ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ στο εξής τα ήρεμα νερά και για το κυβερνών κόμμα, καθώς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δημοσκοπική πτώση που συνεχίζεται, απελευθερώνονται δυνάμεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με διάθεση κριτικής και αμφισβήτησης. Αυτό επιχειρεί να περιορίσει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, αν και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ασχολείται με τα προβλήματα που του δημιουργεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία έχει αρχίσει να οργανώνεται και να αποκτά ορατότητα.
Η ομάδα των έντεκα βουλευτών της ΝΔ, η οποία αναστάτωσε το Μέγαρο Μαξίμου με την ερώτησή της για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, «δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί και να διευρυνθεί», σύμφωνα με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
Η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή σήμερα του βουλευτή Μάριου Σαλμά δεν ήταν απλώς αναμενόμενη, είχε προαναγγελθεί κιόλας. Ο συγκεκριμένος βουλευτής θεωρήθηκε ο πιο κατάλληλος προκειμένου να σταλεί το μήνυμα και στους υπόλοιπους, καθώς ήταν ο πιο «αδύναμος κρίκος». Στην πραγματικότητα, ο Σαλμάς το επιδίωκε και το προκαλούσε με τη συμπεριφορά του εδώ και καιρό, καθώς η συμμετοχή του στην πρωτοβουλία των έντεκα δεν ήταν η μοναδική απόπειρα αμφισβήτησης της κυβέρνησης εκ μέρους του.
Ο Μάριος Σαλμάς δυσανασχετούσε εδώ και καιρό στη ΝΔ και η ΝΔ δυσανασχετούσε κι αυτή μαζί του. Εδώ δεν υπάρχει θύτης και θύμα. Από αυτήν τη διαγραφή κερδίζουν και δύο στο κυνικό παιχνίδι της πολιτικής.
Είχε προηγηθεί κριτική προς την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική υπέρ των λίγων, ότι το επιτελικό κράτος είναι ο πρωθυπουργός και οι φίλοι του, και επέμενε στις κατηγορίες για το υπουργείο Πολιτισμού ότι προέβη σε «φωτογραφικό διαγωνισμό» υπέρ συγκεκριμένης αλυσίδας μικρογευμάτων για τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων.
Ο Μάριος Σαλμάς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Novartis, μετά από κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα για χρηματισμό του από την εταιρεία. Με διάταξη της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, όμως, τότε, η κατηγορία εναντίον του είχε τεθεί στο αρχείο, με την εξήγηση ότι από τη δικαστική έρευνα δεν είχε προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. Την εποχή εκείνη υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Μάριος Σαλμάς ενδιαφερόταν να καταθέσει κι εκείνος ως ανώνυμος μάρτυρας στις αρχές των ΗΠΑ που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Win-win διαγραφή
Ο Μάριος Σαλμάς δυσανασχετούσε εδώ και καιρό στη ΝΔ και η ΝΔ δυσανασχετούσε κι αυτή μαζί του. Εδώ δεν υπάρχει θύτης και θύμα. Από αυτήν τη διαγραφή κερδίζουν και οι δύο στο κυνικό παιχνίδι της πολιτικής. Η ηγεσία της ΝΔ στέλνει το μήνυμα στους υπόλοιπους, αλλά τον Σαλμά τον είχε ήδη ξεγραμμένο. Άλλωστε ο ίδιος προκάλεσε αυτή την κατάσταση για να κάνει ηρωική έξοδο, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, εκτιμώντας πως δύσκολα θα επανεκλεγόταν με τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως είπε μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το 41% δεν υπάρχει πια». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα έχει λιγότερους στη Βουλή και οι περισσότεροι βουλευτές ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν περαιτέρω πτώση της ΝΔ και ανοδική τάση των κομμάτων στα δεξιά της.
Κάποιοι βουλευτές που ξέρουν ότι δεν θα γίνουν υπουργοί και κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν αναζητούν ήδη τρόπους διάσωσης. Η μεταγραφή σε ένα μικρό δεξιό κόμμα που μπορεί να έχει μέλλον είναι μια προοπτική για ορισμένους. Η ομάδα των έντεκα ανταρτών της ΝΔ είναι αρκετά ετερόκλητη, πάντως, και δεν έχουν όλοι τα ίδια κίνητρα. Το αν θα πτοηθούν από το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ασχοληθεί ενεργά με την κατάσταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και το επόμενο διάστημα υπάρχει η σκέψη να γίνουν συναντήσεις με τους ανησυχούντες βουλευτές.
Το κλίμα που υπάρχει προβληματίζει και ήδη ο πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων από σημαντική μερίδα βουλευτών που δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν την επανεκλογή της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει, καθώς είναι πολύ ικανοποιημένος από τη θητεία της και τη συνεργασία που έχουν.