Ο Καρβέλας και η προβοκατορία των αισθήσεων

Ο Καρβέλας και η προβοκατορία των αισθήσεων Facebook Twitter
Ροκ στην Ελλάδα σημαίνει σούργελο. Le freak, c’est chic. Φωτ: Γιάννης Βελισσαρίδης
0

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ προσβάλλεις στα μούτρα με αυτόν τον τρόπο μία γυναίκα», δήλωσε με την χαρακτηριστική σεξιστική του λεπτότητα ο «τζέντλεμαν» Γιώργος Λιάγκας, για την περιβόητη πλέον προχθεσινή μεταμεσονύκτια τηλεοπτική συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα.

Δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στη δημοσιογράφο που εισέπραξε τη δηλητηριώδη χλεύη και τις ρητορικές ασυναρτησίες του ιερού αυτού τέρατος που δεσπόζει εδώ και δεκαετίες στο ντόπιο celebrity system υπό διάφορες ιδιότητες (συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, αλλά και συγγραφέας, ποιητής και μεταφυσικός ή μετα-μεταφυσικός φιλόσοφος εσχάτως), αλλά πάντα με την ίδια «ασυμβίβαστη» και «αλανιάρικη» περσόνα.      

Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω ότι της τον επέβαλαν άνωθεν, ούτε ότι ήταν περαστικός έξω από το στούντιο του Mega και αποφάσισε να εισβάλει ξαφνικά ακάλεστος στην εκπομπή της με αποκλειστικό σκοπό να την τραμπουκίσει. Η ίδια τον επέλεξε και ήταν μια απόφαση που μπορεί να εμπεριείχε κάποιο ρίσκο (Καρβέλας είναι αυτός), από την άλλη όμως ήταν μια ασφαλής επιλογή προκειμένου να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής θεαματικότητα, να γίνει ένας ντόρος και να εξασφαλιστεί η μετέπειτα κακοφωνία των viral αντηχήσεων.

«Η αλήθεια πάντα ζορίζεται»… Αυτό σημείωσε λακωνικά και αινιγματικά στο Instagram εκ των υστέρων, ως απόκριση σε όλη τη φασαρία που ακολούθησε την συνέντευξη – μια φράση που φέρνει στο μυαλό την εικόνα μιας μονίμως δυσκοίλιας αλήθειας να κάθεται στην τουαλέτα και να σφίγγεται προσπαθώντας να ολοκληρώσει επιτέλους την ανάγκη της.

Δεν είναι και πολλές οι επιλογές άλλωστε. Αυτός είναι ο εύκολος και ο οικείος προβοκάτορας που έχουμε εκλέξει –ποιον περιμένατε, τον Βασίλη Ραφαηλίδη; Έχει φύγει προ πολλού–, αυτόν έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια ως εξέχουσα «ροκ» ή «αιρετική» προσωπικότητα τα μέσα και τα κανάλια, αυτός μας ταιριάζει, αυτός μας αξίζει. Και όσο πιο «προκλητικός» λεκτικά και εμφανισιακά –ειδικά τώρα, στα 73 του– τόσο το καλύτερο. Ροκ στην Ελλάδα σημαίνει σούργελο. Le freak, c’est chic.

Από την άλλη, βρήκαν την ευκαιρία να τον επευφημήσουν διάφοροι καραμπουζουκλήδες θαυμαστές του, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν αναρχοαυτόνομοι ενώ στην πραγματικότητα είναι μονίμως επιρρεπείς σε ό,τι πιο ακροδεξιό κυκλοφορεί εκεί έξω (και ως γνωστόν οι σχετικές ποικιλίες είναι μπόλικες πια).

Εντελώς αντικειμενικά πάντως, αν κρίνουμε από τον αντίκτυπο, ήταν μια άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική συνέντευξη. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Ήταν win-win-win για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους. Το κανάλι, την εκπομπή αλλά και τον ίδιο, ο οποίος προώθησε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το νέο βιβλίο του, που αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία με τίτλο «Νοοσοφία» και, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, πρόκειται «σίγουρα για ένα βιβλίο από εκείνα που στοχοποιούνται ως αιρετικά. Η Νοοσοφική θεωρία του Νίκου Καρβέλα συγκρούεται απροκάλυπτα με τις υπερδυνάμεις του κατεστημένου, προτείνοντας έναν ολωσδιόλου καινούργιο τρόπο ζωής». Δεν βαριέσαι. Το «Σώσε με» θα είναι για πάντα ό, τι καλύτερο έχει γράψει ποτέ.

«Η αλήθεια πάντα ζορίζεται»… Αυτό σημείωσε λακωνικά και αινιγματικά στο Instagram εκ των υστέρων, ως απόκριση σε όλη τη φασαρία που ακολούθησε την συνέντευξη – μια φράση που φέρνει στο μυαλό την εικόνα μιας μονίμως δυσκοίλιας αλήθειας να κάθεται στην τουαλέτα και να σφίγγεται προσπαθώντας να ολοκληρώσει επιτέλους την ανάγκη της.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ