Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
The Press Club Restaurant and Bar, Μελβούρνη
0
Μεθεόρτιο. Δύο παμπ για σκεπτόμενους φιλάθλους.

Τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το σημείωμα ο τελικός του Champion's League δεν είχε ακόμα διεξαχθεί. Αν και όλα έχουν τελειώσει, για μελλοντική χρήση, η στήλη προτείνει δύο έξοχες παμπ, που συνδυάζουν καλό ποτό, φαγητό και αγάπη για τα σπορ, πλην ίσως του καλλιτεχνικού πατινάζ. Για τους βόρειους, το παμπ-εστιατόριο The Bull Dog (Κηφισίας 215, 210 6148 100), και για τους νότιους η Molly Malone's Irish Pub (Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, 210 8944 247). Να είναι καλά ο επίτιμος κονσιλιέρε της στήλης Τζιοβάνι Τριφόλιο για τις πληροφορίες, αν και επιμένει ότι έπρεπε να το είχαμε πει νωρίτερα. Va bene!

Από την Αυστραλία, ειδικά αφιερωμένο

Ο Τζορτζ ή Γιώργος Καλομπάρης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους και διακεκριμένους αρχιμάγειρες της Αυστραλίας, θα φιλοξενηθεί στις κουζίνες του εστιατορίου 48 (κατηγορία Σεφ στο Επίκεντρο), τη Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Ιουνίου. Το κοινό θα μπορεί να γευτεί τις δημιουργίες του καταβάλλοντας €48 για ένα πλήρες μενού. Μεταξύ των 5 πιάτων κι ένα που ονομάζεται «Ντομάτες, ντομάτες κι άλλες ντομάτες»! Ο Γιώργος Καλομπάρης είναι ο σεφ-ιδιοκτήτης του ανερχόμενου The Press Club Restaurant and Bar στη Μελβούρνη. Βασίζει την προηγμένη κουζίνα του σε ελληνικές γεύσεις, που τις κληρονόμησε από τη γιαγιά και τη μητέρα του. «Αυτές είναι οι γυναίκες της ζωής μου» λέει. Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Μανχάταν, μια ακόμα αναδυόμενη μορφή της μαγειρικής είναι ο Μάικλ Ψυλάκης, ο σεφ-συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Άνθος (Anthos). Τον Μιχάλη έχουν βάλει στο μάτι, με την καλύτερη έννοια, οι New York Times, και τον φιλοξενούν στις σελίδες τους κάθε λίγο και λιγάκι. Ένα κύμα εθνικής υπερηφάνειας μας έφερε δάκρυα στα μάτια. Ή μπορεί να ήταν πάλι η γειτόνισσα που καθαρίζει κρεμμύδια.

Εαρινές επανενάρξεις

Σήμερα, Πέμπτη 24/05, ανοίγει το καλοκαιρινό Divine, στην Κηφισίας (κατηγορία Φαγητό+Ποτό), δηλαδή περνάει από το εσωτερικό στο εξωτερικό. Αναλόγως έπραξε και το Baraonda (κατ. Φ+Π), εδώ και αρκετές μέρες. Παράλληλα άρχισε να λειτουργεί το θερινό Callirhoe (Πετμεζά 15 & Καλλιρρόης, Νέος Κόσμος, 210 9215 353), στην ταράτσα του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe, με τη μαγευτική θέα προς την Ακρόπολη. Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουνίου το Aleria, στο Μεταξουργείο (κατ. Νέες Αφίξεις), κάνει ένα διήμερο πάρτι. Έτσι θα υποδεχτούν το καλοκαίρι, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την πανέμορφη αυλή τους αλλά και το νέο δροσερό μενού τους. Η πιο εντυπωσιακή είδηση είναι πάντως ότι ο ναός του τανγκό και της αργεντίνικης σάρκας, το El Bandoneon, σκοπεύει να εγκαταστήσει σύστημα ανοιγοκλειόμενης οροφής. Ολέ!

Ταχυφαγείο

Kiliza ονομάζεται το νέο εστιατόριο ελληνο-τουρκικών γεύσεων που άνοιξε στη Γλυφάδα (Κωνσταντινουπόλεως 13, 210 8944 648), απέναντι από τους Λωτοφάγους (βλ. κατηγ. Νέες Αφίξεις). Προφανώς η ελληνο-τουρκική γευστική προσέγγιση από ανερχόμενη τάση μεταμορφώνεται σε συνταγή επιτυχίας. Για κάτι που βρίσκεται στην εδώ πλευρά της Μεσογείου, ο αγαπητός σε όλους Αντόνιο, ο ιδιοκτήτης του Il Postino, βρίσκεται στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης του Crudo, το οποίο θα συνδυάζει το ιταλικό κρασί με τον ελαφρύ, ιταλικό πάλι, μεζέ. Εγκαίνια την άλλη εβδομάδα. Βρίσκεται και αυτό στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αλλά στο Γκάζι. Δίπλα στην «Κανέλλα». Εκεί που ήταν το Moshi-Moshi, το μπαρ, το οποίο δεν έχει σχέση με το Moshi-Moshi το πολυ-ασιατικό εστιατόριο στο Παγκράτι, που συνεχίζει να λειτουργεί και τα πάει μια χαρά μάλιστα. Ουφ! Μπερδεύτηκα.

Ούζο και κρασί. Η διαμάχη συνεχίζεται.

«Ούζο, Τσίπουρο και Θαλασσινοί Μεζέδες» λέγεται η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210 3234 612) την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Αυτή η γιορτή νοστιμιάς και γλυκιάς μέθης θα διαρκέσει από τη 1μ.μ. έως τις 8μ.μ. Θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαλεχτά αποστάγματα και εδέσματα, απ' όλη την Ελλάδα. Είσοδος (και κατανάλωση) ελεύθερη. Όσον αφορά το κρασί, την προ-προηγούμενη Δευτέρα (14/05) ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τέταρτη κατά σειρά Πρόγευση Νεμέας, όπου οι επισκέπτες (επαγγελματίες του χώρου) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πιο πρόσφατη σοδειά (2006) κατευθείαν από το βαρέλι, μαζί με Νεμέες του 2005, λίγο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. «Και τι έγινε;» θα ρωτήσεις. Μα, με αυτόν τον τρόπο εκπαιδευόμαστε (όλοι!) να εκτιμούμε τις χαρές του κρασιού που, ως φυσικό προϊόν, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά και από παραγωγό σε παραγωγό. Το κρασί δεν είναι άψυχος σοβάς, να καλύπτει την κάθε επιφάνεια. Είναι ένας ιδιαίτερος φίλος μεν, για όλες δε τις στιγμές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ