Μια βραδιά στις «Κούκλες» μετά από πολλά χρόνια

Μια βραδιά στις «Κούκλες» μετά από πολλά χρόνια Facebook Twitter
Ίδιο κι απαράλλαχτο σε γενικές γραμμές στη «δομή», το ντεκόρ και την ψυχογεωγραφία του, το μαγαζί ήταν γεμάτο στα τραπέζια και στο μπαρ, από ένα ετερόκλητο κοινό. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
0

ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΑΩ πολλά χρόνια –πάνω από δεκαετία ίσως–, παρότι πού και πού αναδυόταν η ιδέα μέσα στην παρέα («ρε, μήπως να πάμε στις Κούκλες;») κάποιο σαββατόβραδο της απελπισίας, πριν απορριφθεί ή αφεθεί να ξεθωριάσει, για διάφορους, τεχνικούς κυρίως, λόγους («είναι αργά, μέχρι να πάμε θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα»).

Προχθές όμως έφτασε αναπάντεχα το πλήρωμα του χρόνου, μετά την τυχαία συνάντηση μ' έναν παλιό φίλο που είχε σχεδιάσει να πάει με την παρέα του στο ιστορικό μαγαζί της Ζαν Μωρεάς, στην κοίτη της Συγγρού. Αργότερα, συνειδητοποίησα ότι φέτος συμπληρώθηκαν και τα τριάντα χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του –λειτουργώντας έκτοτε για πολύ κόσμο ως η πύλη εισόδου στην τρανς/drag κουλτούρα–, γεγονός που έκανε την επίσκεψη ακόμη πιο επιτακτική και καίρια.

Είναι τόσο ωραίο να ξαναπηγαίνεις σ’ ένα μέρος και να το βρίσκεις τόσο φιλικό και τόσο καθησυχαστικά αλώβητο από τον οδοστρωτήρα της ακατάστατης «αναπαλαίωσης» και τη διαβρωτική φούρια του ακατάσχετου gentrification που μαστίζει εδώ και καιρό την έξοδο στην αθηναϊκή νύχτα.

Υπήρχε ίσως μια σκιά από το πρόσφατο τραγικό τέλος της «Άννας από την Κούβα» που εμφανιζόταν στο μαγαζί και βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στο διαμέρισμά της στον Άγιο Παντελεήμονα στην αρχή του περσινού καλοκαιριού, αμέσως μετά το τέλος άλλης μια σεζόν «αισθήσεων και παραισθήσεων», όπως είναι ο προσδιορισμός που συνοδεύει τις Κούκλες από την έναρξή τους, όμως όλοι οι πιθανοί δυσάρεστοι συνειρμοί ξεχάστηκαν με την επανασύνδεση με τον χώρο, την οικειότητα, τη ζεστασιά του, τη συμπυκνωμένη στην ατμόσφαιρα ανθρωπιά του.

Ίδιο κι απαράλλαχτο σε γενικές γραμμές στη «δομή», το ντεκόρ και την ψυχογεωγραφία του, το μαγαζί ήταν γεμάτο (όχι ασφυκτικά) στα τραπέζια και στο μπαρ, από ένα ετερόκλητο (και στην πλειοψηφία του ετεροκανονικό) κοινό που έμοιαζε να απολαμβάνει την «εξωτική» για κάποιους εμπειρία και να καταγραφεί μέσω των κινητών το σόου επί της σκηνής. Εκεί όπου παρέλασαν τη συγκεκριμένη βραδιά πολλές από τις αιώνιες ντίβες και τις θεές που στοιχειώνουν εδώ και δεκαετίες τον χώρο με έναν τρόπο απόκοσμο και συνάμα βαθιά γήινο.

Ανάμεσά τους η Λάιζα, η Μάρλεν, η Εντίθ, η Ζωζώ, η Κατερίνα (Στανίση). Όχι όμως η Αλίκη, για κάποιο λόγο. Σ’ ένα από τα τραπέζια στεγαζόταν κι ένα bachelorette πάρτι, με τη νύφη και τις κολλητές της να κερδίζουν σποραδικά, σύμφωνα με το άγραφο τελετουργικό, σπαρταριστές γκριμάτσες ξινής αποδοκιμασίας από τις ντίβες στη σκηνή.

Πάνω από τα τραπέζια, στη hall of fame πινακοθήκη που καλύπτει τον τοίχο και εμπλουτίζεται διαρκώς, οι διάσημοι που έχουν κατά καιρούς περάσει την πόρτα του μαγαζιού –από τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ και τη Ζωή Λάσκαρη μέχρι τη Βίκυ Λέανδρος και την Τίλντα Σουίντον–  για να δουν, σε πολλές από τις περιπτώσεις, τον «εαυτό» τους στο παλκοσένικο.  

Μπορεί να μην υπάρχει πια η αιχμηρή αίσθηση ενός βελούδινου underground που συνόδευε κάποτε την επίσκεψη, ιδίως ενός στρέιτ «τουρίστα», σ’ έναν τέτοιο χώρο, είναι τόσο ωραίο όμως να ξαναπηγαίνεις σ’ ένα μέρος και να το βρίσκεις τόσο φιλικό και τόσο καθησυχαστικά αλώβητο από τον οδοστρωτήρα της ακατάστατης «αναπαλαίωσης» και τη διαβρωτική φούρια του ακατάσχετου gentrification που μαστίζει εδώ και καιρό την έξοδο στην αθηναϊκή νύχτα.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ