4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
0

Πέρασες από τον μανάβη και προμηθεύτηκες όλα εκείνα τα καλούδια που βρίσκονταν προκλητικά στους πάγκους. Τις μελιτζάνες που έτριζαν από φρεσκάδα όταν τις έπιανες για να κάνεις εκείνο το ιμάμ που σε λιγώνει, τα κολοκυθάκια και τα μαρούλια, καταπράσινα, για τη σαλάτα σου, τις πιπεριές και τις ντομάτες, ολόδροσες, για τα γεμιστά σου, το μπρόκολο, που είναι μπαλαντέρ για διάφορα πιάτα, φράουλες και κεράσια που μοσχοβολούσαν. Όμως δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάποια από αυτά ξεχάστηκαν λίγο παραπάνω στο ψυγείο και, καθώς δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο όταν κόπηκαν από τον μπαξέ, πιστεύεις ότι πρέπει να πεταχτούν.

Αυτή θα ήταν φαινομενικά η εύκολη λύση, όμως υπάρχουν καλύτερες για την ισορροπία τόσο της οικιακής οικονομίας όσο και του περιβάλλοντος. Μία από τις πλέον σύγχρονες τάσεις στις επαγγελματικές κουζίνες και όχι μόνο είναι ο κατά το δυνατόν περιορισμός της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ώστε να αντιμετωπιστεί όχι μόνο η συσσώρευση απορριμμάτων αλλά και η απώλεια τροφίμων, για την παραγωγή των οποίων καταναλώθηκε σημαντική ποσότητα φυσικών πόρων. Έτσι, πριν πετάξεις κάτι χρήσιμο, αξίζει να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στην κουζίνα σου.

Ακόμα κι αν η πρώτη ύλη δεν βρίσκεται στην πρώτη φρεσκάδα της, είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τρόπους να την αξιοποιήσεις αντί να καταλήξει στα απορρίμματα.

Ο σεφ Γιώργος Κόντας, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που μοσχοβολούσε από τις μαγειρικές. «Τα λαχανικά ήταν κατευθείαν από τους μπαξέδες και τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα ολόφρεσκα» θυμάται από τα παιδικά χρόνια του στο νησί και προσθέτει: «Αγαπώ την ηθική διάσταση της μαγειρικής, που ζητά να σέβεσαι την καλή πρώτη ύλη, τη φρεσκάδα.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Ο σεφ Γιώργος Κόντας, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που μοσχοβολούσε από τις μαγειρικές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όμως, ακόμα κι αν η πρώτη ύλη δεν βρίσκεται στην πρώτη φρεσκάδα της, είναι προτιμότερο να αναζητήσεις τρόπους να την αξιοποιήσεις αντί να καταλήξει στα απορρίμματα. Τα λαχανικά, ακόμα κι αν είναι ετερόκλητα, μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα με διάφορους τρόπους. Αν κάποια λαχανικά ή φρούτα έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, αντί να τα πετάξεις, μπορείς να τα ενώσεις με τυρί, κρέας ή ζυμαρικά και να έχεις ένα καλό και νόστιμο αποτέλεσμα».

Ο Γιώργος μας έδωσε τις δικές του ιδέες για το πώς να αξιοποιήσουμε δημιουργικά ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο μας.

Μπριάμ σε ψημένο ζυμωτό ψωμί και ανθότυρο

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες

2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 ντομάτα κομμένη σε μεγάλους κύβους ή 10 ντοματίνια ολόκληρα

1 κ.σ. μαϊντανός χοντροκομμένος ή φρέσκια ρίγανη από τη γλάστρα

2 χοντροκομμένες φέτες ζυμωτού ψωμιού

200 γρ. φρέσκο ανθότυρο

Αλάτι, φρέσκο πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο ελιάς για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές, τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές, στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

Βάζουμε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στο γκριλ 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από το γκριλ, προσθέτουμε στο μπριάμ τα αρωματικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, που έχουμε σε δυνατή φωτιά και έχει κάψει, σοτάρουμε τις φέτες ζυμωτού ψωμιού για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Στήνουμε στο πιάτο το ψημένο ψωμί, τα λαχανικά μας, το ανθότυρο από πάνω σπασμένο με τα χέρια και περιβρέχουμε με καλό ελαιόλαδο ή κάποιο αρωματικό ελαιόλαδο που έχουμε φτιάξει, π.χ. πικάντικο.

Τip: Αν υπάρχει στο ντουλάπι σας ξεχασμένο κανένα βαζάκι τσιτσίραβλα Πηλίου, μη διστάσετε να τα αποθέσετε πάνω στο ανθότυρο προτού το σερβίρετε.

Σαλάτα με φιογκάκια, τόνο, μπρόκολο και φέτα

Μια γευστική, δροσερή σαλάτα ή, αν το επιθυμείτε, κυρίως πιάτο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. (πακέτο) ζυμαρικά φιογκάκια (ή πένες λευκές ή ολικής ή βίδες λεύκες ή πολύχρωμες ή οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό)

1 κονσέρβα τόνο

1 κούπα ντοματάκια ολόκληρα

1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκέτα

250 γρ. φέτα μαλακή κομμένη σε κυβάκια

1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά βράζουμε το μπρόκολο για 4 λεπτά και σουρώνουμε. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό στον χρόνο που αναγράφεται στο κουτί τους. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Tip 1: Τη φέτα μπορούμε να την περάσουμε στο πολυκοπτικό με λίγο ελαιόλαδο και μέρος από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να της δώσουμε υφή σάλτσας, η οποία κάλλιστα χρωματίζεται με κάποιο υλικό, π.χ. σπανάκι, παντζάρι, κουρκουμά κ.λπ., και μπορεί να «ντύσει» τη σαλάτα μας.

Tip 2: Στη συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζει εξίσου το κουνουπίδι, τα πράσινα φασολάκια, οι φύτρες.

Ρολάκια με κασέρι, κολοκύθι και καπνιστό χοιρομέρι σε σάλτσα ψητού

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. φύλλο κανταΐφι

350 γρ. κασέρι ΠΟΠ

(κομμένο σε χοντρά μπαστούνια ή μικρότερα κομμάτια ενωμένα, ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος)

2-3 κολοκύθια μεσαία

4-5 φέτες καπνιστό χοιρομέρι ή οποιοδήποτε αλλαντικό έχουμε στο ψυγείο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Σάλτσα ντομάτας

2 ντομάτες γινωμένες χοντροκομμένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

Σάλτσα ψητού

Οποιαδήποτε σάλτσα από κοκκινιστό ή λεμονάτο κρέας, κατσαρόλας ή φούρνου, η οποία έχει περισσέψει και την έχουμε πήξει, αν χρειάζεται, την περνάμε από σήτα για να κρατήσει τα ανεπιθύμητα κομματάκια και είναι έτοιμη. Μας κάνει και μια απλή σάλτσα ντομάτας που έχει περισσέψει από μακαρονάδα.

Για γαρνίρισμα, θυμάρι φρέσκο από τη γλάστρα.

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μαγειρεύουμε 35-40 λεπτά.

Κόβουμε κατά μήκος τα κολοκυθάκια σε φέτες και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για 6 λεπτά. Τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Τυλίγουμε το κασέρι με το αλλαντικό σε ρολό, τυλίγουμε με το κολοκύθι και στη συνέχεια με μέρος από το φύλλο κανταΐφι. Στρώνουμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε τα ζεστά ρολάκια πάνω από τη σάλτσα ή περιχυμένα με αυτήν και γαρνίρουμε με θυμάρι.

Tip: Μπορούν να τυλιχτούν με οποιοδήποτε φύλλο, κρούστας, χωριάτικο κ.λπ., αλλά και χωρίς φύλλο είναι εξίσου νόστιμα.

Ρυζόγαλο φούρνου με γάλα αμυγδάλου και γλασαρισμένα φρούτα

Το παλιό αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων λίγο «πειραγμένο», μια και οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν εισαγάγει πλέον στο ψυγείο μας το γάλα αμυγδάλου, λόγω και των δυσανεξιών.

4 συνταγές με τα λαχανικά που ξέμειναν στο ψυγείο σας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο γάλα αμυγδάλου

200 γρ. ρύζι γλασέ

400 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

2 κρόκοι φρέσκων αυγών χτυπημένοι

1 κ.γ. νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό

2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά), υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ

10 φράουλες ολόκληρες

8 κεράσια χωρίς κουκούτσι

1 πράσινο μήλο κομμένο σε χοντρές φέτες με τη φλούδα

1 κ.σ. μαργαρίνη

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική

1 σφηνάκι χυμός φρούτων (στη χάρτινη συσκευασία του εμπορίου)

Γαρνίρισμα με βερίκοκα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ρυζόγαλο: Βράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να χυλώσει το μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νισεστέ, την εσάνς αμυγδάλου, ανακατεύουμε και μόλις ξεκουραστεί το μείγμα για 5-10 λεπτά ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, αναδεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Μοιράζουμε σε μπολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό, ώστε να είναι βυθισμένα κατά τα 2/3. Ψήνουμε το ρυζόγαλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σάλτσα φρούτων: Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μόλις λιώσει ρίχνουμε τα φρούτα ώστε να καλύπτουν τον πάτο του τηγανιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά, τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το σφηνάκι χυμό φρούτου.


Όταν εξατμιστεί ο χυμός, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσει καλά το ρυζόγαλο, διακοσμούμε με τη σάλτσα φρούτων και τα βερίκοκα.

Tip: Αν προορίζετε το γλυκό για την επόμενη μέρα, θα βάλετε ξεχωριστά το ρυζόγαλο και τη σάλτσα φρούτων στο ψυγείο και θα τα μοντάρετε λίγο προτού το σερβίρετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23.6.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν οι σεφ λένε μαζικά «όχι» στο πεταμένο φαγητό, κάτι κακό συμβαίνει

Διεθνή / Όταν οι σεφ λένε μαζικά «όχι» στο πεταμένο φαγητό, κάτι κακό συμβαίνει

Πόσο -ακριβώς- φαγητό πετιέται σ' όλον τον κόσμο κάθε μέρα; Σεφ και Ηνωμένα Έθνη έχουν μερικά αποκαρδιωτικά στοιχεία να δώσουν επ' αυτού και αναλαμβάνουν δράση για την εξάλειψη του φαινομένου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ