Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter
Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
0

— Πού σας βρήκε η καραντίνα; Υπήρχαν σχέδια που έμειναν στη μέση;

Η καραντίνα με βρήκε στο σπίτι, με αρκετά σχέδια που έμειναν στη μέση. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμαι, ως guest chef, στο ελληνικό εστιατόριο του Lausanne Palace στην Ελβετία. Φέτος, η επίσκεψη μου ματαιώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα επαγγελματικά σεμινάρια που κάνω στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Οπότε, ναι, υπήρχε μεγάλη ανατροπή στα σχέδιά μου.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα ή ακόμα και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε;

Η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι και να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Επίσης, όλο αυτό που ζούμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συμβαίνει στη δική τους χώρα. Σήμερα, ζούμε όλοι έναν πόλεμο. Μια επιδημία που προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ας γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές, ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, ας νιώσουμε για λίγο πώς είναι να προσπαθείς να κρυφτείς για να ξεφύγεις.

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

— Εκμεταλλεύεστε τα social για να διατηρείτε τη σχέση με όσους σας ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείτε ζωντανό και το δικό σας ενδιαφέρον;

Αυτό που κάνω καθημερινά και το απολαμβάνω είναι να μαγειρεύω σε live video μαζί με έναν συνάδελφό μου και μετά να ανεβάζω τις κοινές μας συνταγές στο feed μου στο Instagram. Είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και μια τέλεια ευκαιρία για να προωθώ προϊόντα που αγαπώ και είναι μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, που διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την οικονομία μας.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμναζόμαστε. Βοηθά το σώμα μας και στο να έχουμε καλή ψυχολογία.

— Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα μετά την περίοδο εγκλεισμού; Ανησυχείτε για την τουριστική περίοδο;

Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Με λίγα λόγια, η τουριστική περίοδος είτε δεν θα υπάρξει, είτε θα είναι πολύ μικρή. Οφείλουμε να το ξέρουμε αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


— Μαγειρεύετε αυτή την περίοδο στο σπίτι; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι και τώρα, μάλιστα, που κάθε απόγευμα συν-μαγειρεύω με τους συναδέλφους, η οικογένεια μου γεύεται συνταγές που δεν είχε γευτεί μέχρι σήμερα.

— Τι μαγειρεύετε σήμερα για εμάς και από τι εμπνευστήκατε αυτή την συνταγή;

Θα μαγειρέψω μια νηστίσιμη συνταγή και συγκεκριμένα μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού. Ελπίζω να το απολαύσετε.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα ήθελα να πάω σε μία από τις μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή μου, στο Χαϊδάρι, και να ακούσω μπουζούκι και ρεμπέτικα. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι που έχω ανακαλύψει, όπου παίζει μια μικρή μπάντα που μέλη της είναι κάποια από την παλιά μπάντα Τα Παιδιά από την Πάτρα. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να τους ακούω.

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. μελιτζάνες

2 πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

80 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι)

λίγο δυόσμο

λίγο μαϊντανό

λίγη φρέσκια λουίζα

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

μερικά κλαδάκι σέλινου

ελαιόλαδο

μπαχάρι

πιπέρι σε κόκκους

2 δαφνόφυλλα

Προετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες μακριές φέτες, τις αφήνουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά τις ψήνουμε στη σχάρα.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά βράζοντας δυο πατάτες. Κατόπιν τις βάζουμε με λιωμένο σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπώντας προσθέτουμε καρύδι, που το έχουμε επίσης πολτοποιήσει στο γουδί, ύστερα το σκόρδο, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, καθώς και φρέσκια λουίζα. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς την γέμιση (σκορδαλιά και λιαστές ντομάτες), τυλίγουμε τα ρολάκια και τα δένουμε με ζεματισμένα κλαδάκια σέλινου. Βάζουμε τα ρολάκι σε λάδι με το μπαχάρι, το πιπέρι σε κόκκους και τα δαφνόφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Σερβίρουμε όταν θέλουμε και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ