Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε

Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε Facebook Twitter
Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Φωτ.: Eurokinissi
0



ΣTO TAMEIO TOY
σούπερ-μάρκετ τα σώματα των άλλων με παραμερίζουν σαν να ’μαστε στα συγκρουόμενα. Δεν ξέρω από πού θα μου ’ρθει αυτός που θα πέσει πάνω μου ή θα στριμωχτεί μαζί μου. Το ίδιο και σε άλλους χώρους. Ξεκινώ απ’ την ιδέα ότι οι άνθρωποι φέρονται γενικώς ορθολογικά. Ευρισκόμενοι σε ένα σύστημα μέτρων που ομολογουμένως πάσχει, οι πολίτες, μαζί με τα αναποτελεσματικά, παραμερίζουν και τα αποτελεσματικά μέτρα. Γιατί; Νομίζω πως η αναγκαία για κάθε συνεργασία εμπιστοσύνη έχει χαθεί ολοσχερώς.

Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της συνεργασίας. Όταν χάνεται, η προθυμία συστράτευσης για την επίτευξη ενός κοινού στόχου συρρικνώνεται. Ο καθένας χορεύει στον δικό του ρυθμό.

Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους.

Αρχικά, χάθηκε η εμπιστοσύνη προς όσα διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Πολλά εξ αυτών μες στην πανδημία μετατράπηκαν σε τόπους κουραστικά μονόπλευρης ανάγνωσης των πάντων. Επιστρατεύτηκαν απεικονίσεις της νεολαίας που αδικούν. Πολύ θα ήθελα να ξέρω αυτούς τους νέους που ανένοχοι παρτάρουν, ενώ καμία αγωνία δεν σκιάζει την καθημερινότητά τους, η οποία, αν πιστέψουμε τα ελληνικά μέσα, είναι μεταξύ πάρτι και επεισοδίων. Σίγουρα, υπάρχουν. Όμως πόσοι είναι; Υπάρχουν και νέοι που φέρονται απαίσια και ανεύθυνα. Και; Σε όλες τις ηλικίες υπάρχουν άνθρωποι που φέρονται με άθλιο τρόπο γενικώς. Πώς αυτό «χρωματίζει» μια ολόκληρη ηλικιακή ομάδα, που δήθεν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της;

Αρχικά, λίγη κατανόηση δεν βλάπτει. Κανείς δεν ξέρει τι έκανε το πρωί αυτός που το βράδυ «παρτάρει». Τι στερείται, τι υποφέρει, τι αρρώστιες, ψυχικές και σωματικές, έχει μέσα του ή στο σπίτι του. Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Για να μη μιλήσω για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που εμάς θα ακολουθούν (πάλι). Όμως, ο νέος-καρικατούρα, χωρίς έγνοιες κι ευθύνες, μόνο με μια ασίγαστη δίψα για χορό, τατουάζ και αλκοόλ είναι χρήσιμος. Αποπροσανατολίζει.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τις μαζώξεις πολλών ατόμων (είχα απέχθεια για τα πλήθη ήδη πριν από την πανδημία), η διαχείριση της πανδημίας πάσχει. Είναι υπερβολικά στραμμένη στο σκορ με τα κρούσματα και παραβλέπει άλλες παραμέτρους ή στοχεύσεις. Αγνοούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Επιβάλλεται ακραία επιτήρηση πολιτών, που, στο κάτω-κάτω, δε βρέθηκαν και ένοχοι για κάτι (το μήνυμα στο κινητό, απευθυνόμενο από πολίτη προς το κράτος, ακόμα και ανεφάρμοστο, λόγω ελλιπών ελέγχων, είναι φρικώδες επί της αρχής). Αντί για απαγόρευση, θα προτιμούσα κίνητρα. Για παράδειγμα, αν ξέρει κανείς πως με αρνητικό τεστ θα ταξιδέψει ή θα δει μια (ζωντανή!) παράσταση, έχει κίνητρα να προσέξει πάρα πολύ.

Όσοι παίρνουν τα μέτρα, απέτυχαν να υιοθετήσουν πειστική γλώσσα. Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους. Μη αιρετά πρόσωπα, σαν μαμάδες και σαν μπαμπάδες, να μας λένε την άποψή τους για το Πάσχα στο χωριό και το Πάσχα στην πόλη, για τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση. Δημόσιος θόρυβος.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει τρωθεί μετά το τέντωμα των νεύρων των πολιτών με τα εξαντλητικά «πειράματα». Απαγορεύσεις το απόγευμα, ενώ ο ήλιος έξω έκαιγε και υψηλά πολιτικά πρόσωπα διασκέδαζαν σε καιρό πένθους, χωρίς να ακουστεί μια «συγγνώμη». Κλείδωμα σε κλειστούς χώρους από νωρίς με τεράστιες ψυχικές συνέπειες και, τελικά, μαζώξεις σε σαλόνια με κλειστά παράθυρα και κατεβασμένα παντζούρια.

Οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν να αναλώνονται σε ανοησίες λόγω του καθολικού κλεισίματος (Τι μήνυμα να στείλω; Πού να βγω; Σε ποια πλατεία «είναι η φάση»;), αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία τους (Πώς να ενισχύσω τις άμυνές μου; Πώς να μη συνωστίζομαι όταν θέλω να δω δυο φίλους ή να πιω;). Ξόδεψαν τόση ενέργεια στην προσπάθεια κατανόησης αυθαίρετων αλλαγών, κάποιες από τις οποίες μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφού ήταν πολιτικές αποφάσεις και όχι αναγκαία κακά, που πλέον όλα τους φαίνονται χωρίς νόημα: ένας κόσμος χάους, τυχαιότητας και εγωισμού. Σε αυτόν τον κόσμο, αν τα πράγματα σού πάνε καλά, μπορείς να σπρώχνεις τους άλλους ή να φτύνεις δίπλα τους, να παρτάρεις με τη νεολαία ή να κάθεσαι με τους παππούδες στο κλειστό δήθεν καφενείο, που όμως σερβίρει.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mimi Aung

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί γέμισαν οι πλατείες κόσμο; Αυτές είναι οι θεωρίες που κυκλοφορούν.

Σήμερα: Η στιγμή του θριάμβου • • • θεωρίες για τις πλατείες • • • οι πλούσιοι κλέβουν το ποδόσφαιρο • • • Oceanbird • • • χάμπουργκερ των 20 ευρώ • • • 20 Απριλίου 1967
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ