Τα λαχταριστά vegan «βρόμικα» της Αθήνας

VEGAN JUNK FOOD Facebook Twitter
Αν ακόμα και το 2021 στο άκουσμα της λέξης «vegan» σκέφτεστε νερόβραστα λαχανικά ή μόνο τη λύση των buddha bowls, πρέπει σίγουρα να δείτε όσα λαχταριστά παρελαύνουν παρακάτω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί και με κάποια άλλη, πάντως υπάρχει μια λουκανικόπιτα που ξεφουρνίζεται καθημερινά στα Εξάρχεια, σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως μίνι-μάρκετ και καφέ ταυτόχρονα, και έχει ταξιδέψει αρκετά έξω από την περιοχή, όχι μόνο μία φορά. Αυτή η λουκανικόπιτα, που έχει μπει σε αποσκευές για να φτάσει στο Λονδίνο και το Βερολίνο, δεν είναι η κλασική, δεν έχει ένα συνηθισμένο λουκάνικο για γέμιση αλλά ένα φτιαγμένο από τόφου. 

Για μένα, που δεν έχω βγάλει το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μου, αλλά παράλληλα έχω χρόνια να επιλέξω λουκανικόπιτα απ’ όσα μπορεί να προσφέρει ένα τυροπιτάδικο, αυτή του Bamboo Vegan μου φαίνεται ιδανική. Ζεστή όπως είναι, έχει μια τέλεια αφράτη σφολιάτα, βγάζει εκείνη τη βρομιά που αναζητά κανείς από ένα τέτοιου τύπου φαγητό στο χέρι, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. 

Αν ακόμα και το 2021 στο άκουσμα της λέξης «vegan» σκέφτεστε νερόβραστα λαχανικά ή μόνο τη λύση των buddha bowls, πρέπει σίγουρα να δείτε όσα λαχταριστά παρελαύνουν παρακάτω, από ένα «ρεαλιστικό» γιαουρτλού μέχρι ένα πληθωρικό επιδόρπιο, όσα φτιάχνονται σε μέρη της Αθήνας τα οποία προσφέρουν επιλογές για να σπάσουν το στερεότυπο πως «ό,τι δεν έχει κρέας (και αυγά) είναι βαρετό». 

Χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα και δίνοντας πολλή προσοχή στην πρώτη μας ύλη, το vegan φαγητό μας δεν είναι καθόλου βαρετό αλλά υγιεινό, αυτός ήταν ο στόχος μας. 

Η λουκανικόπιτα του Bamboo Vegan 

bamboo vegan Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το street food είναι μια απόλαυση που κανείς δεν χρειάζεται να στερηθεί, πόσο μάλλον ένας vegan, που δεν έχει τις αμέτρητες επιλογές ενός κρεατοφάγου. Η λουκανικόπιτα είναι μία από τις πιο παλιές επιλογές στο μενού μας, που αλλάζει διαρκώς – παραμένει στη θέση της εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Το λουκάνικο είναι από τόφου, ενώ η ζύμη παράγεται από φίλο μας που διατηρεί σφολιατοποιείο πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Έχουμε ακούσει από πολλούς ότι η λουκανικόπιτα τους γυρνάει στα παιδικά τους χρόνια. Ένας πελάτης μάς έλεγε ότι του θυμίζει το κυλικείο του σχολείου του. Είναι ένα φαγητό συνδεδεμένο για πολλούς με μια γρήγορη στάση για πρωινό ή δεκατιανό στο χέρι. Εμείς λέμε πως ίσως να είναι και καλύτερη από την “κανονική”. Γι’ αυτό υπάρχουν κι εκείνοι που δεν είναι vegans, αλλά μας επισκέπτονται μόνο γι’ αυτήν. Ένας επιχειρηματίας του κέντρου φέρνει τους φίλους του εδώ, λέγοντάς τους ότι "από αυτήν τη λουκανικόπιτα μπορείς να φας όσες θες". 

Έχουμε έναν vegan πελάτη που δουλεύει σε συνεργείο στην Κοκκινιά του Πειραιά. Μια μέρα ήρθε μέχρι εδώ για να πάρει όλες τις λουκανικόπιτες και να κεράσει τους γύρω συναδέλφους. Άρεσε σε όλους, αλλά βρέθηκε ένας που είπε: "Η λουκανικόπιτα είναι πολύ καλή, αλλά το κρέας είναι λίγο περίεργο". Έχουν υπάρξει, όμως, και περιπτώσεις που έχει ταξιδέψει εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει κάποιος να πάρει λουκανικόπιτες λίγες ώρες πριν πετάξει για εξωτερικό» — Φώτης Πατίκας, Ελισάβετ Σαρδέλη

Bamboo Vegan, Σόλωνος 102, Εξάρχεια, 210 3300018, delivery μέσω Wolt


 

Τα tomahawk brownies του Keenkies

keenkies brownies Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το φτιάξαμε για ανθρώπους σαν εμάς, γι’ αυτούς που αγαπούν την υπερβολή στο φαγητό. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πολύ συχνός πελάτης μας με είδε να το φτιάχνω μια φορά για μένα. Με ρώτησε τι ακριβώς είναι, του εξήγησα και μου απάντησε “μου φαίνεται  ατομικό, δεν πρόκειται να το μοιραστώ με άνθρωπο άμα μου το φτιάξεις”. Και κάπως έτσι κατάλαβα ότι υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν πάντα λίγο παραπάνω γλυκό, λίγο παραπάνω junk food, και αποφασίσαμε να μπει στο μενού μας.

Αποτελείται από ένα γεμιστό με πραλίνα πεϊνιρλί, από άλλα οκτώ γεμιστά λουκουμαδάκια και από ένα brownie, κλασικό ή με γεύση φιστικοβούτυρο. Από πάνω μπορείτε να βάλετε έξτρα πραλίνα, φιστικοβούτυρο, καραμέλα και παγωτό. 

Για μένα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει βρόμικο φαγητό σε vegan εκδοχή γιατί πολύ απλά, για να είναι κάτι νόστιμο, δεν είναι απαραίτητο να περιέχει ζωικά παράγωγα. Η φυτική πραλίνα έχει πιο πολύ φουντούκι απ’ όσες έχουμε συνηθίσει». — Γιάννης Χρονόπουλος 

Keenkies, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, 210 3815278, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Tα vegan cookies και παγωτό στο SPOiLD 

spoild vegan cookie Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
spoild vegan ice cream Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Από τότε που ήμασταν παιδιά, το παγωτό δεν ήταν ποτέ αρκετό, έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κατάστημα αφιερωμένο σ’ αυτό. Μέσα από τη νέα μέθοδο επεξεργασίας που φέραμε, ένα ειδικό “κομπρεσέρ” δίνει στο δικής μας παραγωγής gelato μια μοναδική, βελούδινη υφή. Προσφέρουμε λοιπόν και vegan επιλογές σε παγωτό και milkshakes. Για όσους δεν το ξέρουν, η γεύση κρέμα αμυγδάλου μπορεί να συνδυαστεί με τα αγαπημένα σε όλους Oreo μπισκότα, αφού η κρέμα τους είναι φυτική.

Τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα, τα κλασικά american cookies μας βγαίνουν κάθε πρωί από τον φούρνο και η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τα πρώτα μας vegan μπισκότα, τα Gingerbread & Speculoos, ζυμώνονται με ελληνικά βιολογικά προϊόντα και έχουν αγαπηθεί από vegans και μη. Γι' αυτό συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε, έτσι σύντομα θα έχουμε και το κλασικό chocolate chip στη vegan εκδοχή του». —  Αλίνα Ιωάννου

SPOiLD, Βουλής 5, Σύνταγμα, 210 320115, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Το mac 'n' cheese του Joshua tree Cafe

vegan mac n cheese joshua tree Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα και δίνοντας πολλή προσοχή στην πρώτη μας ύλη, το vegan φαγητό μας δεν είναι καθόλου βαρετό αλλά υγιεινό, αυτός ήταν ο στόχος μας. 

Το mac 'n' cheese υπάρχει στον κατάλογο από τη μέρα που ανοίξαμε. Tο έχουμε βιγκανοποιήσει εντελώς, φτιάχνοντάς το με φυτικό τυρί, βιολογικό γάλα σόγιας, ψητό κουνουπίδι και κομματάκια από plant based μπέικον. Αποτέλεσμα είναι να έχει όλη τη γεύση και την υφή που ψάχνει κανείς σε μια τέτοια “βρομιά”. Τα σχόλια που βρίσκουμε πιο κολακευτικά έρχονται από τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να το τρώνε ζωικό και δεν καταλαβαίνουν διαφορά στη vegan μορφή, έτσι το πιάτο κερδίζει έδαφος στον κόσμο που προσπαθεί να περιορίσει το κρέας, αν δεν στερείται τη γεύση που του αρέσει, κι αυτό νομίζουμε πως μόνο καλό μπορεί να κάνει. 

Είναι το απόλυτο αμερικανικό comfort food, ένα παιδικό φαγητό, είναι κρεμώδες και τρώγεται ζεστό, είναι ένα πιάτο-ανακούφιση. Πολλοί το έχουν για συνοδευτικό και άλλοι για κυρίως. Εμείς το προσφέρουμε για κυρίως, δηλαδή όπως του αξίζει» — Σκεύη Ερωτοκρίτου, Σαλόνικος Σαλονικίδης

Joshua tree Cafe, Αναπαύσεως 13, Μετς, 210 9239747, delivery μέσω e-food και Wolt

Το λαχματζούν του Vegan Beat 

vegan λαχματζούν Facebook Twitter

«Όταν ανοίξαμε το 2018, ένας χορτοφάγος δεν μπορούσε να βρει εύκολα κατάστημα στην Αθήνα με vegan street food. Έτσι αποφάσισα να γεμίσω αυτό το κενό που εντόπισα από προσωπική μου ανάγκη. Δεν ήθελα να φάω κρέας για ηθικούς λόγους, αλλά παράλληλα λαχταρούσα τον γευστικό χείμαρρο που προσφέρουν τα σουβλατζίδικα και τα ταχυφαγεία του δρόμου. 

Το λαχματζούν που προσφέρουμε είναι αποτέλεσμα εξέλιξης τριών ετών, πολλοί άνθρωποι συντέλεσαν στη γευστική του επιτυχία. Ανοίγουμε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης, απλώνουμε χούμους από ταχίνι Θεσσαλονίκης και βιολογικό ρεβίθι από παραγωγό στις Σέρρες. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ο οποίος μαγειρεύεται στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα και μπαχαρικά. Μετά βάζουμε λίγες φέτες ντομάτα, κρεμμυδάκι, μαγιονέζα δική μας, που φτιάχνεται με οργανικό γάλα σόγιας, και σάλτσα μπάρμπεκιου. 

Τυλίγουμε, ζεσταίνουμε και είναι έτοιμο για να το απολαύσετε»  — Αλέξανδρος Αλεξανδράτος

Vegan Beat, Περικλέους 56, Μοναστηράκι, 210 3213009, delivery μέσω e-food


 

Το γιαουρτλού από το Vegan Souvlaki 

VEGAN SOUVLAKI Facebook Twitter

«Το κεμπάπ μας φτιάχνεται από πρωτεΐνη αρακά και κόκκινα φασόλια, του δίνουμε χρώμα με χυμό παντζαριού και με τον σωστό συνδυασμό μυρωδικών και μπαχαρικών. Τη συνταγή συμπληρώνουν ένα χειροποίητο γιαούρτι καρύδας και η σάλτσα μας από φρέσκες ντομάτες. Στόχος μας ήταν να έχει εμφάνιση, υφή και γεύση ρεαλιστική. Και το καταφέραμε» — Ηλίας Πανταζόπουλος 

Vegan Souvlaki, Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, delivery μέσω e-food και Wolt


 

Η σκεπαστή του Peas

vegan σκεπαστή Facebook Twitter

«Για μότο μας έχουμε το “street food, αλλά όχι junk food”, αφού παράγουμε μόνοι μας τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε και αποφεύγουμε οτιδήποτε επεξεργασμένο. Η σκεπαστή είναι το δημοφιλέστερο πιάτο μας αυτήν τη στιγμή και παρότι δεν είναι καθόλου  ανθυγιεινή, αν και δεν έχει καν αλάτι ή ζάχαρη, μπορεί εύκολα να δώσει σε κάποιον τη χαρά του junk food, γιατί φροντίσαμε να είναι πολύ νόστιμη. 

Φτιάχνεται με γύρο σεϊτἀν δικής μας παραγωγἠς, με καπνιστό τόφου, ψητά λαχανικά, ντομάτα, σπιτική παρμεζάνα από κάσιους και χειροποίητη μαγιονέζα. Συνοδεύεται από πατάτες ψητές που φέρνουν σε τηγανητές. 

Η ιδέα για τη σκεπαστή προέκυψε όταν ψάχναμε να φτιάξουμε ένα πιάτο λίγο παρεΐστικο – ένας μόνος τους δεν την καταφέρνει. Είναι για εμάς κάτι σαν παρηγοριά στον εγκλεισμό, πιστεύουμε ότι αφήνει μια αίσθηση γιορτής. “Αν ήταν κοινωνικά αποδεκτό, θα την παντρευόμουν”, είναι ό,τι καλὐτερο έχουμε ακούσει γι’ αυτήν» — Λίλα Πούλιου, Μαρία Πόπα

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875, delivery μέσω e-food και Wolt


 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT