The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει πλέον ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936 Facebook Twitter
Aν κάτι λείπει από την Αθήνα είναι τα μπαρ στα οποία πραγματικά μπορούμε να διασκεδάσουμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Έχω παρατηρήσει ότι για κάποιον λόγο την πλατεία Αγίων Θεοδώρων δεν την ξέρουν όλοι με το όνομά της. Πολύ κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος, αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε σε κάποιον πού είναι και του πείτε «εκεί που είναι το Madame Phú Man Chú,/ το Odori,/ το Juicy Grill του κέντρου,/ ο Dopios/, όπως στέκεσαι έξω από το Praxitelous Bar, απέναντι» ‒ανάλογα με τα γούστα του‒, θα καταλάβει για ποιο σημείο του κέντρου μιλάτε. Άλλωστε, είναι εδώ και μερικά χρόνια η πλατεία των μαγαζιών της. 

Σε ένα από τα πιο ωραία, αλλά κάπως κρυμμένο από τα υπόλοιπα της πιάτσας, κτίριά της μόλις έκανε την εμφάνισή της η νέα άφιξη της πόλης που συζητιέται πολύ και ήδη συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι των indie kids της Αθήνας που μπορεί να μεγάλωσαν, αλλά τα ενδιαφέρει ακόμα να ταιριάζει η μουσική με το ποτό τους περισσότερο από το προσεγμένο bar food. 

Το εν λόγω κτίριο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στον αριθμό 3, στο Μέγαρο Παπαθανασίου, που χρονολογείται από το 1936 και ανήκε στον πατέρα του γνωστού διεθνώς Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου ή πιο απλά Vangelis.

Βάζοντας τους δικούς του όρους σε αυτό που κάποτε η πόλη αποκαλούσε bar-restaurant και στον all-day χώρο που παίζει ακόμα, το The Architects of Time έχει μια ανοιχτή κουζίνα η οποία λειτουργεί από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ καθημερινά με brunch επιλογές μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Η στοά αυτού του δείγματος του αθηναϊκού μοντερνισμού λειτουργούσε ως χώρος καταστημάτων, στους ορόφους λειτουργούσαν γραφεία, υπάρχει μάλιστα εκεί ένα δικηγορικό γραφείο που είχε ογδόντα χρόνια μισθωτήριο, από το οποίο πήραν σύνταξη δύο γενιές.

Ένα από τα μαγαζιά που λειτουργούσε στο ισόγειο κάποτε, λοιπόν, ήταν ωρολογοποιείο με το ευφάνταστο όνομα The Architects of Time. Έτσι λέγεται και ο νέος all-day χώρος του κέντρου, με την παλιά ταμπέλα του καταστήματος να έχει καθαριστεί, να έχει φωτιστεί και να στέκει στο ίδιο σημείο που είχε τοποθετηθεί κάποτε. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Το εν λόγω κτίριο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στον αριθμό 3, στο Μέγαρο Παπαθανασίου, που χρονολογείται από το 1936 και ανήκε στον πατέρα του γνωστού διεθνώς Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η είσοδος του μεγάρου αποκαταστάθηκε, όπως και τα πατώματα με το μωσαϊκό, οι τζαμαρίες της ανανεώθηκαν, στα ταβάνια έμεινε η πατίνα του χρόνου: τίποτε άλλο δεν πειράχτηκε στη διαρρύθμιση της κεντρικής στοάς.

Οι minimal γραμμές και οι καμπύλες είναι κοινός παρονομαστής στον σχεδιασμό του The Architects of Time, η μπάρα του με τη μεταλλική καμπυλωτή πρόσοψη είναι επιβλητική. Στους τοίχους του θα συμβαίνει κάτι το δυναμικό, αφού θα φιλοξενούν περιοδικά έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών και δημιουργών της πόλης, τα οποία θα ανανεώνονται ανά μήνα υπό την επιμέλεια της Νιόβης Κρητικού. Η πρώτη ατομική έκθεση που θα συναντήσετε ‒και θα παραμείνει εκεί έως τις 31 Οκτωβρίου‒ είναι του Δημήτρη Ντόκου και έχει τον τίτλο «Ιδεογράμματα | Ideograms». 

Βάζοντας τους δικούς του όρους σε αυτό που κάποτε η πόλη αποκαλούσε bar-restaurant και στον all-day χώρο που παίζει ακόμα, το The Architects of Time έχει μια ανοιχτή κουζίνα η οποία λειτουργεί από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ καθημερινά με brunch επιλογές μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Η Βιβή Λαμπροπούλου υπογράφει και επιμελείται ένα δημιουργικό μενού που θα ακολουθεί την εποχικότητα με μεσογειακά πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας, με πολλές εγχώριες πρώτες ύλες, με νησιώτικα τυριά και αλλαντικά.

To πρωί θα βρείτε προτάσεις όπως μια comfort ομελέτα φούρνου με μανιτάρια, πιπεριά, ντοματίνια και γραβιέρα Τήνου, ένα deep fried croque madame, αλμυρά pancakes με κατίκι Δομοκού, τραγανό ψιλοκομμένο παστράμι ωρίμανσης, baby ρόκα και αυγό ποσέ, open vegan σάντουιτς σε χειροποίητο ψωμί, ψητά λαχανικά, μαριναρισμένο τόφου και πέστο βασιλικού.

Αν πάλι βρεθείτε εκεί το βράδυ, μπορείτε να βάλετε στη μέση πιάτα όπως τα arancini μανιταριών, μια pinsa με σάλτσα βασιλικού, κονφί ντοματίνι, γραβιέρα και χοιρομέρι Τήνου, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, θα βρείτε και ένα «ριζότο» με fregula, φρέσκα αρωματικά μανιτάρια και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας, αλλά και φρέσκες παπαρδέλες alfredo μεταξύ άλλων. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Ο Μάριος Ηλιόπουλος (six d.o.g.s) έχει δημιουργήσει μια cocktail λίστα με signature προτάσεις, με τις δικές τους χειροποίητες παρασκευές και zero waste πρακτικές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
The Architects of Time Facebook Twitter
Στο υπόγειο του κτιρίου, σε έναν χώρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως πολεμικό καταφύγιο, σήμερα στεγάζεται το κελάρι του μαγαζιού με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο υπόγειο του κτιρίου, σε έναν χώρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως πολεμικό καταφύγιο, σήμερα στεγάζεται το κελάρι του μαγαζιού με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα. Το μήνυμα-μότο του μαγαζιού «Ladies & gentlemen, we are floating in space», που παραπέμπει στον δίσκο των Spiritualized από τα late ’90s, είναι κρυμμένο σε αυτό το επίπεδο, αναζητήστε το. 

Προσωπικά, το αγαπημένο μου κομμάτι του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η λίστα με τις ετικέτες του είναι από τις πιο εκτενείς που θα βρείτε στην καρδιά του κέντρου, διαθέτει γύρω στα 45 ρούμια ανά κατηγορία, 35 τζιν, σκωτσέζικα, ιρλανδικά αλλά και ιαπωνικά ουίσκι.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος (six d.o.g.s) έχει δημιουργήσει μια cocktail λίστα με signature προτάσεις, με τις δικές τους χειροποίητες παρασκευές και zero waste πρακτικές που σχετίζονται με την κουζίνα του χώρου, με ζυμώσεις, με δικά τους αλάτια και cordial, και ονόματα όπως «Chariot of Fire», «Aphrodite’s Child» και «Blade Runner» που τιμούν τον συνθέτη, το όνομα του οποίου κοσμεί την μαρμάρινη πρόσοψη της εισόδου.

The Architects of Time Facebook Twitter
Αλμυρά pancakes με κατίκι Δομοκού, τραγανό ψιλοκομμένο παστράμι ωρίμανσης, baby ρόκα και αυγό ποσέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
The Architects of Time Facebook Twitter
Αrancini μανιταριών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι δημιουργοί του The Architects of Time είναι μουσικοί και μέλη των ομάδων που έχουν διαμορφώσει το μπαρ Barrett στου Ψυρρή καθώς και το (νέο) Koursaros bar της Τήνου. Θέλοντας να δώσουν προσοχή και έμφαση στους ήχους που θα ακούμε εκεί, αυτήν τη φορά επέλεξαν να βάλουν τις κιθάρες στην άκρη και να κινηθούν κυρίως σε ηλεκτρονικούς, eclectic και πιο weird ήχους, παραχωρώντας τα decks σε γνωστούς DJs του αθηναϊκού clubbing.

Αυτές τις μέρες πέρασαν από εκεί οι Mister Enarto, Βασίλης Σεβδαλής, Blue Lagoon (Kyrios Kormoranos). Έτσι, αυτό που έβλεπες να συμβαίνει στο σημείο είναι κάποιοι να τρώνε στην πλατεία, στα εξωτερικά τραπέζια, και άλλοι, πολλοί, τα indie kids δηλαδή, να χορεύουν στη στοά.

Και αν κάτι λείπει από την Αθήνα είναι τα μπαρ στα οποία πραγματικά μπορούμε να διασκεδάσουμε. Ίσως γι’ αυτό το The Architects of Time να είναι το νέο talk of the town, ίσως και γιατί μπορεί να βρεθείς εκεί και το πρωί και το βράδυ της ίδιας μέρας ‒ δεν το λέω έτσι, έχει συμβεί. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

The Architects of Time, πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, 6980 279538

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ