Το αφιέρωμα της Guardian στη χωριάτικη σαλάτα

Το αφιέρωμα της Guardian στη χωριάτικη σαλάτα Facebook Twitter
1

Εκτενές αφιέρωμα στη χωριάτικη σαλάτα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο δροσιστικά πιάτα του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα κόψουμε ψωμί, να απαγορεύσουμε τα πράσινα φύλλα σαλάτας και να τη γεμίσουμε με ελιές». 

Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα του δημοσιογράφου, Tony Naylor, ο οποίος προσπαθεί σε 1300 λέξεις να εισάγει τους Άγγλους στο σύμπαν αυτής της ιδιαίτερης σαλάτας. 

Πώς, που, πότε και τελικά γιατί να αποφασίσει κάποιος να δοκιμάσει τη παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη σαλάτα;

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο της στήλης της Guardian, «How to Eat», με δημοσιογράφους της εφημερίδας να παρουσιάζουν πιάτα από όλο τον κόσμο, τα οποία θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει ευχάριστα. 

Όλο του το άρθρο είναι ένας ύμνος στην απλότητα. Πώς μπορεί κάποιος με 5 απλά υλικά να χωρέσει τόση νοστιμιά σε ένα πιάτο; 

Παρουσιάζει τη χωριάτικη σαλάτα σαν ένα πιάτο με γεύσεις που συγκρούονται και παράλληλα συνδυάζονται μεταξύ τους. Από τη μία, η γλυκύτητα της δροσερής ντομάτας και από την άλλη, η έντονα αλμυρή γεύση της παραδοσιακής φέτας. 

Εκθειάζει, μάλιστα, αρκετά ελληνικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν ή να συμπεριληφθούν στο πιάτο, όπως τις ελιές Χαλκιδικής και το Ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης. 

Δεν παύει, όμως, να καυτηριάσει και τις εικόνες - μύθους που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πως πρέπει να τρώγεται μια χωριάτικη σαλάτα. Όχι, δεν είναι δυνατόν η φέτα να μείνει ολόκληρη και να μην κοπεί πάνω στη σαλάτα όταν την τρώμε.

Όχι, δε χρειάζεται να φάμε τη χωριάτικη σ' ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό τοπίο, όπου όμως η θερμοκρασία μπορεί να αγγίζει τους 40 βαθμούς. «Μπορείτε άνετα να τη φάτε και κάτω από μια στέγη» σημειώνει ο Tony Naylor με χιούμορ. 

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η βρετανική εφημερίδα κάνει αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή σαλάτα. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό καλοκαίρι του 1975, όταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζέιν Γκρίγκσον, εξερεύνησε τη Ρόδο με ένα ποδήλατο και προσπάθησε να φτιάξει μια χωριάτικη σαλάτα από το μηδέν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια