4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Υπάρχει τρόπος να έχουμε ποιοτικότερη διατροφή, αλλά θέλει σκέψη, δράση και αποφάσεις.
0

Περάσαμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να φάμε μια νόστιμη και αληθινή ντομάτα και έχουμε περάσει πολλές εβδομάδες, μέρες και μήνες γυρίζοντας βράδυ από το γραφείο και καταναλώνοντας άνοστα λαχανικά που πήραμε βιαστικά από το σουπερμάρκετ ή κάποια άλλη «σούπερ» αγορά.

Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με φίλους για το πόσο όμορφα θα ήταν να είχαμε τον δικό μας μικρό κήπο, έχουμε πειραματιστεί φυτεύοντας λαχανικά σε γλάστρες και μεγάλες ζαρντινιέρες και έχουμε αναπολήσει με βαθιούς αναστεναγμούς κάποια πατάτα ή κάποιο μαρούλι που απολαύσαμε κάποια στιγμή στη πλατεία ενός χωριού και η γεύση τους χαράκτηκε για πάντα στο μυαλό μας. Και θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε γκρινιάζοντας ή αναστενάζοντας να αλλάξουμε τα πράγματα και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε αληθινά λαχανικά και φρούτα αλλά, δυστυχώς, έτσι δουλειά δεν γίνεται.

Υπάρχει, βέβαια, τρόπος να έχουμε ποιοτικότερη διατροφή, αλλά θέλει σκέψη, δράση και αποφάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε σε κάποια από τις λαϊκές που οργανώνονται, κάθε εβδομάδα, στη γειτονιά μας. Εκεί υπάρχουν παραγωγοί με προσεγμένα προϊόντα από καλλιέργειες που διατηρούν οι ίδιοι, φροντίζοντας για την υψηλή ποιότητά τους. Μπορεί να μην τους πετύχουμε με τη μία και να δοκιμάσουμε αρχικά κάποιους που δεν θα μας ικανοποιήσουν, αλλά στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα βρούμε κάποιον που θα εμπιστευόμαστε. Χρόνο δεν ξέρω πώς θα βρούμε, αφού οι λαϊκές τις καθημερινές είναι όνειρο απατηλό για τους περισσότερους από εμάς και τα Σάββατά μας είναι φουλ από υποχρεώσεις.

Κάπως έτσι ξανακαταλήγουμε στους πάγκους των σουπερμάρκετ, που δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί τους, αλλά καλά λαχανικά και φρούτα σπάνια προσφέρουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως γιατί τα προμηθεύονται από μεγάλα θερμοκήπια, όπου έχουν καλλιεργηθεί με πολλά χημικά λιπάσματα και η συγκομιδή τους έχει γίνει αρκετά νωρίς, έτσι ώστε να φτάσουν στο ράφι χωρίς να κινδυνεύουν να σαπίσουν. Στο ενδιάμεσο έχουν περάσει πολύ χρόνο σε ψυγεία και έχουν γίνει πιο άνοστα. Όταν έρθει η στιγμή για να τα καταναλώσουμε, μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς τρώμε.

Έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε, μία φορά την εβδομάδα ή με τη συχνότητα που εμείς θα ορίσουμε, λαχανικά, φρούτα και βότανα που έχουν καλλιεργηθεί με ηθικό τρόπο, χωρίς χημικά, διατηρώντας όλη τη γεύση αλλά και τη διατροφική τους αξία. 

Σε κάθε σουπερμάρκετ, βέβαια, υπάρχει και ξεχωριστό τμήμα με βιολογικά. Εκεί, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αλλά, ειλικρινά, δεν μπορώ να διαχειριστώ το γεγονός ότι τα προϊόντα υποχρεούνται να είναι συσκευασμένα σε πλαστικές συσκευασίες ή την πραγματικότητα, ότι επιλέγονται μόνο τα εμφανίσιμα λαχανικά και φρούτα, σε ένα ιδιότυπο casting που καταδικάζει τόνους προϊόντων στα σκουπίδια. Βέβαια, για τους ίδιους λόγους, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τους καταναλωτές που βρίσκουν «άσχημα» τα βιολογικά προϊόντα.

Θα είχα απελπιστεί, πραγματικά, αν δεν ήξερα πως υπάρχουν κάποιοι που έχουν αναλάβει να δώσουν λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα με τον πιο άμεσο και πρακτικό τρόπο. Πρόκειται για κτήματα ή βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.

Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε, μία φορά την εβδομάδα ή με τη συχνότητα που εμείς θα ορίσουμε, λαχανικά, φρούτα και βότανα που έχουν καλλιεργηθεί με ηθικό τρόπο, χωρίς χημικά, διατηρώντας όλη τη γεύση αλλά και τη διατροφική τους αξία. 

Αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Στα κτήματα του Κώστα Κρεμμύδα καλλιεργούνται κυρίως βιολογικά κηπευτικά εποχής.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ αυτή την υπηρεσία το 2009 από τον Κίσσαμο Χανίων. «Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στον τομέα της βιολογικής γεωργίας στη Βρετανία, ήρθα σε επαφή με διάφορους τρόπους εμπορίου των βιολογικών προϊόντων. Ένας από αυτούς ήταν και το Box-scheme. Από εκεί εμπνεύστηκα την επιχείρηση την οποία, όμως, προσάρμοσα στις εδώ ανάγκες και νοοτροπίες. Το κοινό που απευθυνόμαστε είναι όλοι αυτοί που επιθυμούν να καταναλώνουν ποιοτική τροφή, αλλά δεν έχουν τη διάθεση, τον χρόνο ή την εμπιστοσύνη για να την προμηθευτούν από τους συμβατικούς τρόπους εμπορίου». 

Στα κτήματα του Κώστα Κρεμμύδα καλλιεργούνται κυρίως βιολογικά κηπευτικά εποχής. Επειδή, όμως, η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες, ο Κώστας συνεργάζεται και με άλλους βιοκαλλιεργητές, Κρητικούς ως επί τω πλείστον.

«Ακολουθούμε την αρχή της τοπικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που διαθέτουμε, εκτός από βιολογικά, είναι και κρητικά. Προϊόντα που δεν παράγονται στην Κρήτη τα προμηθευόμαστε από άλλα μέρη της Ελλάδας. Πάντα όμως βιολογικά και, συνήθως, κατ’ ευθείαν από παραγωγούς. Για παράδειγμα, παίρνουμε ρύζι από την Χαλάστρα, όσπρια από την Καστοριά και τυριά από τα Γρεβενά. Δεν εμπορευόμαστε τίποτα που είναι εισαγωγής και προτείνουμε στους πελάτες εναλλακτικές επιλογές από ντόπια προϊόντα». 

Τα βιο-κιβώτια του Κώστα Κρεμμύδα αποστέλλονται σε όλη την Αττική αλλά και σε πολλά νησιά. Υπάρχουν προκαθορισμένες ημέρες παράδοσης για κάθε περιοχή της Αττικής και είναι προκαθορισμένες και οι ημέρες που μπορεί να γίνεται η παραγγελία για κάθε περιοχή. Αρκεί να μπεις στο biokremmydas.gr, να βρεις τα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν και υπάρχουν σε διαθεσιμότητα και να κάνεις την παραγγελία σου.

«Συλλέγουμε τα προϊόντα ή τα παραγγέλνουμε μετά την παραγγελία. Έτσι, δεν μας μένουν πράγματα που μπαγιατεύουν. Συνάμα, πολλά προϊόντα συλλέγονται από τα χωράφια μας ή των συνεργατών μας μια ημέρα πριν τα παραλάβει ο καταναλωτής και η διαδικασία αποστολής γίνεται με ιδιόκτητα αυτοκίνητα - ψυγεία. Έτσι, τα προϊόντα που φτάνουν στην πόρτα σας είναι πάντα φρέσκα».

Η ελάχιστη παραγγελία για τα κιβώτια του Κώστα Κρεμμύδα και των συνεργατών του είναι στα 25 ευρώ. «Υπάρχει κόσμος που θέλει βιολογικά μόνο για τα παιδιά του. Όταν όμως κάνει την εβδομαδιαία παραγγελία με ελάχιστη τιμή 25 ευρώ, σταδιακά διευρύνουν τα βιολογικά και στην δική τους διατροφή. Ακόμη περισσότερο, όταν αρχίζουν να μελετάνε προσεκτικά τον κατάλογο και βρίσκουν ενδιαφέροντα προϊόντα και τιμές, η τάση αυτή γίνεται εντονότερη. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν και στην περιβαλλοντολογική ισορροπία.

Οι αρχές της βιολογικής γεωργίας υπηρετούν και το περιβάλλον το ίδιο. Ζούμε, δημιουργούμε και να αναπτυσσόμαστε διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους ώστε να τα κληρονομήσουμε και στα παιδιά μας».

www.biokremmydas.gr

Αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Το κουτί του Biobox προσφέρεται σε 4 διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες των συνδρομητών.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΡΙΑ στην αποστολή κουτιών με βιολογικά προϊόντα είναι η Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, που ξεκίνησε την εταιρεία Biobox το 2010 αποστέλλοντας βιολογικά προϊόντα που παρήγαγε με την οικογένειά της στο κτήμα της, στα Μεσόγεια. «Ήδη, από το 2006, πολλοί φίλοι ήθελαν τα κηπευτικά παραγωγής μου, αλλά δεν μπορούσαν να έρθουν στο κτήμα ή στις αγορές βιοκαλλιεργητών, στις οποίες συμμετείχα.

Έτσι, ξύπνησε η ιδέα μιας μικρής εβδομαδιαίας διανομής. Σε σύντομο διάστημα η ιδέα αγκαλιάστηκε από καταναλωτές αλλά και από βιοκαλλιεργητές, που θέλησαν να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους, διευρύνοντας πολύ την γκάμα των προϊόντων».

Στην πορεία, δυστυχώς, το κτήμα της οικογένειας καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά η Αλεξάνδρα δεν εγκατέλειψε το όραμα και τη δουλειά της, εξελίσσοντας την Biobox σε πιστοποιημένη βιολογική επιχείρηση. «Με την Biobox διακινούμε βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών με τους οποίους έχουμε μακροχρόνια συνεργασία. Το κουτί προσφέρεται σε 4 διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τις ανάγκες των συνδρομητών. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός προσωπικού biobox και η παραγγελία άλλων αγαθών, όπως αυγά, όσπρια, ελαιόλαδο, μέλι και άλλων πολλών».

Η εταιρεία συνεργάζεται με 40 περίπου παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, όπως τον Γιάννη Μέλλο με κηπευτικά από την Τροιζηνία, την Δήμητρα Τσακίρη με εσπεριδοειδή από την Αργολίδα, τους αδερφούς Μπασανιώτη με φρούτα από την Κορινθία καθώς και τις οικογένειες Παπαχριστοδούλου και Καραδήμα με κηπευτικά από τον Ορχομενό.

«Παραλαμβάνουμε τα προϊόντα το προηγούμενο απόγευμα από την ημέρα παράδοσης. Αυτός είναι ο συντομότερος δυνατός χρόνος μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης, ο οποίος και εξασφαλίζει τη μέγιστη φρεσκάδα. Επίσης, επιλέγουμε γευστικά προϊόντα εποχής μικρών αγροκτημάτων. Αυτό αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι κάνουν τη διαφορά μας με τα μεγάλα μάρκετ που διακινούν προϊόντα τεραστίων μονάδων εισαγωγής, με μεγάλη αλυσίδα αποθήκευσης στα κτήματα, μεσάζοντες, και παραμονή πολύ χρόνου στα κέντρα διανομής και στα ράφια.

Επίσης, στα μάρκετ η επιλογή γίνεται και στα βιολογικά με βάση την εμφάνιση, οπότε δεν θα δείτε “στραβά” αγγουράκια, με συνέπεια τόνοι πολύτιμων διατροφικά προϊόντων να αποκλείονται αδίκως. Η επιλογή γίνεται με βάση την αντοχή/διατηρισιμότητα και έτσι συχνά συγκομίζονται άγουρα και υπολείπονται σε γεύση. Επιπλέον, τα βιολογικά σε μεικτά σημεία πώλησης, όπως τα σουπερμάρκετ, οφείλουν να είναι συσκευασμένα, οπότε τόνοι πλαστικού και φελιζόλ που πληρώνει ο καταναλωτής δημιουργούν ρύπανση».

Η διανομή των bioboxes γίνεται κάθε Τετάρτη στην Ανατολική και Βόρεια Αττική και κάθε Παρασκευή στην Νότια Αττική και στο Κέντρο. Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν μέσω mail, τηλεφώνου ή μέσω του site.

«Χαιρόμαστε να προσφέρουμε τα καλύτερα ελληνικά, βιολογικά προϊόντα σε ανθρώπους που τα εκτιμούν και τα απολαμβάνουν και, επίσης, χαιρόμαστε που έχουμε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους παραγωγούς μας που εκτιμούμε βαθιά, γιατί πίσω από κάθε αξιόλογο προϊόν υπάρχει ένας αξιόλογος άνθρωπος. Το μόνο που μας στενοχωρεί είναι η έντονη επιφύλαξη που υπάρχει ακόμα στη χώρα μας για τα βιολογικά προϊόντα, πράγμα που αντικατοπτρίζει την απουσία αγροδιατροφικής πολιτικής, η οποία οδηγεί στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου». 

www.biobox.gr

Αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Απευθυνόμαστε σε όσους μπορούν πραγματικά να ενθουσιαστούν με ένα ολόφρεσκο, αληθινά νόστιμο μπρόκολο, με ένα τραγανό, ζωντανό μαρούλι κομμένο μόλις την προηγουμένη από το χωράφι, με ντομάτες γευστικές και μυρωδάτες.

ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ βρίσκεται το αγρόκτημα Αρότρια της Βίκυς Καπουτσή και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδη στο οποίο καλλιεργούνται, με μεράκι και ενθουσιασμό, όσο μεγαλύτερες ποικιλίες υπαίθριων λαχανικών είναι εφικτό.

Κάθε σεζόν, μάλιστα, τα κορίτσια φροντίζουν να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα, εκτός από τα κλασικά, για να γνωρίσουν νέες γεύσεις και να πειραματιστούν, όπως συνέβη και με την καλλιέργεια των κόκκινων σέσκουλων που ο πειραματισμός πέτυχε και βγήκαν πεντανόστιμα και εντυπωσιακότατα στην όψη. Επιπλέον, με ό,τι καλλιεργούν, δημιουργούν και πουλούν βαζάκια με λιχουδιές για το τραπέζι μας και μπορούν να φέρουν στην πόρτα μας και φρεσκότατα αυγά από το κοτέτσι τους.

«Η ιδέα ξεκίνησε από ένα μικρό οικιακό μποστάνι. Αυτό μας έμαθε κατ’ αρχάς την αλφαβήτα των καλλιεργειών καθώς και τη συγκίνηση της καλής δουλειάς και μας εκπαίδευσε στο να εκτιμάμε τα καλά αποτελέσματα και να μην το βάζουμε κάτω στις αποτυχίες. Όταν φάγαμε τις πρώτες πατάτες που καλλιεργήσαμε, κοιταχτήκαμε και είπαμε "Α, ώστε έτσι είναι κανονικά οι πατάτες…". Όσο περισσότερα λαχανικά από το μποστάνι μας δοκιμάζαμε, τόσο περισσότερο καταλαβαίναμε ότι εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πεδίο απόλαυσης.

Απευθυνόμαστε σε όσους μπορούν πραγματικά να ενθουσιαστούν με ένα ολόφρεσκο, αληθινά νόστιμο μπρόκολο, με ένα τραγανό, ζωντανό μαρούλι κομμένο μόλις την προηγουμένη από το χωράφι, με ντομάτες γευστικές και μυρωδάτες. Αλλά επίσης και σε όσους αναζητούν νέες "περιπετειώδεις" γεύσεις, όπως το γλυκόξινο κόκκινο λάχανο ή το πικαλίλι. Τυχαίνει ή μπορεί και να μην είναι τόσο τυχαίο όλοι οι φίλοι μας να είναι άνθρωποι που χαίρονται ιδιαίτερα το φαγητό. Κατά κάποιον τρόπο, σ’ εκείνους οφείλεται η ιδέα να μεγαλώσουμε, να πάμε από το μποστάνι στο χωράφι.

Βέβαια, το χωράφι δεν είναι απλώς ένα μεγαλύτερο μποστάνι. Έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις οργάνωσης, δικές του τεχνικές, άλλου είδους κόπο. Αλλά εφόσον συνεχίζεις να λειτουργείς με τη βασική αρχή ότι κάθε φυτό θέλει τον χώρο του, τον χρόνο του και την τροφή του επίσης, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, τότε του φέρεσαι με τον ανάλογο σεβασμό. Και ανταμείβεσαι».

Τα προϊόντα του Αρότρια διανέμονται, ως επί το πλείστον, σε ιδιώτες αλλά και σε εστιατόρια στην Αθήνα. Οι παραγγελίες οργανώνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα λαχανικά να κόβονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημέρα παράδοσης, συνήθως την προηγούμενη μέρα.

«Οι πελάτες μας έρχονται σε επαφή μαζί μας κατά κύριο λόγο μέσω της σελίδας μας στο Facebook (Κτήμα Αρότρια) ή τηλεφωνικά. Έχουν να επιλέξουν από μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών που ανακοινώνουμε ότι διαθέτουμε τη δεδομένη στιγμή. Συνεννοούμαστε για την ημέρα και την ώρα παράδοσης, όπου εκείνοι θέλουν, κι αυτό είναι όλο! Η μεταφορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε θα τα φέρει σώα και αβλαβή – και τηρώντας με μεγάλη προσοχή όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάμε λόγω της πανδημίας. Βέβαια, λόγω της απόστασης από την Εύβοια στην Αθήνα, παραδόσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται κάθε μέρα.

Επίσης, το γεγονός ότι η παραγωγή μας δεν είναι τεράστια, ότι αφήνουμε τα λαχανικά μας να ωριμάσουν με την ησυχία τους στο χωράφι, χωρίς χημικό «πουσάρισμα», αλλά και το γεγονός ότι καλλιεργούμε τα πάντα υπαίθρια και δεν κρατάμε πράγματα σε ψυγείο, μας καθιστά ευάλωτους σε κάθε λογής αναποδιές, και πρώτα απ’ όλα στις καιρικές συνθήκες.

Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντάμε στη δουλειά δεν έχει να κάνει ούτε με τα ζιζάνια, ούτε με τα χιόνια και τους καύσωνες, ούτε με το μέγεθος της παραγωγής μας, αλλά με την κατάσταση της κίνησης μέσα στην Αθήνα.

Το φαγητό είναι μια καθημερινή ανάγκη, όπως ο ύπνος. Όταν έχουμε κοιμηθεί καλά, αισθανόμαστε –και είμαστε– πιο δυνατοί, πιο διαυγείς, με καλύτερη διάθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με την τροφή. Τα καλά υλικά τα αντιλαμβάνεται το σώμα. Αντιλαμβάνεται τη νοστιμιά των φρέσκων λαχανικών, του φρέσκου αυγού, ακόμα και μιας σάλτσας ντομάτας που έχει μόλις μπει στο βαζάκι της. Ένας τρυφερός, γλυκός φρέσκος αρακάς δεν μπορεί, βέβαια, να σου λύσει σοβαρά προβλήματα. Αλλά όταν τρώμε καλά, κάθε μέρα, όλα είναι λίγο καλύτερα. Και νομίζω –ελπίζω– ότι αυτό προσφέρουμε τελικά στους πελάτες μας: Λίγο καλύτερη καθημερινή ζωή».

Αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Tο Κτήμα Αρίστη είναι μια όαση μέσα στην πόλη.

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΤΗΜΑ, το Κτήμα Αρίστη που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα να το επισκεφτεί κάποιος, να απολαύσει στον χώρο του τα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται, να τα αγοράσει για το σπίτι ή να τα παραγγείλει αργότερα μέσω wolt και efood. «Η ιδιοκτήτριά του, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά από την πολυετή παραμονή στο Σαν Φρανσίσκο, αναζητούσε μικρούς παράδεισους ηρεμίας και αρμονίας. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το Κτήμα Αρίστη. Μια όαση μέσα στην πόλη. Στόχος της ήταν αυτός ο χώρος να χαρίζει χαρά και αρμονία στους ανθρώπους με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Τα προϊόντα μας μπορεί κανείς να τα παραλάβει στο σπίτι του με ένα απλό κλικ. Με την υπηρεσία του bio basket, τα προσφέρουμε σε καλάθια δύο μεγεθών, το μεσαίο και το μεγάλο, τα οποία περιλαμβάνουν ποικιλία από όλα τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά του βιολογικού μας λαχανόκηπου. Εναλλακτικά, μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να επισκεφθεί το κτήμα μας και να κόψει τα λαχανικά της αρεσκείας του, με τη βοήθεια του κηπουρού μας.

Τα προϊόντα του κτήματος είναι εποχιακά λαχανικά, φρούτα και βότανα που καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα, πιστοποιημένα από την TUV Austria και φροντισμένα με πολλή αγάπη, μεράκι και χειρωνακτική εργασία. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, στο μποστάνι καλλιεργούνται ντομάτες διαφόρων ποικιλιών, ντοματίνια, πράσινες και πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμιες, αρακάς, φασολάκια, κολοκυθάκια, αγγούρια, finger lime, Persian lime, μούρα, σύκα, καρπούζια και πεπόνια.

Τους κρύους μήνες καλλιεργούνται μαρούλια, πράσινες και μοβ σαλάτες, kale, πράσα, φρέσκα κρεμμύδια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πατάτες, κολοκύθες, μαϊντανός, σέλινο, πορτοκάλια και λεμόνια.

Τα προϊόντα περισυλλέγονται από τον κηπουρό λίγα λεπτά πριν αποσταλούν στους πελάτες και η διαθεσιμότητά τους είναι περιορισμένη. Στο κτήμα, όμως, απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο τις επισκέψεις. «Όσοι έρχονται στο μποστάνι μας ανακαλύπτουν μυρωδιές και γεύσεις που δεν μπορούν να βρουν σε ένα απλό ράφι του σουπερμάρκετ και έρχονται κοντά στη φύση αλλά και στον τρόπο που καλλιεργούνται τα προϊόντα. Έτσι, έχουν πολλαπλά οφέλη».  

www.ktimaaristi.com 

Αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας Facebook Twitter
Το μποστάνι απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και φιλοδοξεί να κάνει προσβάσιμη την ποιοτική τροφή σε όσο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων γίνεται.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για να απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά από αγροκτήματα είναι η επίσκεψη στη Δημοτική αγορά Κυψέλης, κάθε Τετάρτη απόγευμα, μεταξύ 16:00 και 20:00, όπου το mpostani.gr διοργανώνει ένα παζάρι με καλλιεργητές. Παράλληλα, λειτουργεί το ηλεκτρονικό του κατάστημα, όπου μπορούμε να παραγγείλουμε όσα θέλουμε να αγοράσουμε στο παζάρι της Κυψέλης ή στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα, τις Τετάρτες από τις 18:00 ως τις 20:00. 

Μιλήσαμε σχετικά με την Αθηνά-Μαρία Τζιώκα: «Το mpostani.gr θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε καλλιεργούν βιολογικά πιστοποιημένα ή οικολογικής / φυσικής καλλιέργειας προϊόντα, με μικρό αποτύπωμα άνθρακα, και έχουν διάθεση για μοίρασμα με διαφάνεια και αμεσότητα, καθώς και δίκαιες σχέσεις εργασίας.

Η ιδέα ξεκίνησε από δύο οργανώσεις, το Impact Hub Athens και το Ευρωπαϊκό Χωριό, επειδή θέλαμε να αναδείξουμε την προσφορά μιας διατροφής με πολύ σημαντικά ποιοτικά κριτήρια στην οποία η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη. Επίσης, στηρίζοντας καλλιεργητές με τέτοια χαρακτηριστικά μπορούμε, ταυτόχρονα, να τρώμε καλύτερα και να προστατεύουμε το περιβάλλον».

Το μποστάνι απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και φιλοδοξεί να κάνει προσβάσιμη την ποιοτική τροφή σε όσο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων γίνεται. Για τον λόγο αυτό φροντίζουν να είναι οι τιμές δίκαιες για τους καλλιεργητές και προσιτές για τους καταναλωτές.

Η ποικιλία των προϊόντων είναι αρκετά μεγάλη, υπάρχουν εποχιακά φρούτα και λαχανικά αλλά και κάποια πιο σπάνια είδη, όπως γλυκοπατάτες, τοπιναμπούρ, kale, λιαστό ντοματίνι, σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες τομάτας, αρώνια, γύρη, όπως επίσης άλευρα, όσπρια, κρασί, βότανα, γλάστρες, αιθέρια έλαια και ελαιόλαδο.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή αλλά είναι στις σκέψεις μας να λειτουργήσει συνδρομή με διαφορετικά σχήματα και παράδοση στο σπίτι. Για παράδειγμα, θα μπορεί να παραγγείλει κάποιος ένα καλάθι κάθε βδομάδα ή κάθε δύο βδομάδες, ενώ ταυτόχρονα θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα για επισκέψεις στα κτήματα ή συμμετοχή στη συγκομιδή. Τέτοιες κινήσεις βοηθούν να γίνει κατανοητός ο κόπος για την καλλιέργεια και η αξία που έχει αυτή η εργασία, ώστε να αναπτυχθεί σταθερή συνεργασία μεταξύ καλλιεργητών και καταναλωτών». 

www.mpostani.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές

Περιβάλλον / Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές

Έξι ειδικοί στον τομέα τους δίνουν πρακτικές συμβουλές για μείωση της σπατάλης νερού, πιο συνειδητή επιλογή τροφής και ρούχων, μείωση της ενέργειας που καταναλώνουμε και των απορριμμάτων που παράγουμε.
ΤΩΝ M. HULOT ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

EU green deal / Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο, που θα ωφελεί την υγεία των ανθρώπων, θα ανταμείβει ικανοποιητικά παραγωγούς και εμπόρους, ενώ παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΡΑΝΙΤΗ
VEGAN JUNK FOOD

Γεύση / Τα λαχταριστά vegan «βρόμικα» της Αθήνας

Μοιάζουν με junk food, αλλά κάποια από αυτά φτιάχνονται με τον πιο υγιεινό τρόπο. Ανεβάζουν (κι άλλο) το επίπεδο του street food και είναι λαχταριστά ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν βγάλει το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ