3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter
Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα.
0

Μπαίνεις - βγαίνεις. Μπαίνεις - βγαίνεις. Ανοίγεις το ψυγείο - κλείνεις το ψυγείο. Ανοίγεις τα μπισκότα - τελειώνουν τα μπισκότα. Η σοκολάτα. Τα τσιπς. Στοπ! Υπάρχει φως στο τούνελ που λέγεται «τσιμπολογάω όλη μέρα, κάθε μέρα της καραντίνας, ότι βρω μπροστά μου».


Τρεις χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό. Και το κυριότερο; Χωρίς ενοχές, αλλά με πολλές βιταμίνες, για να αντιμετωπίσουμε δυνατοί όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται!

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, μανούρι και ξηρούς καρπούς

(για 2 άτομα)

3-4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα στα οκτώ

150 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο

2 κουταλιές της σούπας σπασμένα καρύδια

2 κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι

1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)

Ένα ματσάκι άγρια ρόκα

Για τη βινεγκρέτ

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμός από μισό λεμόνι

2 κουταλιές του γλυκού ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Λίγο wasabi (θα το βρείτε στο ΑΒ και στα ασιατικά μπακάλικα)

Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε τη ρόκα και ακουμπάμε τα κομμένα παντζάρια. Σπάμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιλούζουμε τη σαλάτα.

*Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα: κόβεις τα κοτσάνια από τα γουλιά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος τους. Πλένεις τα γουλιά και τα βουρτσίζεις για να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι και τα βράζεις περίπου μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν, απλώς τα τρίβεις ανάμεσα στις παλάμες σου (με γάντια ή χωρίς) για να ξεφλουδιστούν και τα κόβεις στα τέσσερα ή στα οκτώ. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε παντζάρια βρασμένα σε συσκευασία vacuum.

Ντιπ μαϊντανού με κομμένα λαχανικά (αντί για κριτσίνια)

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

1 μάτσο μαϊντανό πλυμένο, καλά στεγνωμένο και κομμένο στα τρία

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

2 φέτες προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες, να μην έχουν νερά

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει από το αλάτι τους (προαιρετικό)

Χυμός από μισό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Για τα υγιεινά κριτσίνια μπορούμε να κόψουμε καρότα, πιπεριές, αγγούρια και σέλερι σε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε πρώτα τον μαϊντανό και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια του ντιπ με λίγο ελαιόλαδο. Διαρκεί 3-4 ημέρες στο ψυγείο.

Το πιο τέλειο ντιπ με τόνο!

3 χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό Facebook Twitter

Είναι ντιπ; Η μήπως ένα φανταστικό spread για τα σάντουιτς; Όπως το προτιμάτε!

Ένα βαζάκι τόνο Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένο

2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει καλά από το αλάτι τους

Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

Ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο ή 2-3 φύλλα του

Λίγες κουταλιές ελαιόλαδο

Χυμός από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγα αυγά βραστά

Βάζουμε πρώτα τον τόνο και τις αντζούγιες και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.


Αν το χρησιμοποιήσετε για σάντουιτς, τότε απλώστε το πάνω στις φέτες του ψωμιού μαζί με ένα αυγό και αγγουράκια (φρέσκα ή τουρσί) σε λεπτές φέτες. Αν το κρατήσετε για ντιπ, τότε κόψτε αγγούρια, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα και σέλερι σε μπαστουνάκια για να αντικαταστήσετε τα κριτσίνια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Γεύση / 10 υπέροχα νέα βιβλία μαγειρικής: Ό,τι πιο καθησυχαστικό μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες

Η νέα βίβλος των οσπρίων, ταξίδια στη Παλαιστίνη, στη Ρωσία, σε αστεράτα εστιατόρια, απλές συνταγές, περίπλοκες συνταγές – αυτά είναι τα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να χαζέψουμε τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ