ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψήφισε κατά των αμβλώσεων στο ευρωκοινοβούλιο.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες από τα κόμματα και πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία με μια απολύτως σαφή και άψογη ανακοίνωση καταδίκασε ευθέως τη στάση τού ευρωβουλευτή της: «Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του».
Αργότερα, ο ευρωβουλευτής επιχείρησε να μπαλώσει τα πράγματα, λέγοντας «Σκέφτομαι λίγο το θέμα και από αυτή τη θέση που σίγουρα με επηρεάζει, αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι;». Τα έκανε χειρότερα, ακόμη κι αν παραβλέψουμε το «σκότωνε».
Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και τον τίμησαν στις εκλογές με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Τον υπερασπίστηκαν σε αήθεις επιθέσεις εναντίον του, και ασφαλώς θα τον υπερασπιστούν ξανά αν χρειαστεί.
Ωστόσο, η ψήφος του ήταν εξοργιστική και η απόπειρά του να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του για να δικαιολογηθεί προκαλώντας τη συμπάθεια του κόσμου ατυχέστατη.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής και ως τέτοιος πρέπει να ενεργεί. Δεν συγχωρείται όταν προσβάλλει ευθέως τις γυναίκες και όλους εμάς με τόσο ωμό τρόπο, όταν αδιαφορεί για αγώνες δεκαετιών μέχρι οι γυναίκες να κερδίσουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους. Και η σκέψη των εκατομμυρίων γυναικών που δεινοπάθησαν και δεινοπαθούν κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τον απέτρεπε να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τη δική του τραγωδία.
• • •
15 ΛΕΞΕΙΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Πριν από δύο μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η υπεράσπιση του κλίματος και η προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμα της χώρας.
Χθες ψηφίστηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με ψήφους 391 υπέρ και 47 κατά, σχέδιο συνταγματικής πρότασης. Στην πρόταση αντέδρασαν η ακροδεξιά Λεπέν, οι δεξιοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, και οι αριστεροί.
Μένει τώρα να περάσει από τη Γερουσία, στην οποία όμως την πλειοψηφία έχει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αν περάσει και από τη Γερουσία, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, το πρώτο μετά το 2005.
Η ακριβής αλλαγή στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος είναι η εξής:
«Η Δημοκρατία εγγυάται την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και αγωνίζεται κατά της κλιματικής αλλαγής».
Αν τελικώς οργανωθεί το δημοψήφισμα και εγκριθεί η πρόταση, η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμά της.
• • •
Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΑ
Η σκηνή είναι κλασική, και είναι πολύ πιθανό ότι, σε κάποια παραλλαγή της, θα τη δούμε και φέτος στην τηλεόραση, διότι ανήκει πλέον στα στερεότυπα της Σαρακοστής. Οι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους και διαιτολόγοι, συμφωνούν με το καταλυτικό επιχείρημα του ιερέα του πάνελ ότι, εκτός των άλλων, η νηστεία είναι και μια καλή ευκαιρία για δίαιτα. Με άλλα λόγια, η νηστεία συμπίπτει απολύτως με το ίδιον συμφέρον μας.
Κινούμενοι αντιστρόφως, αλλά πάντα στο ίδιο μήκος κύματος, οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι η νηστεία, έστω και ολιγοήμερη, είναι όντως ευκαιρία όχι μόνο να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας αλλά να μείνουμε και πιστοί στις παραδόσεις μας. Μερικοί το τραβούν ακόμη παραπέρα, ισχυριζόμενοι ότι νηστεύοντας συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δίχως να διευκρινίζουν, ωστόσο, αν η σωτηρία της ψυχής μας αντιστοιχεί στο τερπνόν ή στο ωφέλιμον.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επισημαίνουν επίσης ότι η νηστεία δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Αυτό αφορά την επιστήμη και γι’ αυτό υπάρχουν τα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Ωστόσο, επιμένουν πως η αποτοξίνωση από πρωτεΐνες που ευθύνονται για την κακή χοληστερόλη και το ουρικό οξύ συνιστά ισχυρό κίνητρο για να νηστεύσουμε. Επειδή, όμως, το σαρακοστιανό διαιτολόγιο αδυνατεί να παράσχει στον οργανισμό ορισμένα χρήσιμα συστατικά, όσοι πρόκειται να νηστεύσουν πολλές μέρες θα πρέπει να συμβουλευθούν προηγουμένως ειδικό διαιτολόγο. Ο κύκλος έκλεισε.
Κατανοώ απολύτως τους διαιτολόγους. Όχι όμως και τον ιερέα. Τέτοια αβασάνιστα, εκσυγχρονιστικών προθέσεων επιχειρήματα διαποτίζουν με διαβρωτικό ωφελιμισμό τον θεολογικό λόγο. Διαπνέονται από την ίδια ευκολία που ωθεί απερίσκεπτα κληρικούς και λαϊκούς να βλέπουν την εκκλησία ως συνασπισμό συμφερόντων και οδηγεί στη μυωπική αντίληψη πως η «μάχη» θα κερδηθεί υιοθετώντας το ύφος, πρακτικές και απόψεις του «αντιπάλου». Εδράζονται στην απατηλή αντίληψη πως, έτσι ενεργώντας, η εκκλησία και τον κόσμο όλο θα κερδίσει και δεν θα ζημιωθεί την ψυχή της.
Πρωτίστως, όμως, υποδηλώνουν την αφέλεια όλων όσων απεμπολούν άκριτα καλοδουλεμένες επί αιώνες ιδέες, εν ονόματι μιας δήθεν αποτελεσματικής, δήθεν τακτικής και όχι στρατηγικής, και δήθεν προσωρινής μετάλλαξής τους. Εκτός πια κι αν δεν τις πιστεύουν πραγματικά.
• • •
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Το Ιράν έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γυναικών στα πανεπιστήμια μεταξύ όλων των κρατών. Πάνω από το 70% των φοιτητών στα Πολυτεχνεία και στις επιστήμες είναι γυναίκες.
Για να υπάρχει αίσθηση των μεγεθών, αναφέρω ότι οι διπλωματούχες μηχανικοί στις ΗΠΑ είναι περίπου 20% του συνόλου, στον Καναδά 22% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 17,5%.
Πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η τόσο μεγάλη συμμετοχή των γυναικών σε σπουδές μηχανοτεχνίας —σύμφωνα με την ωραία απόδοση του engineering από τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
Όλες οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για τη μικρή συμμετοχή των γυναικών στις δυτικές χώρες λογικά ισχύουν και για το Ιράν (στερεότυπα φύλων, κουλτούρα της μηχανοτεχνίας), ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Σε σχετικά παλιό άρθρο στο Forbes που διαβάζεται όμως ακόμη, η Amy Guttman ανέφερε ότι ένα σημείο καμπής υπήρξε ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ στη δεκαετία του ’80, ο οποίος ανάγκασε τις γυναίκες εισέλθουν μαζικά στην αγορά εργασίας.
Δεν ξέρω πόσο ικανοποιητικές είναι αυτές οι εξηγήσεις για ένα θεοκρατικό καθεστώς, αλλά η πρωτιά του Ιράν δεν αμφισβητείται.
Αξίζει, πάντως, να προστεθεί ότι η μόνη γυναίκα που τιμήθηκε με το Μετάλλιο Fields το 2014 (το «Νόμπελ» στα Μαθηματικά) ήταν η Ιρανή Maryam Mirzakhani (1977 - 2017), η οποία δυστυχώς πέθανε νέα από καρκίνο του στήθους.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι, από τότε που μετανάστευσε στις ΗΠΑ, η Mirzakhani ουδέποτε φόρεσε χιτζάμπ. Έτσι, είναι προσβλητικό που η Nike την εμφάνισε σε σκίτσο με χιτζάμπ για λόγους μάρκετινγκ.
• • •
Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΚΑΡΝΤΙΝΑΛΕ
Όταν σε αντροπαρέες κινηματογραφόφιλων μιας κάποιας ηλικίας ακουστεί η λέξη «Γατόπαρδος», όλοι αρχίζουν να μιλάνε ασταμάτητα: κάποιοι για τον Βισκόντι και τον Λαμπεντούζα, κάποιοι για τον Νίνο Ρότα και τον Βέρντι, κάποιοι για τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τον Πάολο Στόπα και τον Αλαίν Ντελόν, ίσως κάποιος για τον Τέρενς Χιλ και τον Πιέρ Κλεμεντί.
Και άπαντες για την Κλαούντια Καρντινάλε.