Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης

ΣΥΡΙΖΑ: Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης Facebook Twitter
Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 
0



ΣTOΝ ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
 η μουρμούρα και τα παράπονα για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη στο τιμόνι της επικοινωνιακής στρατηγικής στις δεύτερες εκλογές, χρεώνοντάς του ότι δεν κατάφερε να γυρίσει την παρτίδα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το σήμα ανασύνταξης που προσπάθησε να στείλει η Κουμουνδούρου για την κάλπη της 25ης Ιουνίου εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε θολό για το εκλογικό σώμα. Μοιραία και ο Νίκος Μαραντζίδης δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε Σταν Γκρίνμπεργκ του Αλέξη Τσίπρα και κάποιοι ήδη του φορτώνουν την ευθύνη.  

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλήθηκε στο παρά πέντε να προχωρήσει στο επικοινωνιακό λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ εν κινήσει, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος για τον νευραλγικό ρόλο που του ανατέθηκε.

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη δεν οφείλονταν τόσο στην επικοινωνιακή δουλειά του, αλλά στο επιστημονικό-συγγραφικό έργο του και την αναθεωρητική προσέγγισή του στην ιστορία του εμφυλίου και του ρόλου της αριστεράς

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα.

Η επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη έδωσε την αφορμή σε κάποιους να μιλήσουν ακόμα και για «οριστική ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά». Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ ακραιφνή υποστηρικτή του «ακραίου κέντρου» και της θεωρίας των δύο άκρων, δηλαδή της εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού.

Με τη γνωστοποίηση της είδησης για τον νέο ρόλο του Μαραντζίδη το ΚΚΕ είχε αρπάξει ήδη την ευκαιρία για να πει ότι ένας «εμμονικός αντικομμουνιστής» έγινε «σημαιοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο άλλοτε φιλελεύθερος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος υπήρξε και συνοδοιπόρος του Ποταμιού, ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν απέναντί του, όταν η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 

Εν συνεχεία, στις δημόσιες παρεμβάσεις και στα σχόλιά του άρχισαν να μειώνονται οι επικριτικές αναφορές για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Πολλά άρθρα του άρχισαν να φιλοξενούνται σε ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποια από αυτά υπήρχαν ευδιάκριτες αναφορές για «τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπαστικό κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό», όπως ισχυριζόταν, προκαλώντας για άλλη μια φορά αντιδράσεις, αλλά από την άλλη πλευρά. Από εκείνο το διάστημα και μετά, άρχισε να γράφει κείμενα-επικριτικές παρεμβάσεις για τη ΝΔ.

Ο Νίκος Μαραντζίδης έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου, πάλι, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις έλεγαν ότι ο Ν. Μαραντζίδης είχε καθαρά τεχνοκρατικό ρόλο και δεν θα είχε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας, αλλά ότι συγκαταλεγόταν «μεταξύ άλλων τεχνοκρατών».

Αντίθετα από την επίσημη γραμμή, όμως, πολλά στελέχη επιβεβαίωναν τότε ότι ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ ήταν τελικά αυτός που είχε το τιμόνι της επικοινωνιακής διαχείρισης, στον λιγοστό χρόνο που τότε απέμενε μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές.

Μετά τις πρώτες διαρροές για τον αποφασιστικό του ρόλο στη νέα επικοινωνιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στην εικόνα του Α. Τσίπρα ήταν εμφανείς

Εγκαταλείφθηκαν οι παπανδρεϊκές αναφορές και οι αντίστοιχες φωτογραφίες, το πράσινο υποχώρησε και η κεντρική προεκλογική φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν «copy paste» του Ανδρέα Παπανδρέου, καταχωνιάστηκε.

Στις νέες προεκλογικές φωτογραφίες του Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο πολύ ο εαυτός του. Το μότο «Συμβόλαιο Αλλαγής» άλλαξε επίσης και αντικαταστάθηκε από το σύνθημα «Δίκαιη κοινωνία, ευημερία για όλους».

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα. Είναι ο Ν. Μαραντζίδης ανάμεσα σε αυτούς που θα την πληρώσουν ή σε αυτούς που ήρθαν για να μείνουν; O καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, πάντως, λέγεται ότι συμμετέχει και στον πρωινό καφέ του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου και τελευταία είχε έρθει πολύ κοντά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται όχι μόνο να αγνοηθεί η γκρίνια αλλά και να του ανατεθεί σημαντικός ρόλος στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Στη σκιά του Στάλιν”: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Βιβλίο / «Στη σκιά του Στάλιν»: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μίλησε στη LiFO για το νέο του βιβλίο που αποτελεί «μια ιστορία του διεθνούς κομμουνισμού από τη σκοπιά της νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής περιφέρειάς του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Δημήτρης Χριστόπουλος / Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο ότι σπαταλήσαμε αλόγιστο διπλωματικό κεφάλαιο για ένα ψευδοπρόβλημα ούτε διότι η Ελλάδα ανακτά ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια κ.λπ.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Guest Editors / Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Σε ένα παλαιότερο, αλλά πάντοτε επίκαιρο κείμενό του στο LiFO.gr, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης είχε μιλήσει για την εποχή των μεγάλων πολιτικών αντιθέσεων που διανύουμε και τον τρόπο που τις διαχειρίζεται η ελληνική κοινωνία
Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

Βιβλίο / Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

70 χρόνια από τη λήξη της σύγκρουσης που σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία – Μιλά στη LiFO ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ