4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
0

Η λέξη «μακαρονοσαλάτα» φέρνει συνήθως στο μυαλό ζυμαρικά φορτωμένα με μαγιονέζα, διανθισμένα με μερικά λυπημένα λαχανικά. Δεν χρειάζεται όμως να είναι πάντα έτσι. Οι παρακάτω συνταγές δίνουν εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες με φρέσκα, καλοκαιρινά υλικά και χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου μαγείρεμα (πέρα από το βράσιμο των μακαρονιών).  

Με μαριναρισμένα, λεμονάτα, κολοκυθάκια, με κρέμα βασιλικού, ντοματίνια κονφί ή λίγες αντζούγιες, κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο. 

Τις συνταγές δημιούργησε η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è.

Κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο.

Μακαρόνια με κρέμα βασιλικού, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. κοντά μακαρόνια

5 μελιτζάνες φλάσκες

1 κιλό ντοματίνια cherry

200 γρ. βασιλικό

80 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. παρμεζάνα

Μία σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο, θυμάρι

Αλάτι

Ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, βάζουμε αλάτι και λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.

Απλώνουμε σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, βάζουμε μέσα στο ταψί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πλένουμε τα ντοματίνια, τα αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη (τόση όσο το αλάτι), θυμάρι και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Τα βάζουμε και αυτά σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε πάλι στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν από πάνω.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι (το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχουμε καβουρντίσει), την παρμεζάνα και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες κρύο νερό και αλέθουμε μέχρι να γίνει μια κρέμα πιο λεπτόρρευστη απ’ το κλασσικό πέστο. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειαστεί.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίξουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν προσθέτουμε το πέστο και στη συνέχεια τα λαχανικά. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να δροσίσουν. Στο τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, έξτρα τριμμένη παρμεζάνα

Πένες με μαριναρισμένο κολοκύθι, λιαστή ντομάτα και μανούρι

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. πένες

4 κολοκυθάκια

200 γρ. λιαστές ντομάτες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

250 γρ. μανούρι

Λεμόνι

Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε σε μικρές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό από δύο λεμόνια και τα αφήνουμε 15 λεπτά να μαριναριστούν.

Βράζουμε στο μεταξύ τα μακαρόνια. Στραγγίζουμε, τους βάζουμε λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα μαριναρισμένα κολοκύθια και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το μανούρι σε κύβους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

Farfalle με πέστο φιστίκι και καπνιστό σολομό

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. farfalle

250 γρ. φιστίκι Αιγίνης (ψίχα)

200 γρ. καπνιστό σολομό

1 λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

5 με 6 φύλλα βασιλικού

Ελαιόλαδο

2 με 3 σταγόνες ξίδι balsamico

Εκτέλεση

Καβουρντίζουμε το φιστίκι και το αλέθουμε μαζί με τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε στην άκρη.  

Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε τη σάρκα από το λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος) σε μικρούς κύβους.

Βράζουμε, όπως πάντα, τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με το πέστο φιστίκι, τον σολομό, τα κομμάτια λεμόνι και στο τέλος με το ξίδι balsamico.

Μεσογειακή κρύα μακαρονάδα με τόνο και πιπεριές

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. ριγκατόνι

250 γρ. τόνο σε κονσέρβα

1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αυτές που είναι μέσα στο ξίδι)

2 χούφτες μαύρες ελιές

3 κουταλιές σούπας κάπαρη

2 φιλέτα αντζούγιας

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

5 κουταλιές σούπας balsamico

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Πεκορίνο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ βάζοντας στο μπλέντερ τις αντζούγιες, τη μουστάρδα, το balsamico και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι με τις ελιές και την κάπαρη.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τις πιπεριές, τον στραγγισμένο τόνο και τέλος τη βινεγκρέτ. Ολοκληρώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πεκορίνο τριμμένο.

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες Facebook Twitter
Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Napul'è, Λεωφόρος Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ: 210 9655815

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT