Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δημοσκοπήσεις

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ του απεργού πείνας Κουφοντίνα... GETTY
0

 

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ για τον χειρισμό της υπόθεσης Κουφοντίνα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν βέβαιο ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ του κρατούμενου απεργού πείνας θα έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και πολιτικά κέρδη για το ίδιο. Οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης όμως, προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση, καθώς κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία επιδοκιμάζει την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και αποδοκιμάζει την υποστήριξη στο αίτημα του Κουφοντίνα. 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε κάποιες επιφυλάξεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ταυτιστεί με την κινητοποίηση για το αίτημα του Κουφοντίνα, επειδή αυτό μπορεί να έβλαπτε το “σοσιαλδημοκρατικό” προφίλ που θέλει να αποκτήσει το κόμμα του, προκειμένου να προσελκύσει πιο κεντρώους ψηφοφόρους, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Τόσο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο και ο βασικός κορμός του κόμματος τάχθηκαν άμεσα υπέρ, χωρίς να περιμένουν τη γραμμή του κόμματος. 

 

Η μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις έδωσε γρήγορα την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα κίνημα που θα ξέφευγε από τα στενά όρια της αριστεράς και του χώρου, με αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις. 

 

Σήμερα, μερικά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισαν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζουν ότι “όποιος έβλεπε ψύχραιμα, μπορούσε να διαπιστώσει από την αρχή ότι η συμμετοχή ποτέ δεν ξεπέρασε  τα όρια της αριστεράς, απλά υπήρξε υψηλή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της, με αποτέλεσμα να δώσει σε κάποιους την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάτι άλλο”. Φυσικά με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι κοντά στην εκτίμηση της ηγεσίας, μετά και τις δημοσκοπήσεις που αποτέλεσαν ψυχρολουσία. 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε κάποιες επιφυλάξεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ταυτιστεί με την κινητοποίηση για το αίτημα του Κουφοντίνα, επειδή αυτό μπορεί να έβλαπτε το “σοσιαλδημοκρατικό” προφίλ που θέλει να αποκτήσει το κόμμα του, προκειμένου να προσελκύσει πιο κεντρώους ψηφοφόρους

 

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, στην υπόθεση Λιγνάδη, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μεγαλύτερη αμφισβήτηση και αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Στην υπόθεση Λιγνάδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ποντάρει εξ αρχής πολλά και υπήρχε γραμμή να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό πολιτικά. Στην Κουμουνδούρου είδαν μετά από πολύ καιρό να τους βγαίνει επικοινωνιακά κάτι, καθώς με την πανδημία δεν τα είχαν καταφέρει. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης εδώ είναι και η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στον καλλιτεχνικό χώρο, όπου μάλλον υπερέχει και είναι και πιο καλά οργανωμένος. 

 

Παρόλα αυτά και για την υπόθεση Λιγνάδη υπήρξε γκρίνια στην Κουμουνδούρου. Πάνω που θεώρησαν ότι είχαν καταφέρει να στριμώξουν την κυβέρνηση και να την φέρουν σε δύσκολη θέση, οι ακραίες τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών, στελεχών και φιλικών μέσων που ταύτιζαν, χωρίς στοιχεία, το Μέγαρο Μαξίμου με ΜΚΟ, κυκλώματα παιδεραστίας και προσφυγόπουλα, τη βοήθησαν να ανασυνταχθεί και να βγει στην αντεπίθεση. 

 

Στη συνέχεια ηρθε η υπόθεση Κουφοντίνα και οι διαδηλώσεις συμπαραστασης, οι οποίες δεν κατάφεραν να ασκήσουν ιδιαίτερη πολιτική  πίεση στην κυβέρνηση, αφού σε αυτές δεν συμμετείχαν ψηφοφόροι της και δεν θεωρούσε ότι μπορεί να χάσει κάτι. Αντιθέτως, το δικό της κοινό διαμαρτυρόταν από την αρχή για τις συγκεντρώσεις και ζητούσε -όπως μπορούσε κανείς να διαπιστώσει και από τα σόσιαλ μήντια- να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, κάτι που έκανε την τρίτη μέρα.  

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά  κάποιοι εκτιμούσαν ότι οι διαδηλώσεις αυτές μπορεί να έπαιρναν έναν χαρακτήρα παρόμοιο με εκείνον του Δεκεμβρίου του 2008 και να δημιουργούσαν συνθήκες ακόμα και ανατροπής. Ο αρχικος ενθουσιασμός όμως, μετά τις πρώτες 2-3 μέρες  έδωσε τη θέση του στον προβληματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θεωρεί ότι οι δηλώσεις Δρίτσα έκαναν ζημιά στο κόμμα και για αυτό, παρότι τον έβαλαν να ανασκευάσει, δεν κρίθηκε ικανοποιητική η διορθωτική του δήλωση και το κόμμα, με εντολή του προέδρου του, αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση που έλεγε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν εξέφραζαν ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ; Ο Θοδωρής Δρίτσας στη συνέντευξή που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε “ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη, αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πολλές πολιτικές”. Με την άποψη αυτή συμφωνούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρήκαν άδικη την επίθεση που δέχθηκε επειδή διατύπωσε κάτι που θεωρούσε αυτονόητο. Ούτε φαίνεται να τα είπε όλα αυτά κατά λάθος, γιατί, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς ακούγοντας το ηχητικό ντοκουμέντο, η δημοσιογράφος έκπληκτη τον ξαναρωτά κι εκείνος επιμένει. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του κόμματος θεώρησε ότι η δήλωση αυτή θα έβλαπτε το κόμμα και ο Θοδωρής Δρίτσας αναγκάστηκε να πει ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε. Στη συνέχεια  βγήκε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έλεγε για “Ατυχή δήλωση Δρίτσα” που “δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο”. 

 

Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για “καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα” και τον Αλέξη Τσίπρα για “αφωνία”. Μέσα σε όλο αυτόν τον θόρυβο η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία δεν είχε την απήχηση που ήθελαν και επικοινωνιακά ήταν μάλλον αποτυχία. 

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει περάσει προ πολλού. Στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται όλο και πιο συχνά και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από την δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν κερδίζει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα,  καθώς δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι άλλαξε και ότι ωρίμασε. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά εδώ και καιρό νέα στελέχη με πιο τεχνοκρατικό προφίλ, αλλά δεν βρίσκει. Ακόμα και η Λούκα Κατσέλη, όταν έψαχνε ένα καλό βιογραφικό για να βάλει απέναντι στον καθηγητή Πισσαρίδη και την επιτροπή του, δεν δέχθηκε, λέγοντας του ότι δεν έχει χρόνο. Η προσπάθεια ωστόσο θα συνεχιστεί και μέχρι να βρει τα στελέχη που αναζητά για να τον πλαισιώσουν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω του. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία στήνεται με «σταρ» την Ειρήνη Μουρτζούκου - Μικροπράγματα

Οπτική Γωνία / Αμαλιάδα: Ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία στήνεται με «σταρ» την Ειρήνη Μουρτζούκου

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η κοπέλα της υπόθεσης στην Αμαλιάδα, περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, εκτίθεται, δικάζεται και στριμώχνεται, σε ένα γκροτέσκο τηλεριάλιτι που παριστάνει τη δημοσιογραφία.
THE LIFO TEAM
Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Οπτική Γωνία / Η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Μπορεί η ιστορία να «γυρίσει πίσω»; Όχι βέβαια ή έτσι πιστεύουμε. Οι «LGBTQI+ unfriendly» πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ κόντρα σε κάθε λογική –ή μήπως όχι;‒ προβληματίζουν την αμερικανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ