Φόβος και παράνοια στην Ευρώπη του μεταφασισμού

Φόβος και παράνοια στην Ευρώπη του μεταφασισμού Facebook Twitter
Φασισμός στην Ευρώπη: Όλοι οι φόβοι οδηγούν στη Ρώμη
0

«ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Όλοι οι φόβοι οδηγούν στη Ρώμη» ήταν ο γκραν γκινιόλ τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Libération όπου δεσπόζει μια –ακόμα πιο ανατριχιαστική– φωτογραφία της Τζόρτζια Μελόνι σε κοντινό, εξπρεσιονιστικό πλάνο να ξεκαρδίζεται δαιμονικά στα γέλια.

Το χειρότερο με τη φαινομενικά ακάθεκτη άνοδο της ακροδεξιάς απ’ άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη είναι ότι κάθε φορά που αυτή η εξέλιξη πιστοποιείται τόσο θεαματικά και τόσο δυσοίωνα, όπως προχθές στη γειτονική Ιταλία (ωραίους γείτονες έχουμε πλέον δυτικά κι ανατολικά, και μετά μας φταίνε τα Βαλκάνια), σε βάζει σε μια διαδικασία ενοχικής περίσκεψης και άστοχης ενδοσκόπησης.

Φταίτε κι εσείς, φταίμε κι εμείς, φταίνε κι οι άλλοι, και τελευταίοι μόνο μπορεί να φταίνε αυτοί που πάνε και αψήφιστα ψηφίζουν τέτοια ευκαιριακά εκτρώματα με ονόματα («Αδελφοί της Ιταλίας») και συνθήματα («Θεός, πατρίδα, οικογένεια») που θυμίζουν υποταγή και μαύρη κλεισούρα όταν δεν θυμίζουν χοντρό δούλεμα.   

Πώς θα ήταν δυνατόν δηλαδή να μη μετεξελιχθεί ο φασισμός, ειδικά στην ήπειρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ακούγεται κάπως ακαδημαϊκό και χλεχλέδικο να πεις σε κάποιον: Είσαι μετα-φασίστας! 

Αλλά, ως γνωστόν, τα (μετα)φασιστικά ήθη δεν είναι πια ταμπού στην εποχή των «συστημικών» ακροδεξιών κομμάτων που φτάνουν μέχρι και την εξουσία. Το βλέπεις τριγύρω και όχι μόνο στον ορυμαγδό των social media.

Ο υβριστικός λόγος κανονικοποιείται την ώρα που απονομιμοποιούνται ακόμα και τα προσχήματα: το «δεν είμαι ρατσιστής αλλά…» γίνεται «χέστηκα κι αν με πουν ρατσιστή» και το «ας κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά στο σπίτι τους» άνετα απελευθερώνεται και γίνεται «ούτε στο σπίτι τους ούτε πουθενά».

Είναι ζήτημα ταυτότητας ίσως ή υπαρξιακό. Αναρωτιέται ο άλλος δηλαδή, «αν δεν είμαι πούρος Ελληνάρας [λόγου χάρη], τι σκατά είμαι;».

Η ρητορική μίσους μπορεί να είναι κατακριτέα, ακόμα και να διώκεται, εντούτοις όμως φαίνεται να κυκλοφορεί περήφανη παντού και συχνά να προέρχεται από αυτούς που διαμαρτύρονται διαρκώς ότι τους φιμώνει η σύγχρονη κουλτούρα («έλεος με την ορθότητα, τίποτα δεν μπορούμε να πούμε πια»). 

Το πολύ το μέτα (μετα-ιδεολογία, μετα-πραγματικότητα κ.ο.κ.) το βαριέται κι ο διάολος, από την εποχή της καραμέλας του μεταμοντερνισμού ήδη, εν προκειμένω όμως έχει ένα νόημα και μια χρησιμότητα αυτό το τόσο κυρίαρχο στην εποχή μας πρόθημα πριν από τη λέξη φασισμός.

Έτσι για να έχουμε στο μυαλό ότι συχνά πρόκειται για υβριδικά, ετερογενή, μεταβατικά και ιδιοτελή συνήθως κινήματα, για ένα υστερόβουλο τέρας με πολλά κεφάλια και πολλά πλοκάμια που χρησιμοποιεί νέα κόλπα για να ερεθίσει παλιά ένστικτα.

Πώς θα ήταν δυνατόν δηλαδή να μη μετεξελιχθεί ο φασισμός, ειδικά στην ήπειρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ακούγεται κάπως ακαδημαϊκό και χλεχλέδικο να πεις σε κάποιον: Είσαι μετα-φασίστας!

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ