5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Kρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια παρέα οινόφιλων επιστρέφαμε γοητευμένοι από τον χιονισμένο Λίγηρα (Loire) της Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε τις εκθέσεις «Renaissance des Appellations - St. Jean», «La Dive Bouteille», «Les Anonymes» και μερικά σπουδαία «σπίτια» της περιοχής που παράγουν κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

Το να σε υποδέχεται στο κτήμα του και να συνομιλείς με τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής στο αμπέλι Nicolas Joly είναι κάτι ανάλογο με το να συναντά ένας μπασκετόφιλος τον LeBron James. Έκσταση!

Έχουμε γράψει επανειλημμένα σ' αυτήν τη στήλη για τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Πρωτογράψαμε, μάλιστα, όταν ήταν έννοια άγνωστη στην ελληνική αγορά. Κάποιοι χλεύασαν, άλλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, σημασία όμως έχει ότι αυτή η (σ)τάση στο κρασί είναι πλέον παγκόσμια και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Και για να το κατανοήσουμε με απλά λόγια, κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.


Σιγά-σιγά, μηχανικά μέσα αντικατέστησαν τις χειρωνακτικές εργασίες και ένζυμα, ζύμες και υπερθείωση «στρογγύλεψαν» τις γωνίες και θωράκισαν το κρασί, δίνοντάς του αντοχή.

Ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Έτσι, βέβαια, νομίζουμε, διότι στην ουσία δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο από την ομογενοποίηση της γεύσης. Ο κανόνας είναι τα λευκά να θυμίζουν Sauvignon Blanc ή Chardonnay και τα ερυθρά, κρασιά του Bordeaux με νύξεις Syrah.


Δεν με απασχολεί καθόλου να επιλέξω ένα κρασί βάσει του τρόπου οινοποίησης, με απωθεί όμως ένα κρασί που το έχουν «βιάσει», του έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα για να αρέσει. Και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, σε όλο το εύρος τιμών.

Από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη και δεν δέχονται καμία μορφή παρέμβασης, ούτε όταν υπάρχουν εμφανή σφάλματα − κρασιά γεμάτα πτητικές και βρετανομύκητες, που τα παρουσιάζουν ως άποψη.


Μακριά, λοιπόν, από ταμπέλες, ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Ακολουθούν 5 νέες ελληνικές ετικέτες ήπιας οινοποίησης από τις γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Λιάτικο και Ξινόμαυρο Νάουσας σε τρεις εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Το Ξινόμαυρο είναι πολυκλωνική ποικιλία κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και, εκτός από στιβαρά ερυθρά, δίνει λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά.

ΡΟΔΙΤΗΣ NATURE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθου / Ροδίτης / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ροδίτης είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα κι αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με υψηλές αποδόσεις και αμφίβολη ποιότητα, έχει κάνει αρκετούς οινόφιλους, να τον περιφρονούν. Όταν όμως πρόκειται για ορεινά και επιλεγμένα αμπελοτόπια, εκεί μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά.

Εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας η πρόταση του Τετράμυθου από δύο αυτόριζους αμπελώνες της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Κομψά, συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτανικές νότες.

Στο στόμα εκπληκτική καθαρότητα φρούτου, ευχάριστη οξύτητα που προσδίδει απολαυστική φρεσκάδα και επίγευση που παραμένει για ώρα στον ουρανίσκο μας. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, drinkability!

BLANC DE NOIR ΕΛΙΝΟΣ

Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Έλινος / Ξινόμαυρο /13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το «blanc de noir» (λευκό από μαύρο στα ελληνικά) είναι ο γαλλικός όρος που προσδιορίζει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτή η λευκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από την οικογένεια Ταραλά μάς ξαφνιάζει ευχάριστα.


Διακριτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και απαλές νότες μελιού. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός όγκου και αισθητής οξύτητας, που προσδίδουν πολυπλοκότητα, νεύρο και μοναδική, πλούσια γεύση.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ OENOS NATURE

Νάουσα, Ημαθία

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντελικάτο γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο, που διακρίνεται για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές, πιπεράτες νότες. Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση.


Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά ροζέ φυσικής οινοποίησης που κυκλοφορούν και αμέσως το ξεχωρίσαμε για τον μοναδικό χαρακτήρα του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η πρόταση φυσικής οινοποίησης χωρίς θειώδη του Αποστόλη Θυμιόπουλου προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 52 ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.


Πρόκειται για ένα ερυθρό που συνδυάζει στοιχεία έντασης, με κυρίαρχα τα γλυκά μπαχαρικά και την τονισμένη οξύτητα, αλλά και φινέτσας, χάρη στις βελούδινες τανίνες και την ευχάριστη επίγευση. Εάν το Ξινόμαυρο είναι η αγαπημένη σας ποικιλία, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

ΛΙΑΤΙΚΟ AMPHORA ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Λιάτικο / 14% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καλός οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τη σπάνια κρητική ποικιλία Λιάτικο σε πήλινο αμφορέα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, λιαστού σταφυλιού και φυτικές νότες. Μέτριο σώμα με καλοδομημένες τανίνες και αισθητή οξύτητα. Μακρά επίγευση που αφήνει στο στόμα αίσθηση σοκολάτας και μπαχαρικών. Επίγευση που εξελίσσεται διαρκώς στο ποτήρι μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ