Διαχωρίζουμε τον δημιουργό από το έργο του, ακόμα κι αν πρόκειται για «τέρας» όπως ο Μπιλ Κόσμπι;

μπιλ κόσμπι Facebook Twitter
«Ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ένας μάστορας της τέχνης του, είτε μιλάμε για υποκριτική, είτε για κωμωδία, είτε για βιασμό»
0

ΛIΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ αυτού του ντοκιμαντέρ που φέρει τον εμφατικό, πλην όμως ψύχραιμο και ξεκάθαρο όσον αφορά τις προθέσεις του, τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κόσμπι», ο δημιουργός του θέτει στους συνεντευξιαζόμενους (κάποιες εκ των οποίων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πάνω από 60 γυναίκες που έχουν βγει μέσα στα χρόνια να καταγγείλουν τον διάσημο κωμικό ότι τις νάρκωσε και τις βίασε) αλλά και στους θεατές ένα κοινότοπο πλέον, ίσως και ψευδές ερώτημα, που όμως κυριαρχεί επίμονα τα τελευταία χρόνια και όλοι το έχουμε σκεφτεί, από μέσα μας ή δημοσίως:  

«Μπορούμε να διαχωρίσουμε την τέχνη από τον καλλιτέχνη, το έργο από τον δημιουργό; Και τι συμβαίνει όταν το ίνδαλμά σου δεν είναι ο άνθρωπος που νόμιζες ότι είναι; Κι αν τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και η προσφορά του είναι τέτοια που άλλαξαν τον κόσμο;»

Αν δεν κατανοήσει κανείς πόσο αγαπητός και πόσο δημοφιλής και πόσο «έγκριτος» ήταν ο Κόσμπι, δύσκολα θα κατανοήσει πώς ολόκληρο σύστημα έκανε για τόσο πολύ καιρό τα στραβά μάτια στις φρικαλέες ιδιωτικές πρακτικές του, παρότι οι καταγγελίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 ακόμα.

Στη χώρα μας ο Μπιλ Κόσμπι έγινε διάσημος, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ο τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Χάξταμπλ στην κωμική σειρά The Cosby Show («Μπιλ Κόσμπι» λεγόταν στο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης) που ξεκίνησε το 1984 και τελείωσε το 1992, κατά σύμπτωση την ίδια εβδομάδα που ξέσπασαν στο Λος Άντζελες οι ταραχές μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ από την αστυνομία.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τον δημιουργό από το έργο του ακόμα κι αν πρόκειται για «τέρας» όπως ο Μπιλ Κόσμπι; Facebook Twitter
Στη χώρα μας ο Μπιλ Κόσμπι έγινε διάσημος, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ο τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Χάξταμπλ στην κωμική σειρά «The Cosby Show».

Πριν όμως γίνει οικουμενικός (θυμάμαι κυκλοφορούσε και στα ελληνικά το «παιδαγωγικό» μπεστ σέλερ του με τίτλο «Καημένε Μπαμπά» από τις εκδόσεις Bell), ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ήδη, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων που φανέρωναν μια εξαιρετικά χαρισματική, πολυδιάστατη αλλά και αιχμηρά υπολογιστική προσωπικότητα, ο εθνικός «μπαμπάς της Αμερικής». Και μάλιστα ολόκληρης και όχι μόνο της μαύρης (παρά τη μακρά και γενναιόδωρη προσφορά του στους αγώνες για την ισοτιμία και τα πολιτικά δικαιώματα), μέσα από τις πολλαπλές και συχνά ιδιοφυείς εμφανίσεις του σε παιδικές εκπομπές, δραστηριότητα που σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες ιδιότητές του –δημοφιλέστατος κωμικός, πρωτοπόρος του συντακτικού της stand up κωμωδίας, ο πρώτος μαύρος που έγινε σταρ σειρών δράσης όπως το I,Spy, ινστρούχτορας της μαύρης ανέλιξης με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο– έμοιαζε να βρίσκεται πανταχού παρούσα στην κουλτούρα. 

Στη διάρκεια των τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων που αποτελούν το ντοκιμαντέρ, το οποίο έκανε πρεμιέρα προχθές στις πλατφόρμες, ο δημιουργός του, Καμάου Μπελ, γνωστός κωμικός και οικοδεσπότης της σειράς ντοκιμαντέρ του CNN «United Shades of America», καταγράφει με τη βοήθεια του πλούσιου αρχειακού υλικού τη διαδρομή του Κόσμπι στα διάφορα επίπεδα της καταξίωσης και της φήμης.

Κι αν δεν κατανοήσει κανείς πόσο αγαπητός και πόσο δημοφιλής και πόσο «έγκριτος» ήταν ο Κόσμπι, δύσκολα θα κατανοήσει πώς ολόκληρο σύστημα έκανε για τόσο πολύ καιρό τα στραβά μάτια στις φρικαλέες ιδιωτικές πρακτικές του, παρότι οι καταγγελίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 ακόμα. Έπρεπε όμως να φτάσουμε στα μέσα της προηγούμενης για να περάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη. 

Πώς απαντούν όμως στο ερώτημα που θέτει ο Μπελ οι άνθρωποι – πρώην συνεργάτες του, εκπρόσωποι των τεχνών, επιφανείς προσωπικότητες της διανόησης, δημοσιογράφοι, κριτικοί, αλλά και κάποιες από τις γυναίκες που κακοποίησε μέσα στις δεκαετίες – που δέχτηκαν να μιλήσουν στην ταινία του; Τι εκπροσωπεί πλέον ο Μπιλ Κόσμπι γι’ αυτούς; Ιδού μερικές απαντήσεις:   

«Ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ένας μάστορας της τέχνης του, είτε μιλάμε για υποκριτική, είτε για κωμωδία, είτε για βιασμό» 

«Ένας κατά συρροή βιαστής που είχε κάποτε μια δημοφιλή εκπομπή» 

«Πάντα θα έχω αγάπη για τον ίδιο και το έργο του, δεν είμαι ο τύπος που θα εγκαταλείψει κάποιον, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις» 

«Εν τέλει, ο Κόσμπι είναι ένας καταλύτης για την κατανόηση του αμερικανικού πειράματος»  

 «Το τέλος του βιβλίου του είναι μια σκισμένη σελίδα» 

Μια από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του τον περιγράφει στην ταινία ως «έναν ιδιαίτερα ευφυή και κακόβουλο νάρκισσο, που υπολόγιζε από την πρώτη στιγμή πότε και πώς θα σε ρουφήξει σαν ηλεκτρική σκούπα».

Κι αν μένει στον θεατή μια συγκεκριμένη ιδέα για τον Μπιλ Κόσμπι, μετά από αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι αυτή ενός ατόμου που διαρκώς επιζητούσε και πετύχαινε να ελέγχει και να κυριαρχεί στους άλλους, κατορθώνοντας να έχει το ακαταλόγιστο ακόμα και στις πιο ειδεχθείς πράξεις του. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε, όσο εξακολουθεί όχι μόνο να υφίσταται αλλά και να θριαμβεύει αναίσχυντη η κουλτούρα του βιασμού και όσο το σύστημα εξακολουθεί να συγκαλύπτει τέτοιου είδους εγκληματικές παθογένειες.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μπιλ Κόσμπι δηλώνει από το κελί του ότι προτιμά να σαπίσει στη φυλακή παρά να δείξει μεταμέλεια

Πολιτισμός / Ο Μπιλ Κόσμπι δηλώνει από το κελί του ότι προτιμά να σαπίσει στη φυλακή παρά να δείξει μεταμέλεια

«Ήταν όλα στημένα στη δίκη, το σώμα των ενόρκων ήταν μια απάτη» δήλωσε ο 82χρονος κωμικός στην πρώτη του συνέντευξη μετά την περσινή καταδίκη του σε δέκα χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της βίαιης σεξουαλικής επίθεσης.
mel gibson

Οθόνες / Οι Χρυσές Σφαίρες και ο Μελ Γκίμπσον: Όταν η κουλτούρα της ακύρωσης κάνει διακρίσεις

Είναι άξιο απορίας πώς ένα σύστημα που έχει ασπαστεί το ΜeΤoo τόσο εκτεταμένα δεν έχει θέσει σε αργία έναν άνθρωπο που δεν έχει και καμιά μεγάλη ανάγκη. Εκτός αν βλέπει στο ώριμο πρόσωπό του ευκαιρία για κέρδος – τόσο στυγνά!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ