Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Το γλυκό δεν πρέπει να σε βαραίνει, μόνο να σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Διανύουμε την εποχή που όλοι αγαπούν λίγο περισσότερο τη ζάχαρη και θέλουν να έχουν στο σπίτι τους ένα γλυκό. Τόσο ο χειμώνας όσο και τα Χριστούγεννα μάς παρασύρουν εύκολα στην κουζίνα και μας κάνουν να πειραματιζόμαστε με συνταγές και γεύσεις.

Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε για βοήθεια έναν έμπειρο ζαχαροπλάστη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που συναντηθήκαμε με τον Αντώνη Σελέκο και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας δυο εύκολες συνταγές και μερικές πολύτιμες συμβουλές για εκείνους που θέλουν να κατεβάσουν το μίξερ τους από το ράφι και να δοκιμάσουν την τύχη τους στη ζαχαροπλαστική. «Στην κουλτούρα και την παράδοση της Ελλάδας υπήρχε πάντα το γλυκό. Τα κουτιά με τα γλυκά για δώρο, όπως και οι γεμάτες με σοκολατάκια φοντανιέρες είναι μνήμες που έχουμε όλοι. Όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού από ζάχαρη και ώριμα φρούτα που μπορούσαν εύκολα να βρουν, χωρίς να σπαταλήσουν πολλά χρήματα. Υπήρχε μια αγνότητα και μια αλήθεια στις παρασκευές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε ζαχαροπλαστική παιδεία. Ενώ η μαγειρική προχώρησε και έγινε συνείδηση σε όλους η ανάγκη να υπάρχουν στις κουζίνες μας αγνά υλικά, στη ζαχαροπλαστική τα πράγματα είναι ακόμη λίγο πίσω».

Το καλύτερο θα ήταν να ψωνίζαμε από μικρά παντοπωλεία και μανάβικα όπου βρίσκουμε αγνά προϊόντα και φρέσκα φρούτα. Έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μόνο καλά υλικά για τις παρασκευές μας και τα μαγαζιά μαζικής πώλησης σπάνια προσφέρουν στα ράφια τους ανάλογα προϊόντα.

Καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο Αντώνης. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, και δη τα συνοικιακά, προσφέρουν γλυκά με μείγματα, κατεψυγμένα φρούτα και τόνους τυποποιημένης κρέμας πατισερί.

«Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν τα ζαχαροπλαστεία δημιουργούσαν γλυκά βάσει εποχικότητας, χωρίς μαργαρίνες και τεχνητά συστατικά. Είναι απίστευτο πόσο πολλές νόστιμες παρασκευές μπορούν να υλοποιηθούν με μέλι, ταχίνι, καλό βούτυρο και αληθινή ζάχαρη σε διάφορες μορφές. Πολλοί, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα healthy γλυκό, χρησιμοποιούν τόσο υποκατάστατα όσο και επεξεργασμένα συστατικά, έτσι καταλήγουν να δημιουργούν παρασκευές που περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό» συνεχίζει ο Αντώνης και μας προκαλεί να τον ρωτήσουμε πού μπορεί κάποιος να βρει τα υλικά που χρειάζεται ώστε να δημιουργεί γλυκά που όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά και καλά για τον οργανισμό.

«Το καλύτερο θα ήταν να ψωνίζαμε από μικρά παντοπωλεία και μανάβικα όπου βρίσκουμε αγνά προϊόντα και φρέσκα φρούτα. Έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μόνο καλά υλικά για τις παρασκευές μας και τα μαγαζιά μαζικής πώλησης σπάνια προσφέρουν στα ράφια τους ανάλογα προϊόντα».

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
«Είναι απίστευτο πόσο πολλές, νόστιμες παρασκευές μπορούν να υλοποιηθούν με μέλι, ταχίνι, καλό βούτυρο και αληθινή ζάχαρη σε διάφορες μορφές». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας μιλώντας για διάφορες απλές, γλυκές γεύσεις που μπορεί κάποιος να απολαμβάνει χωρίς ενοχές. «Αν θέλει κάποιος να απολαμβάνει κάτι γλυκό, μπορεί να φτιάξει σπίτι του μπάρες από δημητριακά ή να ικανοποιήσει την ανάγκη του με ένα μπολ αληθινό, ελληνικό γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς» συνεχίζει ο Αντώνης, που στο παρελθόν είχε πειραματιστεί με γλυκά που περιείχαν στέβια, αποφασίζοντας στο τέλος πως η ζάχαρη είναι μαγική και η μόνη ικανή να αποδίδει σωστά τις γλυκές παρασκευές.

Λίγο πριν μας περιγράψει τις δύο συνταγές γλυκών που δοκιμάσαμε και πραγματικά μας ενθουσίασαν, του ζητήσαμε να μας πει τι είναι για εκείνον το γλυκό. «Για μένα γλυκό είναι το επιδόρπιο. Εκείνο που απολαμβάνεις, που είναι ανάλαφρο και νιώθεις να σε ξεκουράζει. Το γλυκό δεν πρέπει να σε βαραίνει, μόνο να σε κάνει να νιώθεις όμορφα».

Brownie με φιστικοβούτυρο

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

350 γρ. ζάχαρη

250 γρ. αυγά

250 γρ. βούτυρο

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, ώστε να αφρατέψουν.

Παράλληλα, ενώνουμε τις δύο σοκολάτες και το βούτυρο και λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

Σταματάμε το μίξερ και ενώνουμε τα δύο μείγματα με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, αφού το κοσκινίσουμε, ανακατεύοντας καλά. Τέλος, προσθέτουμε και το αλάτι.

Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ταψάκι διαστάσεων 25x30 εκ. και αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 17 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε το brownie να κρυώσει.

Κόβουμε το brownie σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε αφού προσθέσουμε πάνω στο γλυκό φιστικοβούτυρο, peanut φιστίκια και λίγα cranberries.

Καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

100 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά

120 γρ. αυγά

160 γρ. ζάχαρη

85 γρ. ηλιέλαιο

85 γρ. χυμός πορτοκάλι

5 γρ. κανέλα σε σκόνη

5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

0,5 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη

15 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 γρ. σόδα

125 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε στους 170°C τον φούρνο στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 13x25cm. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τα αυγά και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον χυμό, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάντουερ, τη σόδα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα καρύδια με το αλεύρι και έπειτα τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μείνει ζουμερό και το αφήνουμε στην άκρη να τελειώσει.

Frosting

Υλικά

200 γρ. τυρί κρέμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

20 γρ. ζάχαρη άχνη

10 γρ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό σαν σαντιγί. Τέλος, τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Συναρμολόγηση

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις δύο άκρες του κέικ και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το frosting σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ 8 χιλ. και γαρνίρουμε το πάνω μέρος του κέικ. Αν δεν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής, απλώνουμε το frosting με μια σπάτουλα. Τέλος, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και τρίβουμε με τον τρίφτη λίγα καρύδια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Γκίκα, θέλουμε ξανά τις συνταγές σου!»

Radio Lifo / «Γκίκα, θέλουμε ξανά τις συνταγές σου!»

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μιλά για το πώς αισθάνεται μακριά από την κουζίνα του εστιατορίου του, τώρα που όλα είναι κλειστά, για το μέλλον της ελληνικής εστίασης, για την σχέση του με τη φύση και την ωραία συνήθεια που έχει να πηγαίνει για μανιταροσυλλογή αλλά και για τον βιγκανισμό. Τέλος, δίνει μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για τις μέρες του lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM