1.
To βραστό
Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη. Ο βασικός κανόνας «5 λεπτά για μελάτο, 8 για σφιχτό» αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ τα debates είναι πολλά: έχεις καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν ξεκινήσεις με βραστό ή κρύο νερό;
Στο τέλος του βρασμού, όταν βουτήξεις τα αυγά σε κρύο νερό για να σταματήσεις τον βρασμό, είναι όντως χρήσιμο να αλατίσεις το νερό; Κατά βάθος, ούτε ένα αυγό δεν ξέρουμε να βράσουμε.
2.
Στο τηγάνι
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείς είναι να αφήσεις το τηγάνι να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό. Όσο πιο δραματικός ο ήχος που ακολουθεί, τόσο πιο τραγανές οι άκρες. Η σπάτουλα σιλικόνης θα σε διευκολύνει αρκετά.
3.
To ποσέ
Το πιο ινσταγκραμικό και εκλεπτυσμένο από τα αυγά, το αυγό ποσέ, πάει σχεδόν με όλα. Αν κάτσει πάνω σε φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν με ποιοτικό ζαμπόν και καλυφθεί με πλούσια ποσότητα ολαντέζ (benedict), η μέρα δύσκολα θα πάει στραβά.
Οι τεχνικές για να το πετύχεις είναι διάφορες και σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να τις κατακτήσεις. Χωρίς εξαιρετικά φρέσκα αυγά, μην το επιχειρήσεις καν.
4.
Scrambled
Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο, διαφορετικά το αποτέλεσμα μοιάζει με παραψημένη ομελέτα σε κομματάκια.
Tips: α) Δείξε εγκράτεια στο πρώτο βήμα, στο χτύπημα των αυγών. Μόλις ο κρόκος αναμειχθεί με το ασπράδι, σταμάτα. β) Αντί να τελειώσεις τα αυγά στην κατσαρόλα, λίγο πριν σου φανούν έτοιμα, βγάλ' τα απ' τη φωτιά και σκέπασε το σκεύος με καπάκι. Ο εγκλωβισμένος ατμός θα τα σταθεροποιήσει και θα τους δώσει ακόμα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.
5.
Shakshuka
Στο διάσημο ανατολίτικο πρωινό τα αυγά μαγειρεύονται ποσέ. Το ποσάρισμα, αντί να γίνει σε νερό, συμβαίνει μέσα σε μια μυρωδάτη, σκορδάτη και καυτερή σάλτσα ντομάτας με κύμινο, πάπρικα και καγιέν. Μπορείς την εμπλουτίσεις με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
6.
Pancakes
Σύμφωνοι, τα pancakes δεν είναι ατόφιο αυγό, αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για πρωινό, σπάζοντας ένα-δύο. Βρες μια καλή συνταγή (η Martha Stewart και οι «New York Times» έχουν καλές) και κόλλα την στο ψυγείο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.
Σοκολάτα, φρούτα ή ένα μικρό κομμάτι βούτυρο στην κορυφή αρκούν, αλλά το καλοψημένο μπέικον με σιρόπι σφενδάμου είναι το topping που κερδίζει.
7.
Ομελέτα
Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα. Σε αυτό το πιάτο το ροδοκοκκίνισμα είναι δείγμα ότι τα αυγά έχουν μαγειρευτεί παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Γι' ακόμη μία φορά, στόχος είναι να σεβαστείς το αυγό.
Λίγο περισσότερο μετάξι, λίγο λιγότερο σφουγγάρι, όσον αφορά την υφή. Η τεχνική της Julia Child έχει πάθος, βούτυρο (εννοείται), ταχύτητα, υψηλή θερμοκρασία και μετράει και για πρωινή άσκηση.
8.
Καγιανάς
Ο καγιανάς είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο. Μαζί με λίγο καλό ψωμί για βούτηγμα γίνεται brunch εξαιρετικό. Τα υλικά του, ως γνωστόν, είναι ελάχιστα και μάλλον εκεί κρύβεται και η νοστιμιά του.
Οι ώριμες, γλυκές ντομάτες με την πιο διακριτική οξύτητα ταιριάζουν με τρόπο πραγματικά μοναδικό με την πλούσια γεύση των αυγών. Ελάχιστο σκόρδο και ίσως λίγη πιπεριά κέρατο είναι οι προσθήκες που επιτρέπονται.
9.
En cocotte
Αυτή η τεχνική δεν έχει άγχος, ούτε λάδια να πετάγονται πάνω σου πριν προλάβεις καν να πιεις καφέ. Σπας κάθε αυγό μέσα σε ατομικά ράμεκιν. Προσθέτεις λίγο βούτυρο ή λάδι, αλάτι, πιπέρι και, αν θες, λίγη κρέμα γάλακτος.
Από κει και πέρα, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με μυρωδικά, μανιτάρια, κρεμμύδι και ό,τι άλλο έχεις όρεξη. Τα ράμεκιν τοποθετούνται σε ταψί γεμάτο μέχρι τη μέση με νερό και μπαίνουν στον φούρνο.
10.
Πειραματικό
Το φουσκωμένο αυγό (puffed egg) είναι μια- κατά λάθος-εφεύρεση του David Chang που αντλεί έμπνευση από τη γιαπωνέζικη ομελέτα tamagoyaki. Σε όψη μοιάζει με σύννεφο και με έναν τρόπο συνδυάζει την ομελέτα με το αυγό ποσέ (και λίγη έξτρα χημεία).
Τα αυγά, αφού χτυπηθούν, αναμειγνύονται με κάποιον ζελατινοποιητικό παράγοντα, περνιούνται από σιφόν (συσκευή που «γεμίζει» με πεπιεσμένο αέριο και συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχου νερού με διοξείδιο του άνθρακα και για σαντιγί) και βράζονται σε ζωμό μπέικον.
σχόλια