10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη

10 τοματοπελτέδες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Ο πελτές

 

Περισσότερο από οποιαδήποτε συντηρημένη τροφή, ο πελτές κρατά στην καρδιά του συμπυκνωμένη τη γεύση του καλοκαιρινού ήλιου και της ντομάτας στις ωραιότερες στιγμές της, για να αναστήσει στις κατσαρόλες του χειμώνα το άρωμα των ηλιόλουστων ημερών. Τα πολύ παλιά χρόνια, θυμάμαι τα παιδιά στο χωριό των διακοπών, να τον τρώνε σαν κολατσιό, πάνω σε φέτες ζυμωτό ψωμί, με ελαιόλαδο. Εκείνον τον ολόγλυκο πελτέ που έφτιαχναν οι μαμάδες με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, σε χάλκινα ταψιά, πάνω σε φωτιές που άναβαν στα δρομάκια με το φως του δειλινού. Κολατσιό ιδιόρυθμο, στα όρια του αποτρόπαιου, για μας τα παιδιά της πόλης. Η επιστροφή της ελληνικότητας, έφερε τη «σάλτσα», όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες, στο προσκήνιο της νεότερης νοστιμιάς, της έδωσαν νέες διαστάσεις, της βρήκαν καινούριους ορίζοντες. Όμως, ο πελτές, ταιριάζει εξίσου και στα «εύκολα» τραπέζια της κάθε στιγμής.

 

 

Ποιόν να πρωτοδιαλέξω;

*Bio Farma. Βιολογικός ελληνικός πελτές, με ευχάριστο άρωμα ντομάτας, σχετικά ανάλατος, γλυκός και ιδιαίτερα πηχτός με κάπως αμυλώδη υφή.

Ιδανικός για καναπεδάκια και σάντουιτς.

*Άνυδρο Βιολογικό Σαντορίνης. Από βιολογικά πομοντόρια Σαντορίνης με μεστό άρωμα ντομάτας, υπόξινος, με έντονη «μεταλλική» επίγευση.

Ιδανικός για σάλτσες, σάντουιτς με ροσμπίφ ή φιλέτο.

*Funature. Βιολογικός πελτές με πολύ σκούρο χρώμα και άρωμα που δεν παραπέμπει ακριβώς σε ντομάτα.

Ιδανικός για πικάντικο γκασπάτσο, σάλτσα για μπιφτέκια.

*Il Nutrimento. Βιολογικός πελτές από την Ιταλία με αμυλώδη υφή, πολύ πηχτός και κάπως στιφή επίγευση, χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάντουιτς, ντιπ, χειμωνιάτικες σάλτσες με κυνήγι.

*Pummaro. Γλυκός, ελαφρύς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα.

Ιδανικός για σάλτσες με κοτόπουλο, ντοματόσουπα, ντιπ και ακριβώς αυτό που χρειάζεται το ιδανικό κοκκινιστό.

*Κύκνος. Αραιός, με έντονο χρώμα ώριμης ντομάτας, ιδανική γλυκύτητα, με άρωμα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες του καλοκαιριού, ντιπ, καναπεδάκια και οπουδήποτε χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσεις ωμό.

*Μπάρμπα Στάθης. Γλυκόξινη γεύση, αμυλώδης υφή, άρωμα υπερβολικά ώριμης ντομάτας.

Ιδανικός για γιουβέτσι και χειμωνιάτικες σάλτσες με μοσχάρι.

*ΖΑΝΑΕ. Αραιή σύσταση, υπόπικρη επίγευση, μέτρια έντονο άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες κρεατικών, αλμυρό κέικ ντομάτας.

*Primo Gusto. Πηχτός, με κόκκινο χρώμα φρέσκιας σάλτσας, ελαφρώς υπόξινος, με άρωμα ντομάτας.

Ιδανικός για σάλτσες όλων των ειδών, ντιπ, αυγοσαλάτα.

*Santos. Του Συνεταιρισμού Σαντορίνης. Από σαντορινιά πομοντόρια με πολύ μεστή γεύση υπερώριμης ντομάτας, κάπως πικρός και με στιφή επίγευση.

Ιδανικός για έντονες σάλτσες με κυνήγι και μοσχάρι, στο γιουβέτσι, σαν ντιπ σε χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

(Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, Αγροτική Γωνιά Σόλωνος 30, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα)

 

Για να μην σου μουχλιάσει ποτέ

*Το κουτί με τον πελτέ που ανοίγει πρέπει οπωσδήποτε να ο φυλάξουμε στο ψυγείο. Ακόμη, όμως, κι όταν είναι σκεπασμένος, μπορεί να πιάσει μούχλα στην επιφάνεια. Για να το αποφύγουμε, γεμίζουμε το κουτάκι ως επάνω με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη αν δεν έχει το δικό του πλαστικό κάλυμα. Κάθε φορά που τον χρησιμοποιούμε, συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.

 

Γρήγορα και ντοματένια, αντιοξειδωτικά και φουλ στο λυκοπένιο!

*Τον αλείφουμε πάνω σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, λίγους κόκκους χοντρό, θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά δυό-τρία φυλλαράκια μαϊντανό.

*Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και 1 κουταλιά μπαλσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ το οποίο μπορούμε να σερβίρουμε με παξιμαδάκια, κριτσίνια και όλα τα κινέζικα τηγανητά ορεκτικά, όπως spring rolls ή φλογέρες με τυρί.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 1 κουταλίτσα του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλίτσα του γλυκού ξύδι και μισή κουταλίτσα γλυκιά πάπρικα για να φτιάξουμε νόστιμη, σπιτική κέτσαπ, που ταιριάζει με σαγανάκια φέτας και κίτρινων τυριών.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές πελτέ, 3 κυβάκια λιωμένη φέτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, για να φτιάξουμε μια γρήγορη σάλτσα για ψητά κρέατα και μπιφτέκια.

*Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πελτέ, μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο, αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε ντιπ για ωμά λαχανικά. Σερβίρεται και πάνω σε ψημμένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, ταιριάζει και σαν σος για πράσινες σαλάτες.

*Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο δυόσμο, αλάτι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλίτσα του γλυκού μπσάμικο και φτιάχνουμε ένα ντιπ που συνδυάζεται με σουβλάκι χοιρινό ή με κοτόπουλο και ψητά κρεατικά γενικότερα.

*Οι πατάτες φούρνου μπορούν να γίνουν πιο πρωτότυπες αν τις κάνουμε με πελτέ: τις κόβουμε χοντρές κυδωνάτες, τις στρώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε αλάτι, ρίγανη, ξερό θυμάρι, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλαράκι κανέλα, 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, ελαιόλαδο και 1 ποτηράκι νερό στο οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

Κι άλλες ιδέες με πελτέ

*Σάντουιτς με μοσχάρι. Αλείφουμε δυό φέτες μαύρο ψωμί με πελτέ και τις γεμίζουμε με μια φέτα κρύο μοσχάρι, ροδέλες αγγουράκι τουρσί, ροδέλες από σφιχτό αυγό και 1 μαρουλόφυλλο.

*Αναμειγνύοντας ίση ποσότητα πελτέ με pesto βασιλικού, φτιάχνουμε μια νόστιμη σάλτσα που μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα στα σάντουιτς.

*Ο πελτές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά και διαιτητικά τις μαγιονέζες και όλες τις παχυντικές σάλτσες όπως Βουδαπέστης, ουγγαρέζικη, κέτσαπ και τυροσαλάτα.

*Μια κουταλιά πελτέ στη φακή, τη φασολάδα και όλες τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα δίνει ζωντανό κόκκινο χρώμα στη σάλτσα και έντονη γεύση ντομάτας.

*Στις κοκκινιστές σάλτσες μπορούμε είτε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο του είτε να τον συνδυάσουμε με κονσέρβα ντοματάκι ή φρέσκια ντομάτα προσθέτοντας πάντα 1 κουταλιά πελτέ. 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια