5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Kρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια παρέα οινόφιλων επιστρέφαμε γοητευμένοι από τον χιονισμένο Λίγηρα (Loire) της Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε τις εκθέσεις «Renaissance des Appellations - St. Jean», «La Dive Bouteille», «Les Anonymes» και μερικά σπουδαία «σπίτια» της περιοχής που παράγουν κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

Το να σε υποδέχεται στο κτήμα του και να συνομιλείς με τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής στο αμπέλι Nicolas Joly είναι κάτι ανάλογο με το να συναντά ένας μπασκετόφιλος τον LeBron James. Έκσταση!

Έχουμε γράψει επανειλημμένα σ' αυτήν τη στήλη για τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Πρωτογράψαμε, μάλιστα, όταν ήταν έννοια άγνωστη στην ελληνική αγορά. Κάποιοι χλεύασαν, άλλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, σημασία όμως έχει ότι αυτή η (σ)τάση στο κρασί είναι πλέον παγκόσμια και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Και για να το κατανοήσουμε με απλά λόγια, κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.


Σιγά-σιγά, μηχανικά μέσα αντικατέστησαν τις χειρωνακτικές εργασίες και ένζυμα, ζύμες και υπερθείωση «στρογγύλεψαν» τις γωνίες και θωράκισαν το κρασί, δίνοντάς του αντοχή.

Ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Έτσι, βέβαια, νομίζουμε, διότι στην ουσία δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο από την ομογενοποίηση της γεύσης. Ο κανόνας είναι τα λευκά να θυμίζουν Sauvignon Blanc ή Chardonnay και τα ερυθρά, κρασιά του Bordeaux με νύξεις Syrah.


Δεν με απασχολεί καθόλου να επιλέξω ένα κρασί βάσει του τρόπου οινοποίησης, με απωθεί όμως ένα κρασί που το έχουν «βιάσει», του έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα για να αρέσει. Και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, σε όλο το εύρος τιμών.

Από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη και δεν δέχονται καμία μορφή παρέμβασης, ούτε όταν υπάρχουν εμφανή σφάλματα − κρασιά γεμάτα πτητικές και βρετανομύκητες, που τα παρουσιάζουν ως άποψη.


Μακριά, λοιπόν, από ταμπέλες, ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Ακολουθούν 5 νέες ελληνικές ετικέτες ήπιας οινοποίησης από τις γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Λιάτικο και Ξινόμαυρο Νάουσας σε τρεις εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Το Ξινόμαυρο είναι πολυκλωνική ποικιλία κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και, εκτός από στιβαρά ερυθρά, δίνει λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά.

ΡΟΔΙΤΗΣ NATURE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθου / Ροδίτης / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ροδίτης είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα κι αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με υψηλές αποδόσεις και αμφίβολη ποιότητα, έχει κάνει αρκετούς οινόφιλους, να τον περιφρονούν. Όταν όμως πρόκειται για ορεινά και επιλεγμένα αμπελοτόπια, εκεί μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά.

Εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας η πρόταση του Τετράμυθου από δύο αυτόριζους αμπελώνες της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Κομψά, συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτανικές νότες.

Στο στόμα εκπληκτική καθαρότητα φρούτου, ευχάριστη οξύτητα που προσδίδει απολαυστική φρεσκάδα και επίγευση που παραμένει για ώρα στον ουρανίσκο μας. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, drinkability!

BLANC DE NOIR ΕΛΙΝΟΣ

Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Έλινος / Ξινόμαυρο /13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το «blanc de noir» (λευκό από μαύρο στα ελληνικά) είναι ο γαλλικός όρος που προσδιορίζει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτή η λευκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από την οικογένεια Ταραλά μάς ξαφνιάζει ευχάριστα.


Διακριτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και απαλές νότες μελιού. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός όγκου και αισθητής οξύτητας, που προσδίδουν πολυπλοκότητα, νεύρο και μοναδική, πλούσια γεύση.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ OENOS NATURE

Νάουσα, Ημαθία

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντελικάτο γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο, που διακρίνεται για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές, πιπεράτες νότες. Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση.


Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά ροζέ φυσικής οινοποίησης που κυκλοφορούν και αμέσως το ξεχωρίσαμε για τον μοναδικό χαρακτήρα του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η πρόταση φυσικής οινοποίησης χωρίς θειώδη του Αποστόλη Θυμιόπουλου προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 52 ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.


Πρόκειται για ένα ερυθρό που συνδυάζει στοιχεία έντασης, με κυρίαρχα τα γλυκά μπαχαρικά και την τονισμένη οξύτητα, αλλά και φινέτσας, χάρη στις βελούδινες τανίνες και την ευχάριστη επίγευση. Εάν το Ξινόμαυρο είναι η αγαπημένη σας ποικιλία, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

ΛΙΑΤΙΚΟ AMPHORA ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Λιάτικο / 14% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καλός οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τη σπάνια κρητική ποικιλία Λιάτικο σε πήλινο αμφορέα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, λιαστού σταφυλιού και φυτικές νότες. Μέτριο σώμα με καλοδομημένες τανίνες και αισθητή οξύτητα. Μακρά επίγευση που αφήνει στο στόμα αίσθηση σοκολάτας και μπαχαρικών. Επίγευση που εξελίσσεται διαρκώς στο ποτήρι μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM