ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ παραίτηση της «βραχυβιότερης» πρωθυπουργού στα βρετανικά χρονικά –ασχέτως αν οι περιστάσεις τα έφεραν έτσι ώστε να προλάβει να υπηρετήσει δύο διαφορετικούς μονάρχες– η σκέψη πηγαίνει και στον δόλιο της πατέρα.
Παλαιός αριστερός με αγωνιστικές περγαμηνές, ο 75χρονος επίτιμος καθηγητής μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Λιντς, Τζον Τρας, φερόταν να είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένος» από «τον προσηλυτισμό της στις πολιτικές της άκρας δεξιάς» και από την απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών το περασμένο καλοκαίρι με μια ατζέντα που φαινόταν να προσβάλλει κάθε πολιτική του ευαισθησία.
Καθώς η μάχη για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον έφτανε στην κορύφωσή της, η Τρας δημοσίευσε ένα tweet που εκ των υστέρων αναδεικνύεται πανηγυρικά ως η πιο σπαρταριστά ατυχής εξαγγελία όλων των εποχών.
Υποτίθεται μάλιστα ότι οι σχέσεις πατέρα και κόρης, που είχαν τις τριβές τους μέσα στα χρόνια, είχαν φτάσει εσχάτως στο πιο τεταμένο σημείο τους. Υποτίθεται μόνο, καθότι ο άνθρωπος ουδέποτε σχολίασε δημοσίως τις ιδέες και την τροπή που πήρε η πολιτική εξέλιξη της Λιζ Τρας.
Στην εποχή όμως της ψηφιακής επικοινωνίας και του ακάματου τρολισμού όλα λύνονται. Ο ίδιος μπορεί να μην επιθυμούσε καμιά ανάμιξη στη «δημόσια συζήτηση» περί της υποψηφιότητας της κόρης του, ένα ψεύτικο προφίλ όμως ανέλαβε να το κάνει για λογαριασμό του τον Ιούλιο που μας πέρασε.
Στις 11 εκείνου του μήνα, καθώς η μάχη για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον έφτανε στην κορύφωσή της, η Τρας δημοσίευσε ένα tweet που εκ των υστέρων αναδεικνύεται πανηγυρικά ως η πιο σπαρταριστά ατυχής εξαγγελία όλων των εποχών: «Έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για τη χώρα και για την οικονομία μας – καθώς και την εμπειρία και το σθένος να το φέρω σε πέρας».
Λίγο αργότερα όμως η δήλωσή της είχε επισκιαστεί από ένα retweet ενός χρήστη ονόματι John Truss (@thesocialistprof), ένα προφίλ που φαινόταν επιβεβαιωμένο, με το εξής σχόλιο: «Η μητέρα της κι εγώ θα νιώθαμε πραγματική έκπληξη αν κατάφερνε να φέρει σε πέρας οτιδήποτε – μέχρι τα 12 της χρόνια ήταν ανίκανη να δέσει τα κορδόνια της».
Το προφίλ αποδείχτηκε ψεύτικο (ή μάλλον δεν αποδείχτηκε αληθινό) αφού προηγουμένως η δημόσια «αποκήρυξη του ίδιου του του παιδιού» κοινοποιήθηκε από αναρίθμητους χρήστες, αρκετοί εκ των οποίων ενδεχομένως αγνοούν μέχρι και σήμερα ότι επρόκειτο για hoax.
Μόνο hoax δεν είναι βέβαια η τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον (αυτουνού ο πατέρας είναι μεγαλύτερο κουμάσι κι από τον ίδιον) προαλείφεται ήδη ως μεσσίας, λίγο καιρό μόνο μετά την δική του παραίτηση, πιστοποιεί την υφή ιταλικής φαρσοκωμωδίας που μεταφέρουν οι δραματικές, κατά τα λοιπά, περιστάσεις.
Και επειδή πάντα και παντού (και ειδικά στους Τόρηδες) υπάρχουν και τα χειρότερα, μία από τις πιθανές υποψηφιότητες για τη νέα διαδοχή είναι και αυτή της 42χρονης Σουέλα (Σου-Έλεν) Μπρέιβερμαν, κόρης μεταναστών ινδικής καταγωγής, που οι γονείς της τη βάφτισαν με το όνομα της «Σου-Έλέν», της αλλόφρονος συζύγου του «Τζέι Αρ» στην τηλεοπτική σειρά «Ντάλας», που έσκιζε παγκοσμίως όταν γεννήθηκε.
Εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών (και φανατική υπέρμαχος του Brexit, φυσικά), έχει υποστηρίξει, παρά την καταγωγή της, τη μεταφορά σε καταυλισμούς στη Ρουάντα όλων των μεταναστών που σκυλοπνίγονται στη Μάγχη, ενώ έχει επίσης δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως χαίρεται όταν την τρολάρουν οι χρήστες «ενός υπονόμου που ξεχειλίζει αριστερή χολή, όπως το Twitter»(!)