Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει  Facebook Twitter
Τι ακριβώς να γιορτάσει κανείς, πέρα από τα απολύτως προφανή (ότι δεν έχουμε χούντα και ότι συνέβησαν μέσα σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια πράγματα αναπόφευκτα για ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος); Φωτ.: Αριστοτέλης Σαρηκώστας/ΑΠΕ
0


ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ
κανείς το αντανακλαστικό cringe που κατακλύζει τους «νεότερους» – τους κάτω από σαράντα, αν όχι τους κάτω από πενήντα – καθώς παρακολουθούν τους διαρκείς εορτασμούς και τα ατέλειωτα αφιερώματα για την απέθαντη σαν τα βαμπίρ Μεταπολίτευση, που μοιάζει αιώνια αλλά ξέρουμε ότι μόλις συμπλήρωσε τα πενήντα της, παρότι εμφανίζει εδώ και δεκαετίες όλα τα συμπτώματα κρίσης ενός μέσου μεσήλικα. Ο πενηντάρης όμως, όπως έλεγε κι ο Ζαμπέτας πριν ακόμα όχι μόνο από τη Μεταπολίτευση αλλά κι από τη Χούντα, είναι ένας νέος της εποχής, συνεπώς έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο όρος.

Είναι καθηλωτική η διαπίστωση ότι μας χωρίζει από το 1974 σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι την επίσημη έναρξη της Μεταπολίτευσης. Όρος που πάντως είχε εισαχθεί στο κοινό λεξιλόγιο από την ίδια την Χούντα μετά το δημοψήφισμα που είχε διενεργήσει το καλοκαίρι του 1973, καταργώντας την μοναρχία και εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της «Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», με προσωρινό πρόεδρο τον ίδιο τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Ίσως ήταν καταραμένος ο όρος εξαρχής. 

Είναι σα να υπάρχει μια μυστική συμφωνία που απαγορεύει την απόσυρση τέτοιων ένδοξων και συμβολικών όρων, κι ας μυρίζουν πλέον ναφθαλίνη, μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο. 

Τι ακριβώς να γιορτάσει κανείς, πέρα από τα απολύτως προφανή (ότι δεν έχουμε χούντα και ότι συνέβησαν μέσα σ’ αυτά τα πενήντα χρόνια πράγματα αναπόφευκτα για ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος); Το γεγονός ότι πλέον κάθε γενιά ζορίζεται γεωμετρικά περισσότερο από την προηγούμενη και ότι οι νέοι δεν μπορούν όχι να αγοράσουν, αλλά ούτε να νοικιάσουν σπίτι, όπως έκαναν οι (μικρομεσαίοι) γονείς τους; Την ψαλίδα των ανισοτήτων που όχι μόνο ανοίγει διαρκώς, αλλά κοντεύει να σχηματίσει γωνία 180 μοιρών; Την πρωτοφανή διαπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας με τα κυρίαρχα ΜΜΕ; Την στροφή στον συνωμοσιολογικό υπερσυντηρισμό, στη σκληρή ψέκα και στη μαύρη, δήθεν «αντισυστημική», αντίδραση; (την ώρα που τα γράφω αυτά βλέπω ότι τόσο οι οπαδοί της ΑΕΚ στην Opap Arena, στον αγώνα για τα προκριματικά του Conference League, όσο και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στο ματς για τα προκριματικά του Champions League, έχουν υψώσει μεγαλοπρεπή πανό συμπαράστασης στη Μονή Εσφιγμένου) Το γεγονός ότι πολλές από τις εργασιακές και πολιτικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης έχουν γίνει καπνός;     .

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Και όχι μόνο μ’ αυτόν. Άκουσα τον Νίκο Ανδρουλάκη στο διάγγελμά του για την περίσταση, να κάνει λόγο όχι μόνο για μια «Νέα Μεταπολίτευση», αλλά και για μια «Νέα Αλλαγή». Είναι σα να υπάρχει μια μυστική συμφωνία που απαγορεύει την απόσυρση τέτοιων ένδοξων και συμβολικών όρων, κι ας μυρίζουν πλέον ναφθαλίνη, μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΡΙΤΗ 11/10-Μεταπολίτευση σημαίνει ταυτότητες

Βιβλία και Συγγραφείς / Μεταπολίτευση σημαίνει ταυτότητες

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στον Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, για την κουλτούρα της μεταπολίτευσης, με αφορμή το βιβλίο του «Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση. Η κουλτούρα της μεταπολίτευσης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ζωής Μπέλλα-Αρμάου και Γιάννη Στάμου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μεταπολίτευση

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Κοινωνία της Μεταπολίτευσης: Μια ιστορία αέναης περιδίνησης

Σχεδόν μισό αιώνα από τη μετάβαση στη δημοκρατία, είναι άξιο απορίας τι συνέβη με την κοινωνία που σμιλεύτηκε από αυτά τα υλικά της ωριμότερης δημοκρατίας που ζήσαμε ποτέ από την ανεξαρτησία του κράτους και μετά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ