4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
0

Η λέξη «μακαρονοσαλάτα» φέρνει συνήθως στο μυαλό ζυμαρικά φορτωμένα με μαγιονέζα, διανθισμένα με μερικά λυπημένα λαχανικά. Δεν χρειάζεται όμως να είναι πάντα έτσι. Οι παρακάτω συνταγές δίνουν εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες με φρέσκα, καλοκαιρινά υλικά και χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου μαγείρεμα (πέρα από το βράσιμο των μακαρονιών).  

Με μαριναρισμένα, λεμονάτα, κολοκυθάκια, με κρέμα βασιλικού, ντοματίνια κονφί ή λίγες αντζούγιες, κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο. 

Τις συνταγές δημιούργησε η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è.

Κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο.

Μακαρόνια με κρέμα βασιλικού, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. κοντά μακαρόνια

5 μελιτζάνες φλάσκες

1 κιλό ντοματίνια cherry

200 γρ. βασιλικό

80 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. παρμεζάνα

Μία σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο, θυμάρι

Αλάτι

Ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, βάζουμε αλάτι και λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.

Απλώνουμε σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, βάζουμε μέσα στο ταψί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πλένουμε τα ντοματίνια, τα αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη (τόση όσο το αλάτι), θυμάρι και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Τα βάζουμε και αυτά σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε πάλι στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν από πάνω.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι (το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχουμε καβουρντίσει), την παρμεζάνα και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες κρύο νερό και αλέθουμε μέχρι να γίνει μια κρέμα πιο λεπτόρρευστη απ’ το κλασσικό πέστο. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειαστεί.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίξουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν προσθέτουμε το πέστο και στη συνέχεια τα λαχανικά. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να δροσίσουν. Στο τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, έξτρα τριμμένη παρμεζάνα

Πένες με μαριναρισμένο κολοκύθι, λιαστή ντομάτα και μανούρι

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. πένες

4 κολοκυθάκια

200 γρ. λιαστές ντομάτες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

250 γρ. μανούρι

Λεμόνι

Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε σε μικρές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό από δύο λεμόνια και τα αφήνουμε 15 λεπτά να μαριναριστούν.

Βράζουμε στο μεταξύ τα μακαρόνια. Στραγγίζουμε, τους βάζουμε λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα μαριναρισμένα κολοκύθια και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το μανούρι σε κύβους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

Farfalle με πέστο φιστίκι και καπνιστό σολομό

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. farfalle

250 γρ. φιστίκι Αιγίνης (ψίχα)

200 γρ. καπνιστό σολομό

1 λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

5 με 6 φύλλα βασιλικού

Ελαιόλαδο

2 με 3 σταγόνες ξίδι balsamico

Εκτέλεση

Καβουρντίζουμε το φιστίκι και το αλέθουμε μαζί με τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε στην άκρη.  

Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε τη σάρκα από το λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος) σε μικρούς κύβους.

Βράζουμε, όπως πάντα, τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με το πέστο φιστίκι, τον σολομό, τα κομμάτια λεμόνι και στο τέλος με το ξίδι balsamico.

Μεσογειακή κρύα μακαρονάδα με τόνο και πιπεριές

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. ριγκατόνι

250 γρ. τόνο σε κονσέρβα

1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αυτές που είναι μέσα στο ξίδι)

2 χούφτες μαύρες ελιές

3 κουταλιές σούπας κάπαρη

2 φιλέτα αντζούγιας

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

5 κουταλιές σούπας balsamico

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Πεκορίνο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ βάζοντας στο μπλέντερ τις αντζούγιες, τη μουστάρδα, το balsamico και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι με τις ελιές και την κάπαρη.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τις πιπεριές, τον στραγγισμένο τόνο και τέλος τη βινεγκρέτ. Ολοκληρώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πεκορίνο τριμμένο.

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Napul'è, Λεωφόρος Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ: 210 9655815

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ