3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter
Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα.
0

Μπαίνεις - βγαίνεις. Μπαίνεις - βγαίνεις. Ανοίγεις το ψυγείο - κλείνεις το ψυγείο. Ανοίγεις τα μπισκότα - τελειώνουν τα μπισκότα. Η σοκολάτα. Τα τσιπς. Στοπ! Υπάρχει φως στο τούνελ που λέγεται «τσιμπολογάω όλη μέρα, κάθε μέρα της καραντίνας, ότι βρω μπροστά μου».


Τρεις χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό. Και το κυριότερο; Χωρίς ενοχές, αλλά με πολλές βιταμίνες, για να αντιμετωπίσουμε δυνατοί όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται!

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, μανούρι και ξηρούς καρπούς

(για 2 άτομα)

3-4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα στα οκτώ

150 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο

2 κουταλιές της σούπας σπασμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι

1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)

Ένα ματσάκι άγρια ρόκα

Για τη βινεγκρέτ

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από μισό λεμόνι

2 κουταλιές του γλυκού ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Λίγο wasabi (θα το βρείτε στο ΑΒ και στα ασιατικά μπακάλικα)

Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε τη ρόκα και ακουμπάμε τα κομμένα παντζάρια. Σπάμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιλούζουμε τη σαλάτα.

*Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα: κόβεις τα κοτσάνια από τα γουλιά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος τους. Πλένεις τα γουλιά και τα βουρτσίζεις για να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι και τα βράζεις περίπου μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν, απλώς τα τρίβεις ανάμεσα στις παλάμες σου (με γάντια ή χωρίς) για να ξεφλουδιστούν και τα κόβεις στα τέσσερα ή στα οκτώ. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε παντζάρια βρασμένα σε συσκευασία vacuum.

Ντιπ μαϊντανού με κομμένα λαχανικά (αντί για κριτσίνια)

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

1 μάτσο μαϊντανό πλυμένο, καλά στεγνωμένο και κομμένο στα τρία

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

2 φέτες προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες, να μην έχουν νερά

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει από το αλάτι τους (προαιρετικό)

Χυμός από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Για τα υγιεινά κριτσίνια μπορούμε να κόψουμε καρότα, πιπεριές, αγγούρια και σέλερι σε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε πρώτα τον μαϊντανό και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια του ντιπ με λίγο ελαιόλαδο. Διαρκεί 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Το πιο τέλειο ντιπ με τόνο!

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

Είναι ντιπ; Η μήπως ένα φανταστικό spread για τα σάντουιτς; Όπως το προτιμάτε!

Ένα βαζάκι τόνο Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένο

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει καλά από το αλάτι τους

Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

Ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο ή 2-3 φύλλα του

Λίγες κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμός από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγα αυγά βραστά

Βάζουμε πρώτα τον τόνο και τις αντζούγιες και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.


Αν το χρησιμοποιήσετε για σάντουιτς, τότε απλώστε το πάνω στις φέτες του ψωμιού μαζί με ένα αυγό και αγγουράκια (φρέσκα ή τουρσί) σε λεπτές φέτες. Αν το κρατήσετε για ντιπ, τότε κόψτε αγγούρια, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα και σέλερι σε μπαστουνάκια για να αντικαταστήσετε τα κριτσίνια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT