Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter
Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
0

— Πού σας βρήκε η καραντίνα; Υπήρχαν σχέδια που έμειναν στη μέση;

Η καραντίνα με βρήκε στο σπίτι, με αρκετά σχέδια που έμειναν στη μέση. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμαι, ως guest chef, στο ελληνικό εστιατόριο του Lausanne Palace στην Ελβετία. Φέτος, η επίσκεψη μου ματαιώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα επαγγελματικά σεμινάρια που κάνω στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Οπότε, ναι, υπήρχε μεγάλη ανατροπή στα σχέδιά μου.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα ή ακόμα και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε;

Η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι και να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Επίσης, όλο αυτό που ζούμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συμβαίνει στη δική τους χώρα. Σήμερα, ζούμε όλοι έναν πόλεμο. Μια επιδημία που προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ας γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές, ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, ας νιώσουμε για λίγο πώς είναι να προσπαθείς να κρυφτείς για να ξεφύγεις.

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

— Εκμεταλλεύεστε τα social για να διατηρείτε τη σχέση με όσους σας ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείτε ζωντανό και το δικό σας ενδιαφέρον;

Αυτό που κάνω καθημερινά και το απολαμβάνω είναι να μαγειρεύω σε live video μαζί με έναν συνάδελφό μου και μετά να ανεβάζω τις κοινές μας συνταγές στο feed μου στο Instagram. Είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και μια τέλεια ευκαιρία για να προωθώ προϊόντα που αγαπώ και είναι μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, που διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την οικονομία μας.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμναζόμαστε. Βοηθά το σώμα μας και στο να έχουμε καλή ψυχολογία.

— Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα μετά την περίοδο εγκλεισμού; Ανησυχείτε για την τουριστική περίοδο;

Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Με λίγα λόγια, η τουριστική περίοδος είτε δεν θα υπάρξει, είτε θα είναι πολύ μικρή. Οφείλουμε να το ξέρουμε αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


— Μαγειρεύετε αυτή την περίοδο στο σπίτι; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι και τώρα, μάλιστα, που κάθε απόγευμα συν-μαγειρεύω με τους συναδέλφους, η οικογένεια μου γεύεται συνταγές που δεν είχε γευτεί μέχρι σήμερα.

— Τι μαγειρεύετε σήμερα για εμάς και από τι εμπνευστήκατε αυτή την συνταγή;

Θα μαγειρέψω μια νηστίσιμη συνταγή και συγκεκριμένα μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού. Ελπίζω να το απολαύσετε.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα ήθελα να πάω σε μία από τις μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή μου, στο Χαϊδάρι, και να ακούσω μπουζούκι και ρεμπέτικα. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι που έχω ανακαλύψει, όπου παίζει μια μικρή μπάντα που μέλη της είναι κάποια από την παλιά μπάντα Τα Παιδιά από την Πάτρα. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να τους ακούω.

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. μελιτζάνες

2 πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

80 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι)

λίγο δυόσμο

λίγο μαϊντανό

λίγη φρέσκια λουίζα

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

μερικά κλαδάκι σέλινου

ελαιόλαδο

μπαχάρι

πιπέρι σε κόκκους

2 δαφνόφυλλα

Προετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες μακριές φέτες, τις αφήνουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά τις ψήνουμε στη σχάρα.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά βράζοντας δυο πατάτες. Κατόπιν τις βάζουμε με λιωμένο σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπώντας προσθέτουμε καρύδι, που το έχουμε επίσης πολτοποιήσει στο γουδί, ύστερα το σκόρδο, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, καθώς και φρέσκια λουίζα. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς την γέμιση (σκορδαλιά και λιαστές ντομάτες), τυλίγουμε τα ρολάκια και τα δένουμε με ζεματισμένα κλαδάκια σέλινου. Βάζουμε τα ρολάκι σε λάδι με το μπαχάρι, το πιπέρι σε κόκκους και τα δαφνόφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Σερβίρουμε όταν θέλουμε και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ