Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε. διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο... Ατελιέ LIFO
0

ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν εκλογές ούτε ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κάποιοι τον πιστεύουν, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο εδώ και καιρό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιο του. 

Και μπορεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός να διαψεύστηκε, κυκλοφορούν ωστόσο φήμες ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο άλλωστε είναι αυτό που έχει τον κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση.

Η πληροφορία που κυρίως σχολιάζεται τις τελευταίες μέρες είναι αυτή που θέλει τον πρωθυπουργό να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στον Σταύρο Παπασταύρου μετά τη λήξη των ζητημάτων του με τη Δικαιοσύνη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Παπασταύρου «δικαιώθηκε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, που τον θεωρούσε απαραίτητο συνεργάτη σε θέματα επενδύσεων.

Ο Αντ. Σαμαράς είχε προβεί και σε δήλωση –κάτι που κάνει σπάνια–  για τον πρώην συνεργάτη του πέρσι, με αφορμή την αθώωσή του, λέγοντας ότι χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να πάρει πίσω τη ζωή του ο Παπασταύρου, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός και το «παρακράτος» του «κατασκεύασαν τις κατηγορίες» εναντίον του και επαναλαμβάνοντας τη φράση «μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου».  

Ελπίζει ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι η οικονομία και οι επενδύσεις ήταν πάντα η πρώτη του προτεραιότητα, άλλο αν οι συνεχείς κρίσεις τον αποσπούν, και φαίνεται ότι ο Παπασταύρου θεωρείται χρήσιμος σε αυτό το πεδίο και από αυτήν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Η ελληνική οικονομία όμως είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή και η Ε.Ε. έχει πέσει μέσα σε μια ενεργειακή παγίδα από την οποία δεν φαίνεται ότι είναι εύκολο να βγει, σε μεγάλο βαθμό λόγω και της κατώτερης των περιστάσεων αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Η Γερμανία ειδικά, που ήταν ο leader της Ε.Ε., δείχνει ακόμα ξαφνιασμένη που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά με εκβιασμούς στις κυρώσεις της και ελπίζει να δείξει καλή θέληση, σταματώντας τους, παρότι η εκβιαστική πολιτική τού αποφέρει κέρδη και γεμίζει τα ταμεία του.

«Μας εκβιάζουν οι Ρώσοι», δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, την ώρα που εξήγγελλε άλλο ένα πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, λες και υπήρχε περίπτωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν (που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πρώτος την επίθεση της Δύσης) να είχε τη δυνατότητα να εκβιάσει και να μην το έκανε. 

Η Γερμανία, που έχει να αντιμετωπίσει τώρα την απειλή της ύφεσης, ζητά από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο όνομα της αλληλεγγύης, να ακολουθήσουν κι αυτά την ίδια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, ακόμη και όσα δεν είναι εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε εδώ και μέρες στην υποστήριξη του σχεδίου υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας απ' όλα τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφωνίες που συνάντησε. Κι ενώ παραδεχόταν ότι ορισμένα κράτη-μέλη επηρεάζονται λιγότερο από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριζε ότι είναι σημαντικό όλα να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες του Νότου δεν είδαν θετικά την πρόταση αυτή, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν για να συμφωνήσουν. Ο πρωθυπουργός, στην Ε.Ε., διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιό του. Φωτ.: Eurokinissi

Κατά τα άλλα, κι ενώ περιμένει από την Ε.Ε. μια πιο αποτελεσματική κοινή δράση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, ελπίζει ότι στο εσωτερικό, με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους, θα μετριάσει το πρόβλημα των πολιτών στην Ελλάδα και θα αποτρέψει τη λαϊκή οργή. Κυρίως όμως ελπίζει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. 

Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, ειδικά την αισχροκέρδεια, η οποία μοιάζει ανεξέλεγκτη, με τον αρμόδιο υπουργό (Άδωνι Γεωργιάδη) να αφήνει τους καταναλωτές χωρίς, έστω, ένα θεσμικό πλαισίο προστασίας. 

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με στόχο τη μείωσή του στο 2%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 8,6% στην ευρωζώνη. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), Μίχαελ Χίτερ, ανέφερε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας των διεθνών αγορών και δεν είναι κάτι που μπορεί να καταπολεμήσει εύκολα η ΕΚΤ, οπότε να μην αναμένεται άμεση υποχώρηση των τιμών, μόνο μια εξομάλυνση σε κάποιες αγορές στο μέλλον. Παρατηρώντας δηλαδή το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον και τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, κανένα σημάδι αισιοδοξίας δεν μπορεί να διακρίνει κανείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, διατηρεί την αισιοδοξία του, την οποία στηρίζει στην ελπίδα του για ένα ελληνικό οικονομικό θαύμα το επόμενο διάστημα. Ακριβώς σε αυτό το στοίχημα, άλλωστε, στηρίζει και τις ελπίδες του για τις επερχόμενες εκλογές. Γι' αυτό και από την πανδημία μέχρι τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, το κριτήριο για τον πρωθυπουργό είναι πρωτίστως τα οφέλη της οικονομίας, και αυτό δεν είναι πάντα χωρίς πολιτικό κόστος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ