ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ τίποτα πια δεν είναι ίδιο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Στη δεκαπενταετή πορεία του στο κόμμα η παντοκρατορία του ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ανοιχτά, οπότε και η ύπαρξη δελφίνων δεν ήταν ορατή, τουλάχιστον με την έννοια που τη γνωρίσαμε σε άλλα κόμματα.
Ωστόσο, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό της παραίτησης, ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής και μαζί η ονοματολογία για τους πιθανούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της επόμενης ημέρας.
Κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα φέρει το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα για το πού πρέπει να στρίψει το τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα πάει δηλαδή πιο αριστερά ή προς το κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία, που ήταν και το ζητούμενο της πολυθρύλητης διεύρυνσης, η οποία όμως εκ του αποτελέσματος δεν απέφερε τα αναμενόμενα.
Οι δελφίνοι που προτάσσουν οι κομματικοί μηχανισμοί και οι διάφορες τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει εκτός από τη στήριξη που μπορεί να έχουν από την κομματική νομενκλατούρα, να έχουν και απήχηση στην κομματική βάση, η οποία θα αναδείξει τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως οι δελφίνοι που προτάσσουν οι κομματικοί μηχανισμοί και οι διάφορες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, εκτός από τη στήριξη που μπορεί να έχουν από την κομματική νομενκλατούρα, να έχουν και απήχηση στην κομματική βάση, η οποία θα αναδείξει τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη σημασία έχει και ποιον θα στηρίξει ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, που ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό, και αν θα θελήσει να δώσει «δαχτυλίδι» ή θα αφήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες να αναδείξουν τη νέα ηγεσία.
Ένα από τα στελέχη που αρκετοί πιστεύουν ότι έχει τέτοια απήχηση είναι η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει αποδοχή από τους προεδρικούς και από την Ομπρέλα, την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί μετεξέλιξη των «53+». Η Αχτσιόγλου είναι παιδί στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βόρεια Ελλάδα και βρίσκεται στο κόμμα από πολύ μικρή ηλικία. Πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να είναι μια υπολογίσιμη αντίπαλος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρωτιά της στο συνέδριο αλλά και στις εκλογές του Μαΐου στη Δυτική Αττική είναι δύο από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της. Αδύναμο σημείο της είναι ότι δεν έχει καμία επαγγελματική εμπειρία εκτός κόμματος.
Δεύτερη γυναίκα που πλασάρεται είναι η φιλόδοξη Ρένα Δούρου, η οποία λέγεται ότι επιθυμεί διακαώς να μπει στην κούρσα της διαδοχής και στηρίζεται από κάποια στελέχη της Κίνησης Μελών και ειδικά από τον Νίκο Παππά. Ωστόσο, η υποστήριξη που μπορεί να έχει από τον κομματικό μηχανισμό είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επιρροή και τις συμπάθειες που έχει στην ευρύτερη κομματική βάση.
Για την επόμενη ημέρα καταγράφεται επίσης το όνομα του μετριοπαθούς Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είναι βουλευτής Μεσσηνίας και έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Χαρίτσης επιχειρεί να πλασάρει το προφίλ του τεχνοκράτη και για πολλούς αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας των επικρατέστερων τάσεων στο κόμμα, των προεδρικών και της Ομπρέλας.
Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα πρόταση από την πλευρά των προεδρικών, το μέτωπο των οποίων έχει διαρραγεί και δεν διαφαίνεται να στηρίζει τη Ρένα Δούρου.
Ένα από τα πρόσωπα που αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καταρτισμένο και κατάλληλο για να αντιπαρατεθεί στις υποψηφιότητες της Ε. Αχτσιόγλου και του Α. Χαρίτση είναι ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος θεωρείται σοβαρός και τεχνοκράτης, ενώ είναι αρκετά δημοφιλής και περνάει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ καλύτερα από πολλούς. Το αδύναμο σημείο του Ν. Φαραντούρη είναι ότι δεν έχει πρόσβαση στην κομματική νομενκλατούρα.
Κάποιοι προσπαθούν να θέσουν φωτογραφικά κριτήρια για να αποκλείσουν αυτούς που δεν θέλουν. Όπως, π.χ., ηλικιακό οριο, να μην είναι ο υποψήφιος μεγαλύτερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να βγάλουν εκτός τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την κούρσα της διαδοχής. Για πολλούς ο Ευ. Τσακαλώτος είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός που έχει το μορφωτικό επίπεδο για να σταθεί και σε διεθνές περιβάλλον.
Άλλο ένα όνομα που φαίνεται να παίζει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο του Διονύση Τεμπονέρα, που αναδείχθηκε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο και απέκτησε κοινό όταν ανέλαβε ρόλο ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ένα ακόμα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που έκανε αισθητή την παρουσία του λίγο πριν τις εκλογές με μια δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι είναι και αυτός εδώ. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα τελευταία χρόνια απείχε από την κομματική δράση και είναι επικεφαλής think tank που στηρίζει γνωστός επιχειρηματίας. Παραμένει πολύ δημοφιλής και αγαπητός σε μεγάλο τμήμα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα τον συμπαθούν και τα ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλοί, ακόμα και στον επιχειρηματικό κόσμο, που πιστεύουν από το 2019 ότι ο διάδοχος του Α. Τσίπρα έπρεπε να είναι ο Σακελλαρίδης.
«Ντρίπλα για τη διαδοχή», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά κάποια κομματικά στελέχη, είναι πολύ πιθανό να κάνει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει τους περισσότερους προσωπικούς οπαδούς στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον προτρέπουν να βγει μπροστά.
Στο παιχνίδι μπαίνει με τον δικό του τρόπο και ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών με σκοπό να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος και να μην εγκαταλείψει.
Τα βήματα της επόμενης ημέρας για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθούν μέσω των εσωκομματικών διαδικασιών που θα ξεκινήσουν άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τη θέση αυτή θα πάρει πιθανότατα η Όλγα Γεροβασίλη. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες με τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο στόχος είναι να οριστεί το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου το κόμμα θα προχωρήσει στην εκλογή προέδρου από τη βάση των μελών. Παραμένει ασαφές αν θα προηγηθεί συνέδριο ή όχι.
Κομματικά στελέχη που μίλησαν στη LiFO λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στην εξίσωση της νέας ηγεσίας να υπολογίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τη δυναμική του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω των ισχυρών ριζών που έχει στην αυτοδιοίκηση. Και το ερώτημα που θέτουν είναι αν προλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναταχθεί μέχρι τον Οκτώβριο που θα δοθεί η επόμενη εκλογική μάχη.