Αναζητώντας τον χαρισματικό ηγέτη

Αναζητώντας τον χαρισματικό ηγέτη… Facebook Twitter
Οι όροι της δημόσιας συζήτησης έτσι όπως καταγράφεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι όροι αμιγώς πολιτικού lifestyle, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτό, ιδιαίτερα όταν κινούνται στη λογική αναζήτησης του ικανού ηγέτη που θα λειτουργήσει ως ο αντι-Μητσοτάκης. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ γεμάτη κρυπτογραφημένα μηνύματα που προέκυψαν από τις εκλογές και δεν έχουν ακόμα ερμηνευτεί με επαρκή τρόπο, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να επιλέξουν τον καλύτερο για να ηγηθεί του κόμματός τους. Επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά προσώπων τα οποία εκδηλώνουν τη φιλοδοξία να πάρουν τη θέση του προέδρου και στην αξιολογική κρίση αυτών των ψηφοφόρων καθοριστικό λόγο έχουν οι παραστάσεις που είχαν ως τώρα από το αρχηγικό τους κόμμα, που ως προς αυτό δεν διέφερε από τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας.

Έχουν τόσο εθιστεί οι περισσότεροι σε αυτό το μοντέλο ηγεσίας, που ακόμα και όταν αυτή έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες αλλοίωναν με τρόπο που έβγαζε μάτι τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του κόμματος, τις δέχονταν αδιαμαρτύρητα, δεν τις αμφισβητούσαν −τουλάχιστον δημόσια− και υπέκυπταν στην παράλογη θεώρηση ότι η ηγεσία γνωρίζει καλύτερα από μας. Η πολιτική ώσμωση με τον Καμμένο τούς αλλοίωσε εντελώς την εικόνα.

Ο όποιος δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ −γιατί ουσιαστικός εσωκομματικός δεν έγινε ποτέ – περιορίζεται στην αναζήτηση του χαρισματικού προσώπου που θα τον βγάλει από τα πολλά αδιέξοδα.

Προσπαθώ να θυμηθώ ποιοι και πότε στάθηκαν απέναντι στην ανίερη συνεργασία μαζί του. Δεν βρίσκω πολλούς. Και δεν είναι όλα αυτά περσινά ξινά σταφύλια, είναι τα χρόνια που καθόρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας και χαρακτήρισαν ένα κόμμα το οποίο έλεγε πως δεν είναι σαν τα υπόλοιπα. Πολλοί πίστεψαν ότι αριστερά είναι αυτό που είδαν από εκείνα −και όχι μόνο− τα χρόνια.

Οι συζητήσεις που ακολούθησαν τις δυο πρόσφατες μεγάλες εκλογικές ήττες από την πλευρά στελεχών αλλά και απλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και διαστρεβλώσεις πολιτικών εννοιών, ερμηνεία των γεγονότων με βάση συναισθηματικές και όχι πολιτικές αναφορές, με σταθερές ξένες προς την αριστερά, τουλάχιστον όπως την προσδιόριζαν διαχρονικά οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα, χρησιμοποίηση του πολιτικού μίσους ως εργαλείου ταξικών διαχωρισμών αλλά και ερμηνείας των γεγονότων. Όλα δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι με αυτά τα κριτήρια θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρό τους.

Ο όποιος δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ −γιατί ουσιαστικός εσωκομματικός δεν έγινε ποτέ – περιορίζεται στην αναζήτηση του χαρισματικού προσώπου που θα τον βγάλει από τα πολλά αδιέξοδα. Το αποτέλεσμα, το μοναδικό που πάντα έχει σημασία στην πολιτική, είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάνε τώρα πια όχι για νοηματοδότηση πολιτικών και προσδιορισμό του χαρακτήρα του κόμματος που θέλουν αλλά για το αν η Έ. Αχτσιόγλου είναι αρκετά ελκυστική ως προσωπικότητα για να ηγηθεί του κόμματος και να φέρει επαναπατρισμό των χαμένων ψήφων ή αν ο Ευ. Τσακαλώτος μιλάει καλά ελληνικά και είναι ένας μορφωμένος αστός και, ως τέτοιος, αν είναι ικανός να «συγκινήσει» τα πλήθη. Οι όροι της δημόσιας συζήτησης έτσι όπως καταγράφεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι όροι αμιγώς πολιτικού lifestyle, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτό, ιδιαίτερα όταν κινούνται στη λογική αναζήτησης του ικανού ηγέτη που θα λειτουργήσει ως ο αντι-Μητσοτάκης.

Ψάχνουν έναν χαρισματικό ηγέτη, αλλά έχουν ξεχάσει ή αγνοούν ότι χαρισματικοί δεν υπάρχουν στην εποχή μας, έχουν χαθεί εδώ και χρόνια. Ούτε ο πρώην πρόεδρός τους είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα τον κατέτασσαν σε αυτή την κατηγορία, απλώς ήταν ένας τυχερός, ο ευνοημένος εκείνων των καιρών που οι πολιτικές συγκυρίες ήθελαν ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής, οι οποίες είχαν φέρει τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα που τα είχαν συσσωρεύσει οι πολιτικές των δυο κομμάτων εξουσίας ως τότε.

Παρότι δεν ήταν ποτέ στα ζητούμενα της αριστεράς οι χαρισματικοί ηγέτες, ακόμα και τώρα που βρίσκονται σε βαθιά κρίση τον ψάχνουν γιατί εθίστηκαν στη λογική του φωτισμένου ηγέτη και έχουν την απόλυτη βεβαιότητα, που έχει μετατραπεί σε πολιτική συμπεριφορά, ότι αυτό (αυτός) απουσιάζει από το κόμμα τους. Με τον τρόπο αυτό στρουθοκαμηλίζουν και μεταθέτουν το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στα πρόσωπα και όχι στην ουσία της πολιτικής του, στην απουσία αυτοκριτικής, στην προβληματική από πολλές πλευρές αδυναμία του να παράγει πολιτική.

Τα πρόσωπα σηματοδοτούν φυσικά πολλά. Η επάρκεια, για παράδειγμα, είναι κυρίαρχο στοιχείο, αλλά όση επάρκεια είχε ο Α. Τσίπρας άλλη τόση και μεγαλύτερη μπορεί να συνάντησει κάποιος στον Ευ. Τσακαλώτο ή στην Έ. Αχτσιόγλου. Δεν είναι όμως αυτό το κυρίαρχο ζητούμενο στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούνται πολλές δόσεις αυτοκριτικής και μια σαφής, ξεκάθαρη, συγκροτημένη πρόταση απέναντι στη συντηρητική παράταξη, που κέρδισε ιδεολογικά και πολιτικά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ευτυχώς ο Φράνσις Φουκουγιάμα διαψεύστηκε εδώ και χρόνια και υπάρχει ο ζωτικός χώρος για να εκφραστεί μια τέτοια πρόταση…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ