Αναζητώντας τον χαρισματικό ηγέτη

Αναζητώντας τον χαρισματικό ηγέτη… Facebook Twitter
Οι όροι της δημόσιας συζήτησης έτσι όπως καταγράφεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι όροι αμιγώς πολιτικού lifestyle, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτό, ιδιαίτερα όταν κινούνται στη λογική αναζήτησης του ικανού ηγέτη που θα λειτουργήσει ως ο αντι-Μητσοτάκης. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ γεμάτη κρυπτογραφημένα μηνύματα που προέκυψαν από τις εκλογές και δεν έχουν ακόμα ερμηνευτεί με επαρκή τρόπο, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να επιλέξουν τον καλύτερο για να ηγηθεί του κόμματός τους. Επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά προσώπων τα οποία εκδηλώνουν τη φιλοδοξία να πάρουν τη θέση του προέδρου και στην αξιολογική κρίση αυτών των ψηφοφόρων καθοριστικό λόγο έχουν οι παραστάσεις που είχαν ως τώρα από το αρχηγικό τους κόμμα, που ως προς αυτό δεν διέφερε από τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας.

Έχουν τόσο εθιστεί οι περισσότεροι σε αυτό το μοντέλο ηγεσίας, που ακόμα και όταν αυτή έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες αλλοίωναν με τρόπο που έβγαζε μάτι τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του κόμματος, τις δέχονταν αδιαμαρτύρητα, δεν τις αμφισβητούσαν −τουλάχιστον δημόσια− και υπέκυπταν στην παράλογη θεώρηση ότι η ηγεσία γνωρίζει καλύτερα από μας. Η πολιτική ώσμωση με τον Καμμένο τούς αλλοίωσε εντελώς την εικόνα.

Ο όποιος δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ −γιατί ουσιαστικός εσωκομματικός δεν έγινε ποτέ – περιορίζεται στην αναζήτηση του χαρισματικού προσώπου που θα τον βγάλει από τα πολλά αδιέξοδα.

Προσπαθώ να θυμηθώ ποιοι και πότε στάθηκαν απέναντι στην ανίερη συνεργασία μαζί του. Δεν βρίσκω πολλούς. Και δεν είναι όλα αυτά περσινά ξινά σταφύλια, είναι τα χρόνια που καθόρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας και χαρακτήρισαν ένα κόμμα το οποίο έλεγε πως δεν είναι σαν τα υπόλοιπα. Πολλοί πίστεψαν ότι αριστερά είναι αυτό που είδαν από εκείνα −και όχι μόνο− τα χρόνια.

Οι συζητήσεις που ακολούθησαν τις δυο πρόσφατες μεγάλες εκλογικές ήττες από την πλευρά στελεχών αλλά και απλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και διαστρεβλώσεις πολιτικών εννοιών, ερμηνεία των γεγονότων με βάση συναισθηματικές και όχι πολιτικές αναφορές, με σταθερές ξένες προς την αριστερά, τουλάχιστον όπως την προσδιόριζαν διαχρονικά οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα, χρησιμοποίηση του πολιτικού μίσους ως εργαλείου ταξικών διαχωρισμών αλλά και ερμηνείας των γεγονότων. Όλα δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι με αυτά τα κριτήρια θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρό τους.

Ο όποιος δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ −γιατί ουσιαστικός εσωκομματικός δεν έγινε ποτέ – περιορίζεται στην αναζήτηση του χαρισματικού προσώπου που θα τον βγάλει από τα πολλά αδιέξοδα. Το αποτέλεσμα, το μοναδικό που πάντα έχει σημασία στην πολιτική, είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάνε τώρα πια όχι για νοηματοδότηση πολιτικών και προσδιορισμό του χαρακτήρα του κόμματος που θέλουν αλλά για το αν η Έ. Αχτσιόγλου είναι αρκετά ελκυστική ως προσωπικότητα για να ηγηθεί του κόμματος και να φέρει επαναπατρισμό των χαμένων ψήφων ή αν ο Ευ. Τσακαλώτος μιλάει καλά ελληνικά και είναι ένας μορφωμένος αστός και, ως τέτοιος, αν είναι ικανός να «συγκινήσει» τα πλήθη. Οι όροι της δημόσιας συζήτησης έτσι όπως καταγράφεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι όροι αμιγώς πολιτικού lifestyle, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτό, ιδιαίτερα όταν κινούνται στη λογική αναζήτησης του ικανού ηγέτη που θα λειτουργήσει ως ο αντι-Μητσοτάκης.

Ψάχνουν έναν χαρισματικό ηγέτη, αλλά έχουν ξεχάσει ή αγνοούν ότι χαρισματικοί δεν υπάρχουν στην εποχή μας, έχουν χαθεί εδώ και χρόνια. Ούτε ο πρώην πρόεδρός τους είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα τον κατέτασσαν σε αυτή την κατηγορία, απλώς ήταν ένας τυχερός, ο ευνοημένος εκείνων των καιρών που οι πολιτικές συγκυρίες ήθελαν ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής, οι οποίες είχαν φέρει τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα που τα είχαν συσσωρεύσει οι πολιτικές των δυο κομμάτων εξουσίας ως τότε.

Παρότι δεν ήταν ποτέ στα ζητούμενα της αριστεράς οι χαρισματικοί ηγέτες, ακόμα και τώρα που βρίσκονται σε βαθιά κρίση τον ψάχνουν γιατί εθίστηκαν στη λογική του φωτισμένου ηγέτη και έχουν την απόλυτη βεβαιότητα, που έχει μετατραπεί σε πολιτική συμπεριφορά, ότι αυτό (αυτός) απουσιάζει από το κόμμα τους. Με τον τρόπο αυτό στρουθοκαμηλίζουν και μεταθέτουν το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στα πρόσωπα και όχι στην ουσία της πολιτικής του, στην απουσία αυτοκριτικής, στην προβληματική από πολλές πλευρές αδυναμία του να παράγει πολιτική.

Τα πρόσωπα σηματοδοτούν φυσικά πολλά. Η επάρκεια, για παράδειγμα, είναι κυρίαρχο στοιχείο, αλλά όση επάρκεια είχε ο Α. Τσίπρας άλλη τόση και μεγαλύτερη μπορεί να συνάντησει κάποιος στον Ευ. Τσακαλώτο ή στην Έ. Αχτσιόγλου. Δεν είναι όμως αυτό το κυρίαρχο ζητούμενο στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούνται πολλές δόσεις αυτοκριτικής και μια σαφής, ξεκάθαρη, συγκροτημένη πρόταση απέναντι στη συντηρητική παράταξη, που κέρδισε ιδεολογικά και πολιτικά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ευτυχώς ο Φράνσις Φουκουγιάμα διαψεύστηκε εδώ και χρόνια και υπάρχει ο ζωτικός χώρος για να εκφραστεί μια τέτοια πρόταση…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ