Μπαίνεις - βγαίνεις. Μπαίνεις - βγαίνεις. Ανοίγεις το ψυγείο - κλείνεις το ψυγείο. Ανοίγεις τα μπισκότα - τελειώνουν τα μπισκότα. Η σοκολάτα. Τα τσιπς. Στοπ! Υπάρχει φως στο τούνελ που λέγεται «τσιμπολογάω όλη μέρα, κάθε μέρα της καραντίνας, ότι βρω μπροστά μου».
Τρεις χορτοφαγικές συνταγές για νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο φαγητό. Και το κυριότερο; Χωρίς ενοχές, αλλά με πολλές βιταμίνες, για να αντιμετωπίσουμε δυνατοί όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται!
Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, μανούρι και ξηρούς καρπούς
(για 2 άτομα)
3-4 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα στα οκτώ
150 γραμμάρια μανούρι ή ανθότυρο
2 κουταλιές της σούπας σπασμένα καρύδια
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσποροι
1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)
Ένα ματσάκι άγρια ρόκα
Για τη βινεγκρέτ
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από μισό λεμόνι
2 κουταλιές του γλυκού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Λίγο wasabi (θα το βρείτε στο ΑΒ και στα ασιατικά μπακάλικα)
Αλάτι και πιπέρι
Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε τη ρόκα και ακουμπάμε τα κομμένα παντζάρια. Σπάμε το τυρί σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιλούζουμε τη σαλάτα.
*Τα παντζάρια είναι το απλούστερο λαχανικό για μια χορταστική σαλάτα: κόβεις τα κοτσάνια από τα γουλιά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος τους. Πλένεις τα γουλιά και τα βουρτσίζεις για να φύγουν τα πολλά χώματα. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με πολύ νερό και λίγο αλάτι και τα βράζεις περίπου μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν, απλώς τα τρίβεις ανάμεσα στις παλάμες σου (με γάντια ή χωρίς) για να ξεφλουδιστούν και τα κόβεις στα τέσσερα ή στα οκτώ. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε παντζάρια βρασμένα σε συσκευασία vacuum.
Ντιπ μαϊντανού με κομμένα λαχανικά (αντί για κριτσίνια)
1 μάτσο μαϊντανό πλυμένο, καλά στεγνωμένο και κομμένο στα τρία
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
2 φέτες προζυμένιο ψωμί, μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες, να μην έχουν νερά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει από το αλάτι τους (προαιρετικό)
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Για τα υγιεινά κριτσίνια μπορούμε να κόψουμε καρότα, πιπεριές, αγγούρια και σέλερι σε μακρόστενες λωρίδες.
Βάζουμε πρώτα τον μαϊντανό και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια του ντιπ με λίγο ελαιόλαδο. Διαρκεί 3-4 ημέρες στο ψυγείο.
Το πιο τέλειο ντιπ με τόνο!
Είναι ντιπ; Η μήπως ένα φανταστικό spread για τα σάντουιτς; Όπως το προτιμάτε!
Ένα βαζάκι τόνο Αλοννήσου σε νερό, καλά στραγγισμένο
2-3 αντζούγιες παστές που έχουμε ξεβγάλει καλά από το αλάτι τους
Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ
Ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο ή 2-3 φύλλα του
Λίγες κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα αυγά βραστά
Βάζουμε πρώτα τον τόνο και τις αντζούγιες και μετά όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.
Αν το χρησιμοποιήσετε για σάντουιτς, τότε απλώστε το πάνω στις φέτες του ψωμιού μαζί με ένα αυγό και αγγουράκια (φρέσκα ή τουρσί) σε λεπτές φέτες. Αν το κρατήσετε για ντιπ, τότε κόψτε αγγούρια, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα και σέλερι σε μπαστουνάκια για να αντικαταστήσετε τα κριτσίνια.
σχόλια