Διαχωρίζουμε τον δημιουργό από το έργο του, ακόμα κι αν πρόκειται για «τέρας» όπως ο Μπιλ Κόσμπι;

μπιλ κόσμπι Facebook Twitter
«Ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ένας μάστορας της τέχνης του, είτε μιλάμε για υποκριτική, είτε για κωμωδία, είτε για βιασμό»
0

ΛIΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ αυτού του ντοκιμαντέρ που φέρει τον εμφατικό, πλην όμως ψύχραιμο και ξεκάθαρο όσον αφορά τις προθέσεις του, τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κόσμπι», ο δημιουργός του θέτει στους συνεντευξιαζόμενους (κάποιες εκ των οποίων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πάνω από 60 γυναίκες που έχουν βγει μέσα στα χρόνια να καταγγείλουν τον διάσημο κωμικό ότι τις νάρκωσε και τις βίασε) αλλά και στους θεατές ένα κοινότοπο πλέον, ίσως και ψευδές ερώτημα, που όμως κυριαρχεί επίμονα τα τελευταία χρόνια και όλοι το έχουμε σκεφτεί, από μέσα μας ή δημοσίως:  

«Μπορούμε να διαχωρίσουμε την τέχνη από τον καλλιτέχνη, το έργο από τον δημιουργό; Και τι συμβαίνει όταν το ίνδαλμά σου δεν είναι ο άνθρωπος που νόμιζες ότι είναι; Κι αν τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και η προσφορά του είναι τέτοια που άλλαξαν τον κόσμο;»

Αν δεν κατανοήσει κανείς πόσο αγαπητός και πόσο δημοφιλής και πόσο «έγκριτος» ήταν ο Κόσμπι, δύσκολα θα κατανοήσει πώς ολόκληρο σύστημα έκανε για τόσο πολύ καιρό τα στραβά μάτια στις φρικαλέες ιδιωτικές πρακτικές του, παρότι οι καταγγελίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 ακόμα.

Στη χώρα μας ο Μπιλ Κόσμπι έγινε διάσημος, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ο τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Χάξταμπλ στην κωμική σειρά The Cosby Show («Μπιλ Κόσμπι» λεγόταν στο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης) που ξεκίνησε το 1984 και τελείωσε το 1992, κατά σύμπτωση την ίδια εβδομάδα που ξέσπασαν στο Λος Άντζελες οι ταραχές μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ από την αστυνομία.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τον δημιουργό από το έργο του ακόμα κι αν πρόκειται για «τέρας» όπως ο Μπιλ Κόσμπι; Facebook Twitter
Στη χώρα μας ο Μπιλ Κόσμπι έγινε διάσημος, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ο τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Χάξταμπλ στην κωμική σειρά «The Cosby Show».

Πριν όμως γίνει οικουμενικός (θυμάμαι κυκλοφορούσε και στα ελληνικά το «παιδαγωγικό» μπεστ σέλερ του με τίτλο «Καημένε Μπαμπά» από τις εκδόσεις Bell), ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ήδη, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων που φανέρωναν μια εξαιρετικά χαρισματική, πολυδιάστατη αλλά και αιχμηρά υπολογιστική προσωπικότητα, ο εθνικός «μπαμπάς της Αμερικής». Και μάλιστα ολόκληρης και όχι μόνο της μαύρης (παρά τη μακρά και γενναιόδωρη προσφορά του στους αγώνες για την ισοτιμία και τα πολιτικά δικαιώματα), μέσα από τις πολλαπλές και συχνά ιδιοφυείς εμφανίσεις του σε παιδικές εκπομπές, δραστηριότητα που σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες ιδιότητές του –δημοφιλέστατος κωμικός, πρωτοπόρος του συντακτικού της stand up κωμωδίας, ο πρώτος μαύρος που έγινε σταρ σειρών δράσης όπως το I,Spy, ινστρούχτορας της μαύρης ανέλιξης με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο– έμοιαζε να βρίσκεται πανταχού παρούσα στην κουλτούρα. 

Στη διάρκεια των τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων που αποτελούν το ντοκιμαντέρ, το οποίο έκανε πρεμιέρα προχθές στις πλατφόρμες, ο δημιουργός του, Καμάου Μπελ, γνωστός κωμικός και οικοδεσπότης της σειράς ντοκιμαντέρ του CNN «United Shades of America», καταγράφει με τη βοήθεια του πλούσιου αρχειακού υλικού τη διαδρομή του Κόσμπι στα διάφορα επίπεδα της καταξίωσης και της φήμης.

Κι αν δεν κατανοήσει κανείς πόσο αγαπητός και πόσο δημοφιλής και πόσο «έγκριτος» ήταν ο Κόσμπι, δύσκολα θα κατανοήσει πώς ολόκληρο σύστημα έκανε για τόσο πολύ καιρό τα στραβά μάτια στις φρικαλέες ιδιωτικές πρακτικές του, παρότι οι καταγγελίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 ακόμα. Έπρεπε όμως να φτάσουμε στα μέσα της προηγούμενης για να περάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη. 

Πώς απαντούν όμως στο ερώτημα που θέτει ο Μπελ οι άνθρωποι – πρώην συνεργάτες του, εκπρόσωποι των τεχνών, επιφανείς προσωπικότητες της διανόησης, δημοσιογράφοι, κριτικοί, αλλά και κάποιες από τις γυναίκες που κακοποίησε μέσα στις δεκαετίες – που δέχτηκαν να μιλήσουν στην ταινία του; Τι εκπροσωπεί πλέον ο Μπιλ Κόσμπι γι’ αυτούς; Ιδού μερικές απαντήσεις:   

«Ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ένας μάστορας της τέχνης του, είτε μιλάμε για υποκριτική, είτε για κωμωδία, είτε για βιασμό» 

«Ένας κατά συρροή βιαστής που είχε κάποτε μια δημοφιλή εκπομπή» 

«Πάντα θα έχω αγάπη για τον ίδιο και το έργο του, δεν είμαι ο τύπος που θα εγκαταλείψει κάποιον, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις» 

«Εν τέλει, ο Κόσμπι είναι ένας καταλύτης για την κατανόηση του αμερικανικού πειράματος»  

 «Το τέλος του βιβλίου του είναι μια σκισμένη σελίδα» 

Μια από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του τον περιγράφει στην ταινία ως «έναν ιδιαίτερα ευφυή και κακόβουλο νάρκισσο, που υπολόγιζε από την πρώτη στιγμή πότε και πώς θα σε ρουφήξει σαν ηλεκτρική σκούπα».

Κι αν μένει στον θεατή μια συγκεκριμένη ιδέα για τον Μπιλ Κόσμπι, μετά από αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι αυτή ενός ατόμου που διαρκώς επιζητούσε και πετύχαινε να ελέγχει και να κυριαρχεί στους άλλους, κατορθώνοντας να έχει το ακαταλόγιστο ακόμα και στις πιο ειδεχθείς πράξεις του. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε, όσο εξακολουθεί όχι μόνο να υφίσταται αλλά και να θριαμβεύει αναίσχυντη η κουλτούρα του βιασμού και όσο το σύστημα εξακολουθεί να συγκαλύπτει τέτοιου είδους εγκληματικές παθογένειες.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μπιλ Κόσμπι δηλώνει από το κελί του ότι προτιμά να σαπίσει στη φυλακή παρά να δείξει μεταμέλεια

Πολιτισμός / Ο Μπιλ Κόσμπι δηλώνει από το κελί του ότι προτιμά να σαπίσει στη φυλακή παρά να δείξει μεταμέλεια

«Ήταν όλα στημένα στη δίκη, το σώμα των ενόρκων ήταν μια απάτη» δήλωσε ο 82χρονος κωμικός στην πρώτη του συνέντευξη μετά την περσινή καταδίκη του σε δέκα χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της βίαιης σεξουαλικής επίθεσης.
mel gibson

Οθόνες / Οι Χρυσές Σφαίρες και ο Μελ Γκίμπσον: Όταν η κουλτούρα της ακύρωσης κάνει διακρίσεις

Είναι άξιο απορίας πώς ένα σύστημα που έχει ασπαστεί το ΜeΤoo τόσο εκτεταμένα δεν έχει θέσει σε αργία έναν άνθρωπο που δεν έχει και καμιά μεγάλη ανάγκη. Εκτός αν βλέπει στο ώριμο πρόσωπό του ευκαιρία για κέρδος – τόσο στυγνά!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ