Η μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ισορροπία τρόμου μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου. Φωτ.: Dimitris Peristeris / SOOC
0

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ήταν γεμάτος εξελίξεις και εντάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Έτσι θα είναι και το επόμενο διάστημα, συνεχίζοντας στην ίδια πορεία φθοράς και αποσύνθεσης, καθώς μετά τις δύο διασπάσεις που ακολούθησαν την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζει εδώ και μερικούς μήνες έναν νέο διχασμό. 

Στο τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν οι μπόρες. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν νωρίτερα και όλοι είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει συμπληρώσει ακόμα ούτε έναν χρόνο ως πρόεδρος του κόμματος και ήδη αμφισβητείται, όπως ήταν αναμενόμενο. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέρα. Και ενώ ο ίδιος, στην προσωπική του ζωή, οργανώνει τον μήνα του μέλιτος αναζητώντας χρηματοδότες, στον ΣΥΡΙΖΑ οι μήνες του μέλιτος έχουν τελειώσει προ πολλού, όπως και οι χρηματοδότες.

Όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το πουθενά, ο Στέφανος Κασσελάκης νόμιζε ότι κέρδισε το λαχείο. Πλέον έχει αντιληφθεί ότι η διαδοχή ήταν ναρκοθετημένη και το κόμμα φαλιρισμένο. Τώρα ο Κασσελάκης είναι με την καυτή πατάτα στο χέρι και δεν ξέρει τι να την κάνει. Λόγω της πολιτικής απειρίας και της ιδιοσυγκρασίας του όμως, αντιδρά με κινήσεις πανικού και συνεχίζει να προσφέρει περιεχόμενο στα ΜΜΕ, το οποίο αξιοποιεί η κυβέρνηση για να κατευθύνει βολικά την ατζέντα στο ελαφρύ θέαμα που εξακολουθεί να μοιάζει με μεξικάνικη τηλενουβέλα.

Το επόμενο διάστημα μόνο δοκιμασίες και εμπόδια περιμένουν τον Κασσελάκη, ο οποίος αγωνίζεται για την προσωπική του επιβίωση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική γενικότερα. Αν τα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως καταφέρει να έχει κάποιο μέλλον. Αλλά θα το πετύχει; Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. 

Λαχείο, για την ώρα πάντως, αποδεικνύεται μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκλογή του με τους αντιπερισπασμούς που προσφέρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανονικές διακοπές αυτό το καλοκαίρι έκαναν μόνο οι κυβερνητικοί. Ευθύνη για την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δεν φέρει μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην πραγματικότητα ευθύνεται μάλλον λιγότερο από όλους. Όπως έχει πει και ο ίδιος, αν η προηγούμενη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υγιής, δεν θα είχαν εκλέξει εκείνον πρόεδρο. 

Το οικονομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Το επόμενο διάστημα μόνο δοκιμασίες και εμπόδια περιμένουν τον Κασσελάκη, ο οποίος αγωνίζεται για την προσωπική του επιβίωση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική γενικότερα. Αν τα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως καταφέρει να έχει κάποιο μέλλον. Αλλά θα το πετύχει; Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. 

Το κόμμα δεν έχει πλέον χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του. Μπορεί να μην έχει χρέη σε τράπεζες, αλλά όπως έχει αποκαλυφθεί, χρωστά πολλά σε προμηθευτές και ιδιώτες, ενώ μεγάλα χρέη έχουν τα ΜΜΕ του κόμματος, ειδικά η κομματική εφημερίδα της «Αυγής», τα οποία δεν είναι σημερινά. Αυτά υπήρχαν από την εποχή Τσίπρα, απλά εξυπηρετούνταν και ρυθμίζονταν, χωρίς να μιλά κανείς για αυτά δημόσια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα, με αντίστοιχες ανάγκες μέχρι το 2012, αλλά είχε και αυτό χρέη. Κατάφερε να τα ξεπληρώσει μετά το 2015, όταν έγινε πρώτο κόμμα και είδε την κρατική του επιχορήγηση να αυξάνεται κατακόρυφα. Η οικονομική ευμάρεια και η πλούσια κρατική χρηματοδότηση ωστόσο, κράτησε μόνο τα 5 χρόνια που ήταν στην εξουσία. Μετά το 2019 και την απώλεια της εξουσίας, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν, όπως και των χορηγών από τα ταμεία των κομματικών μέσων. Στο μεταξύ, το κόμμα είχε μεγεθυνθεί και ενώ οι πόροι ελαττώνονταν, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είχαν μεγαλώσει. Η χρεοκοπία ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Κασσελάκης, όχι με δική του ευθύνη, παρέλαβε ένα κόμμα που ήταν θέμα χρόνου να μην μπορεί να πληρώσει ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων του. 

Η νέα Επιτροπή Δεοντολογίας και οι παλιοί σύμμαχοι

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη και το αν θα προταθεί η διαγραφή του. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας Δούρου και οι δυο τους μαζί με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη στο παρελθόν ήταν σύμμαχοι σε πολλές κοινές υποθέσεις. Δεν είναι μόνο η ειρωνεία της τύχης. Είναι μία άβολη κατάσταση, παρά τον κυνισμό των πολιτικών, καθώς γνωρίζονται πολύ καλά και κάτι παραπάνω. Η απόφαση αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον από το κόμμα, καθώς θεωρείται ότι θα κρίνει και άλλες εξελίξεις. Προεδρος της προηγούμενης Επιτροπής Δεοντολογίας ήταν ο Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος εμφανιζόταν απρόθυμος να διαγράψει όσους ήθελε ο Κασσελάκης και έτσι στο τελευταίο συνέδριο εξελέγη νέα επιτροπή, η σύνθεση της οποίας απηχεί περισσότερο την νεο-προεδρική γραμμή. 

Το σασπένς για την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε βουλευτική έδρα από την πρώτη στιγμή που έγινε πρόεδρος και έκανε ό,τι μπορούσε γι' αυτό. Την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Οθωνα Ηλιόπουλου, με τον οποίο είχε καλή σχέση, προσπαθούσε να την πετύχει από την αρχή, αναπτύσσοντας μία θεωρία που έλεγε ότι σε αυτή την περίπτωση την έδρα του έπρεπε να καταλάβει εκείνος ως ομογενής (για να μην μείνει η ομογένεια χωρίς εκπρόσωπο) και όχι ο πρώτος επιλαχών. Ο Όθωνας Ηλιόπουλος ωστόσο, αντιστεκόταν στις πιέσεις, καθώς ήθελε να κρατήσει την έδρα του, παρά τις υποχρεώσεις που συνέχιζε να έχει στις ΗΠΑ. Τι άλλαξε τώρα και δέχθηκε να παραιτηθεί, δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Ο ίδιος πάντως είπε δημόσια και ξεκάθαρα «...παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη».

Με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής σε λίγες μέρες θα τεθεί άμεσα το θέμα της αντικατάστασης του παραιτηθέντα βουλευτή από άλλο πρόσωπο του ψηφοδελτίου Επικρατείας και θα μάθουμε τι έχουν αποφασίσει να πράξουν οι επιλαχόντες. Αν θα δεχθούν δηλαδή να παραιτηθούν υπέρ του Κασσελάκη, όπως ζήτησε ο Οθωνας Ηλιόπουλος, ή θα θελήσουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. 

Η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου πρέπει να ανακοινωθεί πρώτα στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία,  θα κληθεί να ορκιστεί η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η Πόπη Τσαπανίδου. 

Η μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Η Πόπη Τσαπανίδου, σύμφωνα με ό,τι ακούγεται στον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να ορκιστεί,  αλλά ανησυχεί για τυχόν επιθέσεις που μπορεί να δεχθεί από τους οπαδούς του κόμματος. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC

Η Πόπη Τσαπανίδου, σύμφωνα με ό,τι ακούγεται στον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να ορκιστεί,  αλλά ανησυχεί για τυχόν επιθέσεις που μπορεί να δεχθεί από τους οπαδούς του κόμματος.  Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση της θα την πάρει λαμβάνοντας υπόψη αυτό που θα της πει ο Τσίπρας, του οποίου ήταν επιλογή. Αρκετοί εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα και επισημαίνουν ότι οι βουλευτές Επικρατείας δεν έχουν πάρει προσωπικούς σταυρούς, αλλά είναι «τοποθετημένοι» εκεί από την ηγεσία. Άρα δεν έχουν «ιδιοκτησιακή» σχέση με τις έδρες και οφείλουν να υπακούουν στην προεδρική γραμμή, κατά τη γνώμη τους. 

«Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!» ανέφερε δημόσια με δήλωσή της η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, ενώ ήδη η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης έχουν ζητήσει  στους επιλαχόντες να παραμερίσουν για να μπει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη.

Το βέβαιο είναι ότι αν η Τσαπανίδου πάρει την έδρα του Ηλιόπουλου, ο Κασσελάκης θα το θεωρήσει ως εχθρική κίνηση και θα την χρεώσει στον Τσίπρα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί και πολιτικές επιθέσεις από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν πιστοί στην ηγεσία. 

Ο Τσίπρας και οι κινήσεις από το παρασκήνιο

Η μάχη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται καθημερινά πλέον για να ξαναπάρει τον έλεγχο του κόμματος. Φωτ.: Dimitris Peristeris / SOOC

Εκτός από το θέμα της απόκτησης βουλευτικής έδρας, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για τον Κασσελάκη, (ίσως και καθοριστικής), κάποιοι τον πιέζουν να προσφύγει στη βάση ξανά για να ζητήσει ανανέωση της θητείας του. Αν ήταν σίγουρος για το αποτελεσμα, μπορεί να το έκανε. Αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος για τίποτα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ίδιος θα επιδιώξει στο καταστατικό συνέδριο –που θα γίνει τον άλλο μήνα– να φέρει το κόμμα στα μέτρα του και να αφήσει εκτός οργάνων τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Αυτοί βέβαια δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, όπως δεν κάθονται και όλο αυτό το διάστημα που κινούνται για την ανατροπή του. 

Στις εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι, ο Τσίπρας κράτησε μία στάση ευμενούς ουδετερότητας η οποία λειτούργησε υπέρ του. Στο συνέδριο που ακολούθησε όμως, τον βρήκε απέναντί του, έστω μέσω facebook και δια αντιπροσώπου, και τώρα συσπειρώνονται γύρω του όσοι παλεύουν για να τον ανατρέψουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται καθημερινά πλέον για να ξαναπάρει τον έλεγχο του κόμματος, μέσω των στελεχών που ελέγχει και αναφέρονται σε αυτόν, θεωρώντας λάθος την εμπιστοσύνη στον Κασσελάκη και την εντύπωση που είχε ότι θα μπορούσε να συνεννοείται μαζί του. Τα πράγματα πάντως, δεν είναι εύκολα για κανέναν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ισορροπία τρόμου μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου, με τον τελευταίο να προειδοποιεί για αποκαλύψεις που μπορεί να κάνει τις επόμενες μέρες και τον πρώτο να αποφεύγει με κάθε τρόπο να τον προκαλέσει ευθέως. 

Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή ειδήσεων το επόμενο διάστημα, το ζητούμενο όμως είναι να καταφέρει να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου ως αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που μοιάζει αδύνατο για την ώρα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Οπτική Γωνία / Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έναν χρόνο μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τα λάθη και τις αστοχίες που του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, για το έργο του δημάρχου Χάρη Δούκα αλλά και τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν με θέρμη τον Κασσελάκη ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι ανεπαρκής και πολύ lifestyle, ενώ συμπεριφέρονται σαν να ήταν κάποια φυσική καταστροφή που έπληξε το κόμμα τους, παραβλέποντας ότι τους τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ήταν επιλογή τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
androulakis doukas

Οπτική Γωνία / Η κούρσα των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ, το ασυμβίβαστο και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ

Τι σημαίνουν οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, ποιο είναι το πρόβλημα με το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα και γιατί προσεγγίζουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ τα «ορφανά του Τσίπρα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
DASKALOI

Οπτική Γωνία / Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να επιβιώσουν στα νησιά

Εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε τουριστικούς προορισμούς περιγράφουν τα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα εξωπραγματικά ενοίκια, το υψηλό κόστος διαβίωσης και τους χαμηλούς μισθούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ