φουάρ στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Αμπού Ντάμπι, ενώ ο Στέλιος Φαϊτάκης ετοιμάζει μια πολύ μεγάλη τοιχογραφία στο Τορίνο, στο Palazzo Cavour, σε μια έκθεση που επιμελείται ο Maurizio Cattelan. Την αναμένουμε όλοι με μεγάλη ανυπομονησία, αφού είναι η πρώτη έκθεση που αναλαμβάνει ο Cattelan ως curator, με μια καταπληκτική λίστα καλλιτεχνών.


Μέχρι τότε, όμως, προηγούνται τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου Breeder skin στις 16 Οκτωβρίου.

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
Είναι μια ιδιαίτερη γειτονιά. Η συνύπαρξη με τις επιχειρήσεις, τα καφενεία, τους γύρω, έχει μια εσάνς παλιάς Αθήνας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το πορτρέτο του καλλιτέχνη


Ρωτήσαμε τον Ath1281 δυο-τρία πράγματα, κι αυτός προτίμησε να μας απαντήσει με ό,τι του ήταν πιο εύκαιρο

H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter
H Breeder αλλάζει δέρμα Facebook Twitter

Εγκαίνια «The Breeder Skin»: Πέμπτη 16/10, 20.00-22.00, The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 210 3317527, www.thebreedersystem.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Los Caprichos - Goya

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM