Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος; Facebook Twitter
Η πιο αγαπημένη από τις σειρές για τις οποίες συζητάμε θα πρέπει να είναι, με «ποσοτικούς» όρους, το «Κωνσταντίνου και Ελένης».
0

ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΣΟ ΑΚΥΡΟ –ή πόσο «cringe» με τρέχοντες όρους– μου φαινόταν ένα σίριαλ σαν το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Θέλω να πω, υπήρχαν και καλύτερα ελληνικά εκείνη την εποχή όχι μόνο για να χαζέψει κανείς τρώγοντας αλλά για να παρακολουθήσει κανονικά στην τηλεόραση (οι «Δύο ξένοι» φερ΄ειπείν). Δεν είμαι σνομπ σ’ αυτό το ζήτημα, πάντα ήθελα να παρακολουθώ και κάποια ελληνική σειρά –ως ένα είδος comfort zone– και με λυπεί λίγο (δεν θα πεθάνω κιόλας) το γεγονός ότι δεν έχω βρει τίποτα τα τελευταία χρόνια που να λειτουργεί έστω ως μια περιστασιακή συνήθεια.

Υπάρχουν πάντα καλύτερες και χειρότερες παραγωγές, αλλά τίποτα στην πραγματικότητα που να δημιουργήσει μέσα μου μια οικειότητα με τον κόσμο και τους χαρακτήρες του. Καμιά φορά πετυχαίνω «Εγκλήματα» στο άσχετο, βλέπω λίγο αλλά σύντομα με πιάνει μια θλίψη και μια μελαγχολία ηλικιακού τύπου.

Αντιπροσωπεύουν ένα κουκούλι ή μια φούσκα ανεμελιάς οι σειρές αυτές που γυρίστηκαν σε μια εποχή (τέλη της δεκαετίας του ’90 και αρχή της επόμενης) που ολόκληρη η χώρα φαινόταν να ζει σε μια τέτοια φούσκα.   

Τον ίδιο καιρό λίγο-πολύ (πριν από μια 25ετία) παιζόντουσαν –για πρώτη, αλλά όχι για τελευταία φορά, αυτή ίσως την πετύχουν τα δισέγγονά μας– και οι τρεις κωμικές σειρές που προαναφέρθηκαν, παρότι καθεμιά εκδήλωνε διαφορετική προσέγγιση στο είδος, γεγονός που κάνει εκείνη την εποχή να μοιάζει με κάποιου είδους «χρυσή περίοδο» της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν ήταν.

Απλά μοιάζει ίσως έτσι εξαιτίας της δραματικής ξηρασίας που χαρακτηρίζει το πεδίο της ελληνικής τηλεοπτικής κωμωδίας εδώ και χρόνια. Και σίγουρα δεν είναι λίγοι όσοι και όσες μοιράζονται αυτή τη διαπίστωση, αν κρίνει κανείς από τη βαριά νοσταλγία που παρατηρεί ειδικά ανάμεσα στους πρώιμους millennials (τους γύρω από τα 40 χονδρικά) ακόμα και για σειρές που έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι οι συντελεστές τους. Αντιπροσωπεύουν ένα κουκούλι ή μια φούσκα ανεμελιάς οι σειρές αυτές που γυρίστηκαν σε μια εποχή (τέλη της δεκαετίας του ’90 και αρχή της επόμενης) που ολόκληρη η χώρα φαινόταν να ζει σε μια τέτοια φούσκα.   

Επιχειρώντας μια μη δοκιμασμένη αναλογία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν (και παίζουν;) για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά. Οι καταστάσεις, οι ατάκες, τα μέρη, τα σκηνικά, η υφή εκείνων των σειρών –πολλές  από τις οποίες βρικολιακιάζουν στις παρυφές της μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής ζώνης, αποκτώντας πλέον μια απόκοσμη σχεδόν διάσταση– ανακυκλώνονται διαρκώς στο διαδίκτυο από τους νοσταλγούς, οι οποίο φυσικά δεν νοσταλγούν τόσο αυτές τις παραγωγές, όσο τα νιάτα τους. Δεν είναι κακό, και επίσης το γνωρίζουν (το γνωρίζουμε) και οι ίδιοι. 

Και αν κρίνει κανείς από τα σχετικά memes, τα αποσπάσματα, τις αναφορές και όλο το σχετικό νταβαντούρι, η πιο αγαπημένη –η πιο δημοφιλής, η πιο μαζική, η πιο οικεία;– από τις σειρές για τις οποίες συζητάμε θα πρέπει να είναι, με «ποσοτικούς» όρους, το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάρης Ρώμας είπε ότι η σειρά μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως εκείνη με τις περισσότερες επαναλήψεις στον κόσμο (δηλαδή δεν είναι το «Ρετιρέ»;). Έστω και κατά προσέγγιση αν ισχύει κάτι τέτοιο, αποτελεί ίσως μια εξήγηση για την τόσο διαρκή και ακατάβλητη παρουσία της στην εγχώρια ποπ κουλτούρα.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όλα είναι λαϊκισμός

Daily / Όλα είναι λαϊκισμός

Δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αντικυβερνητικά γεγονότα. Δεν είναι σωστό. Είναι αχαριστία, είναι cringe, είναι λαϊκισμός. Η αμφισβήτηση είναι λαϊκισμός. Η διαμαρτυρία είναι λαϊκισμός. Η επίκληση του θυμικού είναι λαϊκισμός. Τα μνημόσυνα είναι λαϊκισμός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Daily / Eno: Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για έναν μέγα οραματιστή και δημιουργό

Η εκδοχή του ντοκιμαντέρ για τον Brian Eno που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν μοναδική και αποκλειστική για τη συγκεκριμένη προβολή, αυτό που μένει όμως σε κάθε περίπτωση είναι η μαγνητικά χαρισματική και πάντα προσηνής προσωπικότητά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Daily / Τι είδους άτομο υποστηρίζει το Ισραήλ του Νετανιάχου;

Με αφορμή της επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, οι εγχώριοι αυτόκλητοι θεματοφύλακες των «δυτικών αξιών» διατράνωσαν για μια ακόμη φορά τη θερμή στήριξή τους στην «ιερή αποστολή» του Ισραήλ, σύμφωνα με την ορολογία του πρωθυπουργού του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Daily / Will & Harper: Μαθήματα αποδοχής, συμπερίληψης και βαθιάς φιλίας

Όταν η παλιά του φιλική επαφή από το Saturday Night Live αποκάλυψε στον έκπληκτο Γουίλ Φέρελ ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία φυλομετάβασης, ο διάσημος κωμικός είχε την ιδέα να κάνουν μαζί ένα ταξίδι στην αμερικανική ενδοχώρα και να καταγράψουν την εμπειρία τους σ’ αυτή την ταινία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Daily / Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Ένας συρφετός υστερίας, ηθικού πανικού, κοινωνικού κανιβαλισμού, αμφίβολων μαρτυριών και βαρυσήμαντων αναλύσεων από «ειδικούς» της συμφοράς. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έξαρσης της εφηβικής βίας από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Daily / Το συναξάρι του Κρις Κριστόφερσον

Πάνω απ’ όλα ίσως, ο σπουδαίος τραγουδοποιός και σταρ του σινεμά υπήρξε η επιτομή του «είναι και φαίνεται». Η μορφή του πιστοποιούσε την αυθεντικότητα της εμπειρίας και λειτουργούσε καθησυχαστικά, ακόμα κι όταν τα λόγια των τραγουδιών σε κάνουν να θέλεις να κατεβάσεις απνευστί μισό μπουκάλι ουίσκι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της έφηβης Athiak Dau Riak που δημοπρατήθηκε σε γάμο, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Αφρική

Διεθνή / Παιδοφιλία, δουλεμπόριο ή παράδοση στο Νότιο Σουδάν: Η ιστορία της 14χρονης Athiak Dau Riak που παντρεύτηκε με δημοπρασία

Η μητέρα της λέει ότι είναι 14 ετών, ενώ ο πατέρας της υποστηρίζει πως είναι 19 ετών και επέβαλε τον γάμο της με έναν 40άρη έναντι αμοιβής 123 βοοειδών, ενός οικοπέδου και 120 εκατ. λιρών
LIFO NEWSROOM
Τελικά, τα «πολιτισμένα» ντιμπέιτ είναι τα χειρότερα

Daily / Τελικά, τα «πολιτισμένα» debate είναι τα χειρότερα

Χαιρετίζεται από πολλούς ως εξόχως πολιτισμένο και πρωτοποριακό το debate για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην πραγματικότητα η νέα, «εκλεκτική» εκδοχή ήταν ακόμα πιο προβληματική από τις προηγούμενες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Daily / The Penguin: Ένας απίστευτος Κόλιν Φάρελ σε μια υπερβατική για το είδος της σειρά

Ο ηθοποιός είναι (ξανά) εντυπωσιακά αγνώριστος αλλά απολύτως επιβλητικός στον κεντρικό ρόλο της νέας σειράς του HBO που τοποθετείται στο σύμπαν της DC και του Batman, χωρίς όμως την παρουσία του «σκοτεινού ιππότη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ