Μονογραφίες τρόμου

Μονογραφίες τρόμου Facebook Twitter
Tα «απίστευτα μυστικά» του Βαγγέλη Σειληνού και του Χρόνη Εξαρχάκου είναι δύο μόνο περιπτώσεις από τις μονογραφίες τρόμου που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου μπορεί κανείς να εντρυφήσει σε μια σειρά από γκραν γκινιόλ πορτρέτα αείμνηστων και δημοφιλών πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού σινεμά.
0

EΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ που μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που είχες τη φαεινή ιδέα να ζητήσεις υπεύθυνες πληροφορίες από τον δαίμονα του Google, που είναι ύπουλος και απρόβλεπτος και μπορεί να σε παρασύρει σε περίεργες δίνες και ατραπούς.

Δεν θυμάμαι ακριβώς μέσω ποιας ακολουθίας αναφορών και συνειρμών είχα βρεθεί να αναζητώ στοιχεία για τη ζωή και την πορεία του Βαγγέλη Σειληνού, όταν αμέσως σχεδόν έπεσα πάνω σ’ ένα πρόσφατο κείμενο στο site / blog του Νίκου Μουρατίδη, που το υπέγραφε ο ίδιος. Τίτλος του, «Τα απίστευτα μυστικά του Βαγγέλη Σειληνού». 

Εξόφθαλμο clickbait, σκέφτηκα, αλλά τσίμπησα, εννοείται, όπως πάντα. Είμαι εθισμένος στους πάσης φύσεως ρετροφιλικούς συνδέσμους, ειδικά από τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχεις επίσημα και αξιόπιστα λήμματα ακόμα και για πασίγνωστες προσωπικότητες του θεάματος στη χώρα μας. Κάτι ενδιαφέρον, άλλωστε, μπορείς να ανακαλύψεις οπουδήποτε, ακόμα και σε copy paste αναδημοσιεύσεις που επιπλέουν αδέσποτες στα θολά βαλτόνερα του διαδικτύου. 

Αυτό που δεν περίμενα με τίποτα ήταν ένα όργιο ομοφοβικών (και φοβικών γενικώς) εικασιών και υπονοούμενων που θα ενοχλούσαν με το ύφος και το περιεχόμενό τους ακόμα και την πιο μουλωχτή κουτσομπόλα παλαιάς κοπής.  

Αυτό που δεν περίμενα με τίποτα ήταν ένα όργιο ομοφοβικών (και φοβικών γενικώς) εικασιών και υπονοούμενων που θα ενοχλούσαν με το ύφος και το περιεχόμενό τους ακόμα και την πιο μουλωχτή κουτσομπόλα παλαιάς κοπής:  

Η προσωπική του ζωή, απ’ ότι μπόρεσα να καταλάβω, ήταν ενδιαφέρουσα, «πλούσια», αμφιλεγόμενη και γεμάτη μυστικά. Σαν ωραίο αγόρι που ήταν, έλκυε τους πάντες. Αρσενικούς και θηλυκές.

«Μα έκαναν παρέα κολλητή με τον Δαλιανίδη», μου λέει ένας παλιός φροντιστής που δούλευε στην Φίνος Φιλμ. «Και επειδή τότε ήμουν πολύ πιτσιρικάς με έβαζαν να κάνω θελήματα και εκτός δουλειάς. Είχα πάει πολλές φορές στο σπίτι του Δαλιανίδη –σε πάρτι του– για να του πάω άλλοτε παγάκια κι άλλοτε καφάσια με μπύρες. Το τι έχουν δει τα μάτια μου δεν μπορώ να σου περιγράψω. Δεν μπορώ να τα πω. Έχουν φύγει από τη ζωή οι άνθρωποι και δεν μου επιτρέπεται».

Για όλους τους καλλιτέχνες λένε πολλά, γι’ αυτό και πάντα κρατάω επιφυλάξεις, αλλά όταν σου μιλάνε ηθοποιοί και άνθρωποι που δούλευαν στον ελληνικό κινηματογράφο, όλες αυτές οι πληροφορίες παύουν να αποτελούν απλό κουτσομπολιό. Γιατί στην έρευνα που έκανα άκουσα χίλια-δυο. Από το ότι στα νιάτα του είχε περάσει σοβαρό αφροδίσιο νόσημα μέχρι ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Μόλις πέρασε το σοκ, είδα ότι αυτή είναι μόνο μία από τις μονογραφίες τρόμου που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου μπορεί κανείς να εντρυφήσει σε μια σειρά από γκραν γκινιόλ πορτρέτα αείμνηστων και δημοφιλών πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού σινεμά. Οι τίτλοι και μόνο παγώνουν το αίμα και κομπλάρουν το μυαλό: 

«Χρόνης Εξαρχάκος: Είχε δύο μεγάλα μυστικά!» [spoiler: ήταν λέει υιοθετημένος και γκέι], «Δέσπω Διαμαντίδου: Πέθανε από άνοια και θλίψη», «Ταϋγέτη: Πέθανε πάσχοντας από άνοια», «Σμαρούλα Γιούλη: Είδε τον άντρα της να καίγεται», «Γεωργία Βασιλειάδου: Ελάχιστοι πήγαν στην κηδεία της» και ούτω καθεξής.

Ακόμα όμως και σε όσους έχουν την ατυχία να είναι ακόμα εν ζωή, το ίδιο μακάβριο makeover επιφυλάσσεται (π.χ. «Νόρα Βαλσάμη: Ζει καθηλωμένη…»). 

Θέλω να πω, έλεος κάπου. Εννοείται ότι δεν θα περίμενε κανείς κάτι σοβαρό και ουσιώδες (και αξιοπρεπές) από ένα τέτοιο «όχημα» –που, πάντως, εκτός από προσωπικό ιστολόγιο και προέκταση του brand του δημιουργού του, λειτουργεί και ως μαγκαζίνο με καθημερινό περιεχόμενο– αλλά, τέλος πάντων, ξέρω γω, τι να πω, λίγη αξιοπρέπεια μεσημεριανάδικου έστω…

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο φασισμός των κρυμμένων νοημάτων στους τίτλους της ιντερνετικής ειδησεογραφίας

Στήλες / Ο φασισμός των κρυμμένων νοημάτων στους τίτλους της ιντερνετικής ειδησεογραφίας

Οι τίτλοι της ελληνικής ενημέρωσης συχνά κρύβουν μέσα τους εμπάθεια, ρατσισμό, επίκριση και βία με τόσο εύσχημο τρόπο που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός από μία μεγάλη μερίδα αναγνωστών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗ
Μεταφέρεστε σ’ ένα βράδι του 1977. Σε ποιο νυχτερινό κέντρο της Αθήνας επιλέγετε να πάτε;

Δημήτρης Πολιτάκης / Μεταφέρεστε σ’ ένα βράδυ του 1977. Σε ποιο νυχτερινό κέντρο της Αθήνας επιλέγετε να πάτε;

Αν κάνεις το λάθος να παρασυρθείς και να αναλογιστείς σοβαρά το ερώτημα, γρήγορα θα νιώσεις το μυαλό σου να παραλύει από την απίστευτη πληθώρα επιλογών και τη μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά προσωπικότητες που έχουν καταστεί μυθικές και αναντικατάστατες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ